Головне меню

42.2. Правовий режим іноземних інвестицій

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
105

42.2. Правовий режим іноземних інвестицій

На території України щодо іноземних інвестицій встановлю­ється національний режим інвестиційної діяльності, за винятка­ми, передбаченими ГКУ, іншими законами і чинними міжнарод­ними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верхов­ною Радою України.

Відносини щодо оподаткування іноземних інвесторів та під­приємств з іноземними інвестиціями регулюються податковим законодавством України.

У державних програмах залучення іноземних інвестицій у пріоритетні галузі економіки та соціальну сферу може бути пе­редбачено встановлення додаткових пільг для суб'єктів господа­рювання, що здійснюють діяльність у цих сферах.

Законом може бути обмежено або заборонено діяльність іно­земних інвесторів та підприємств з іноземними інвестиціями в окремих галузях народного господарства або в межах окремих територій України виходячи з інтересів національної безпеки України (ст. 394 ГКУ).

Державна реєстрація іноземних інвестицій

Відповідно до ст. 395 ГКУ державна реєстрація іноземних ін­вестицій здійснюється Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими дер­жавними адміністраціями протягом трьох робочих днів після фактичного їх внесення у порядку, що встановлюється Кабіне­том Міністрів України.

Відмова в державній реєстрації іноземних інвестицій можлива лише в разі порушення законодавства України про іноземне ін­вестування. Відмову в державній реєстрації іноземних інвестицій може бути оскаржено в судовому порядку.

Незареєстровані іноземні інвестиції не дають права на одержан­ня пільг та гарантій, передбачених ГКУ та іншими законами для іноземних інвесторів і підприємств з іноз

емними інвестиціями.

 

< Попередня   Наступна >