Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 42.3. Діяльність суб'єктів господарювання з іноземними інвестиціями в Україні

42.3. Діяльність суб'єктів господарювання з іноземними інвестиціями в Україні

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
172

42.3. Діяльність суб'єктів господарювання з іноземними інвестиціями в Україні

На території України можуть створюватися й діяти суб'єкти господарювання з іноземними інвестиціями, які здійснюють свою діяльність у формах підприємства з іноземними інвестиціями (ст. 116 ГКУ), іноземного підприємства (ст. 117 ГКУ), філії або представництва іноземної юридичної особи, інших не забороне­них законом формах.

У ст. 396 ГКУ зазначається, що порядок утворення підпри­ємств з іноземними інвестиціями та іноземних підприємств регу­люється ГКУ, іншими прийнятими відповідно до нього зако­нами. Особливості створення банківських, страхових та інших фінансових установ за участю іноземного інвестора визначаються відповідними законами України.

У ст. 397 ГКУ висвітлюються гарантії здійснення іноземних інвестицій. Зокрема, зазначається, що з метою забезпечення ста­більності правового режиму іноземного інвестування встановлю­ються такі гарантії для іноземних інвесторів:

застосування державних гарантій захисту іноземних інвести­цій;

у разі зміни законодавства про іноземні інвестиції;

гарантії щодо примусового вилучення, а також від незакон­них дій органів влади та їх посадових осіб;

компенсація і відшкодування збитків іноземним інвесторам;

гарантії в разі припинення інвестиційної діяльності;

гарантії переказу прибутків та використання доходів від іно­земних інвестицій;

інші гарантії здійснення інвестиційної діяльності.

У разі зміни законодавства про режим іноземного інвестуван­ня на вимогу іноземного інвестора у випадках і порядку, визна­чених законодавством, зас

тосовуються державні гарантії, які визначаються законодавством, що діяло на момент вкладення інвестицій.

Іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації.

Органи державної влади та їх посадові особи не мають права реквізувати іноземні інвестиції, крім випадків здійснення ряту­вальних заходів у разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епізо-отій. Зазначена реквізиція може бути здійснена лише на підставі рішення органів, уповноважених на це Кабінетом Міністрів Укра­їни, і в порядку, встановленому законом.

Іноземні інвестори мають право вимагати відшкодування збит­ків, завданих їм незаконними діями чи бездіяльністю органів державної влади або органів місцевого самоврядування, їх поса­дових осіб. Збитки іноземних інвесторів повинні бути відшкодо­вані за поточними ринковими цінами або на основі обґрунтова­них оцінок, підтверджених незалежним аудитором (аудиторською організацією).

Компенсація, яка виплачується іноземному інвестору в по­рядку відшкодування збитків, повинна бути адекватною, ефек­тивною та визначеною на момент виконання рішення про від­шкодування збитків. Сума компенсації за цим рішенням має бути негайно виплачена у валюті, в якій було здійснено інвести­ції, чи в іншій прийнятній для іноземного інвестора валюті від­повідно до валютного законодавства. Законом може бути перед­бачено нарахування відсотків на суму компенсації.

Компенсація збитків іноземним інвесторам здійснюється в по­рядку, встановленому законом.

У ст. 398 ГКУ зазначаються гарантії переказу та викорис­тання доходів від іноземних інвестицій. Так, іноземним інвесто­рам після сплати ними податків та зборів (обов'язкових плате­жів) гарантується безперешкодний негайний переказ за кордон їх доходів, прибутків та інших коштів в іноземній валюті, одер­жаних на законних підставах від здійснення інвестицій.

Порядок переказу за кордон зазначених коштів встановлю­ється Національним банком України. Дохід іноземного інвесто­ра або інші кошти, одержані в Україні у гривнях або іноземній валюті від здійснення інвестицій, можуть реінвестуватися в Україні в порядку, встановленому законодавством.

У ст. 399 ГКУ перелічено гарантії іноземним інвесторам у разі припинення інвестиційної діяльності. Зокрема, у разі при­пинення інвестиційної діяльності на території України інозем­ний інвестор має право повернути свої інвестиції не пізніше шес­ти місяців після припинення цієї діяльності, а також доходи за цими інвестиціями у грошовій або товарній формі, якщо інше не встановлено законом або угодою сторін.

Контрольні питання

Що таке зовнішньоекономічна діяльність?

Принципи здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Суб'єкти і види зовнішньоекономічної діяльності.

Державний вплив на регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Види і форми здійснення іноземних інвестицій в Україні.

 

< Попередня   Наступна >