Головне меню

Передмова

Державне управління - Державне управління
50

Передмова

Стан будь-якого суспільства залежить від рівня державного управління, тому, на думку багатьох політиків, науковців і державних діячів, у XXI сто­літті на перший план виходить проблема його ефективності. Особливо актуальним є дане твердження для України, адже переважна більшість прорахунків, допущених за роки Незалежності, є результатом недоскона­лої організації влади та непрофесійного, слабкого політико-адміністративного управління. Саме неефективна діяльність влади є визначальною причиною нинішнього стану Української держави. Розв'язання даної проб­леми - запорука й необхідна передумова вирішення всіх інших проблем українського суспільства, яке переживає системну кризу управління. Сві­товий досвід переконливо свідчить, що країни, які прагнуть наздогнати високорозвинуті держави, потребують більш сильного політико-адміністративного управління, але й водночас більш ефективного, прозорого, до­ступного для громадян.

Збудувати ефективний владний механізм можна лише шляхом актив­ного і широкого використання наукових підходів у формуванні принципово нової моделі публічної влади та модернізації її інститутів. Адже держава дуже часто має проблеми, пов'язані з відсутністю наукових розробок стосовно суспільно важливих питань. У зв'язку з цим особливої ваги набуває наукове осмислення суспільно-політичних реалій, правильний вибір стра­тегії подальшого розвитку основних інститутів державної влади, подолан­ня притаманних їм недоліків з метою створення ефективно функціонуючо­го державного механізму.

Важливим завданням сучасного етапу українського державотворення є становлення такої системи органів виконавчої влади, яка б забезпечувала істотне підвищення ефективності державного управління та якості управ­лінських послуг. Основоположне значення має суттєве поглиблення фун­даментальних теоретико-методологічних досліджень проблематики

держав­ного управління, створення розвиненої теоретичної бази, що реалізована в наукових теоріях, концепціях, проектах.

Відповідно останні роки позначені посиленою увагою до проблем дер­жавного управління як наукової галузі та практичної діяльності. Адже су­часний етап політичного та соціально-економічного розвитку, який нероз­ривно пов'язаний із тенденціями світового розвитку, приєднанням нашої держави до загальноєвропейських інтеграційних процесів, вимагає прин­ципово нових підходів в управлінні державними справами. Сьогодні ціл­ком очевидним фактом стало існування об'єктивних засад ефективного функціонування виконавчої влади, зумовлених характером політичної си­стеми, соціально-економічними факторами та культурним рівнем суспільства. їх дослідження та вироблення сучасної теорії є важливим завдан­ням, що стоїть перед наукою державного управління і набуває вкрай акту­ального значення для динамічного розвитку України.

Тому вивчення історичного світового досвіду, передусім високорозвинених країн, з метою втілення в практику державного будівництва най­кращих здобутків минулого та запобігання помилкам у майбутньому, є актуальним завданням, що стоїть перед сучасною адміністративно-управ­лінською наукою. Одночасно неприпустимо механічно впроваджувати до­сягнення світової науки, їх потрібно розглядати крізь призму власних на­ціональних традицій, політичної культури і менталітету.

Перше видання книги «Державне управління» 2000-го року перевер­шило всі сподівання автора. Адже її поява викликала жваву реакцію в на­укових колах, переважно позитивні відгуки та доброзичливі побажання спеціалістів і читачів. Усього за декілька місяців книга розійшлася по всіх куточках України, а невеликий наклад не в змозі був задовольнити всіх потреб у ній. Книга знайшла своє місце, стала потрібною, корисною, що є найвищою її оцінкою. Тому підготовка та вихід нового видання перетвори­лися на гостру потребу, необхідність. До змісту книги були внесені суттєві зміни, викликані інтенсивним розвитком науки державного управління, переосмисленням автором окремих наукових підходів, понять, категорій, визначень, та змінами, що відбулися в системі органів виконавчої влади України за означений період.

При підготовці книги використано досить значний науково-теоретичний матеріал, що стосується, насамперед, суперечливих реалій державотво­рення. Певні труднощі при написанні посібника були пов'язані із незавер­шеністю процесу формування апарату державного управління через про­ведення адміністративної реформи та недостатністю законодавчої бази, яка регулює функціонування системи органів виконавчої влади України.

Навчальний матеріал подається з метою: сприяти якісній підготовці професійних управлінців у системі вищої школи України - особливого на­пряму в розвитку науки і практики. При цьому враховується багатий між­народний досвід вивчення навчальної дисципліни «державне управлін­ня». Відповідно до поставленої мети структура книги складається з двох послідовно взаємопов'язаних частин: 1 - «Історія державного управління»; II - «Теорія державного управління», які і є основними складовими науки державного управління. їх вивчення дає можливість цілісно розглянути предмет наукової дисципліни - через теорію та історію державного управ­ління до оволодіння управлінськими принципами, методами, формами, а також допоможе оволодіти іншими навичками управління, що є необхід­ною умовою для опанування фаху управлінця та роботи в органах дер­жавної влади та органах місцевого самоврядування.

Сподіваємося, що запропонована праця, як і попередня, буде також корисною та бажаною в студентських аудиторіях, бібліотеках, органах публічної влади, стане у пригоді для управлінців та всіх, хто цікавиться проблемами державотворення, дасть поштовх новим науковим розвідкам у галузі державного управління.

 

< Попередня   Наступна >