Головне меню
Головна Підручники Державне управління Державне управління Глава 2.4. ПРЕДМЕТ I МЕТОД НАУКИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Глава 2.4. ПРЕДМЕТ I МЕТОД НАУКИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Державне управління - Державне управління
128

Глава 2.4. ПРЕДМЕТ I МЕТОД НАУКИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Суттєвими характеристиками будь-якої науки є її предмет (зміст), со­ціальні функції (призначення) і метод (методи), а також її місце у системі наук і взаємозв'язок з ними. Постановка питання про предмет науки має сенс тоді, коли за системою тих чи інших знань визнається статус науки, тобто такої теорії, в якій знаходять відображення закономірності реальної дійсності процесів, розроблені загальні поняття (категорії), сформовані принципи застосування знань (використання закономірностей) у практич­ній діяльності. Розгляд предмета тієї чи іншої науки є неможливим без вивчення її ключових елементів, виникнення й розвитку, масштабу і галузі дослідження, найбільш характерних рис, її місця і ролі у пізнанні та пере­творенні суспільства, дійсності.

Поняття, закономірності, принципи, які відображають об'єктивно існу­юче державне управління,- це одночасно і зміст теорії управління, і пред­мет цієї навчальної дисципліни.

Глибоке оволодіння змістом, основними положеннями і виснов­ками управлінської науки, її законами й категоріями передбачають поєднання адміністративно-управлінського досвіду з теорією і прак­тикою державотворення.

 

< Попередня   Наступна >