Головне меню
Головна Підручники Державне управління Державне управління Глава 3-3. ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ

Глава 3-3. ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ

Державне управління - Державне управління
100

Глава 3-3. ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ

Загальні функції державного управління є об'єктивно невід'ємними складовими будь-якого управлінського процесу, без них останній є не­здійсненним. Ці функції характеризуються тим, що здійснюються на всіх рівнях системи управління, розрізняються за обсягом і межами своєї реалізації відповідно до місця в управлінській ієрархії і спрямовані на забезпечення універсальних видів (напрямів) діяльності суб'єктів управ­лінської діяльності.

Під загальними функціями управління слід розуміти відносно відокрем­лені напрями управлінської діяльності, які забезпечують управлінську дію, відображаючи її суть і зміст на всіх рівнях державного управління. Саме ці функції беруть участь у здійсненні управлінського процесу. Наприклад, вирішення будь-якої функціональної чи галузевої проблеми розпочина­ється з аналізу стану справ у цій сфері та розробці заходів для її норма­лізації та поліпшення. Виходячи з цього, можна вважати, що загальні функ­ції є важливим елементом управлінської діяльності.

М. Мескон, М. Альберт, Ф. Хедоурі виділяють чотири функції, які мож­на віднести до загальних: планування, організацію, мотивацію, контроль [158]. Тепер до них додалася ще й така важлива функція державного управління, як прийняття управлінського рішення, адже в силу своєї взає­мозалежності перелічені функції вимагають ухвалення рішень [170, с. 87]. Отже, ці функції вважаються загальними, оскільки вони є притаманними для управлінської діяльності, яка здійснюється шляхом їх послідовного застосування.

Як вже зазначалося, загальними функціями державного управління є: стратегічне планування, прийняття управлінських рішень, організація діяльності, мотивація, контроль.

 

< Попередня

  Наступна >