Головне меню

ВСТУП

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
41

ВСТУП

В умовах переходу України до ринкових відносин, наяв­ності різних форм власності та реформування економічних відносин виникла потреба радикальних змін у системі бух­галтерського обліку. Удосконалення його організації, забез­печення контролю за виконанням господарських операцій, запобігання негативним явищам та зловживанням є акту­альною передумовою економічного розвитку України.

Уперше в нашій країні прийнято Закон «Про бухгалтер­ський облік та бухгалтерську звітність в Україні» від 16 лип­ня 1999 року, що спричинило ухвалення в 1999—2000 ро­ках цілої низки положень (стандартів) бухгалтерського об­ліку та інших нормативних актів, тим самим наблизивши його до міжнародних стандартів і зумовивши здійснення обліку та звітності з урахуванням сучасних умов розвитку суспільства.

Звідси виникає потреба розробки та впровадження новітніх рекомендацій з використання облікової інформації в діяльності правоохоронних та інших органів, що здійсню­ють функції управління та контролю, а також підготовки нового підручника «Судова бухгалтерія».

Судова бухгалтерія — це комплексна прикладна дисцип­ліна, яка об’єднує в собі економічні та юридичні галузі знань. Вона поділяється на загальну й особливу частини. В загальній частині розглядаються питання бухгалтерсько­го обліку, економічного та документального аналізу госпо­дарської діяльності підприємств.

Особлива частина вивчає питання вдосконалення і поряд­ку призначення та використання в процесі правочинної діяль­ності правоохоронних та інших органів, які здійснюють функції управління й контролю, матеріалів інвентаризації, документальної ревізії та судово-бухгалтерської експертизи.

Сподіваємося, що запропонований підручник стане в при­годі студентам під час вивчення курсу «Судова бухгалтері

я», окремих розділів криміналістики та інших наук, де застосо­вуються знання цієї дисципліни.

 

< Попередня   Наступна >