Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 2. Прийоми звичайної практики економічного аналізу

§ 2. Прийоми звичайної практики економічного аналізу

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
128

§ 2. Прийоми звичайної практики економічного аналізу

Найпоширенішими у звичайній практиці є: порівняння звітних показників із плановими, із звітами за попередні періоди, з аналогічними показниками інших, родинних підприємств; обчислення середніх і відносних величин для наступних порівнянь (виробіток продукції, заробітна пла­та і кількість відпрацьованих одним робітником днів за один місяць, квартал, витрата сировини, матеріалів, електрое­нергії в середньому на одиницю вироблюваної продукції тощо); попереднє групування підприємств або їхніх підроз­ділів за якісно однорідними, ознаками із метою порівняння аналогічних показників для оцінки результатів, досягнутих у процесі господарської діяльності кожним окремим підпри­ємством, та інші.

Порівняння — один із найпоширеніших прийомів еко­номічного аналізу. У процесі розслідування розкрадань, наприклад, застосовують порівняння первинних документів окремих підрозділів і структур. Для цього організовується зустрічна перевірка рахунків-фактур, накладних та інших документів, вилучених у підприємств, пов’язаних госпо­дарськими зв’язками. Використовується також порівнян­ня документальних даних із фактичними залишками товар­но-матеріальних цінностей; фактичних витрат сировини на одиницю продукції з нормами витрат на вироби відповідно до сертифіката якості тощо.

Будь-які правопорушення, як і дії щодо їх приховання, неминуче відбиваються в економічних показниках; наприклад — у вигляді динаміки показників або невідповідностей в економічних показниках, що може трактуватися як озна­ка злочину. Розкрадання матеріалів, скажімо, виявляєть­ся у вигляді збільшення матеріаломісткості виробів. Проте економічна невідповідність може бути зумовлена й багать­ма іншими причинами, не пов’язаними із злочинними або умисними діями. Необхідно відповідально підходити до ви­користання матеріалів відомчого аналіз

у в практиці попе­редження і виявлення злочинів. У разі недостатності пер­винної інформації в ході розслідування можуть братися до уваги лише чітко виражені й досить стійкі, характерні для найтиповіших способів злочинів, тенденції невідповіднос­тей між економічними показниками. Розгляньмо деякі з та­ких тенденцій.

Перша — наростання суми втрат порівняно з попередні­ми періодами за одночасного зниження розміру збитку, що відшкодовується посадовими особами. Під виглядом втрат (списання на псування, усушку тощо за завищеними нор­мами або в значних розмірах внаслідок неналежних умов зберігання тощо) часом приховують розкрадання.

Друга — систематичне погіршення рентабельності під­приємства порівняно з попередніми періодами показників (зростання собівартості продукції під виглядом виробничих витрат тощо) або показників дотримання фінансової дисцип­ліни (збільшення наднормативних запасів товарно-матері­альних цінностей, незатребуваної дебіторської заборгова­ності і т.д.).

Третя — помітні диспропорції між взаємозалежними об’ємними показниками. Наприклад, занадто великий об­сяг будівельних робіт за порівняно малих витрат матері­алів, значний пробіг автомашин за невеликої витрати паль­ного тощо.

Четверта — невідповідності між звітними показниками кількох тотожних за родом діяльності підприємств. На­приклад, великі витрати сировини на одиницю продукції на одному із підприємств галузі, заниження технологічних норм тощо.

 

< Попередня   Наступна >