Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 5. Методи перевірки стану і результатів виробничої та фінансової діяльності

§ 5. Методи перевірки стану і результатів виробничої та фінансової діяльності

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
174

§ 5. Методи перевірки стану і результатів виробничої та фінансової діяльності

Поряд із перевіркою окремих операцій і обставин вели­ку роль у виявленні порушень і зловживань має вивчення стану і результатів діяльності підприємства. Воно здій­снюється методом аналізу господарської діяльності. За ха­рактером вирішуваних завдань розрізняють загальний аналіз діяльності підприємства та аналіз діяльності на ок­ремих ділянках.

1. Загальний аналіз виробничої і фінансової діяльності.

З нього зазвичай починається ревізійна перевірка під час планових ревізій. Шляхом аналізу планових і звітних по­казників роботи підприємства та його балансу визначають­ся неблагополучні ділянки, що потребують глибокого вивчення причин негативних явищ. Наприклад, встановлю­ється перевитрата фонду заробітної плати, збільшення со­бівартості продукції тощо.

Зауважимо, що не всі помилки чи зловживання негатив­но позначаються на загальних звітних показниках роботи підприємства. Деякі з них (скажімо, приписки до звітних даних, завищення обсягу виконаних робіт), зовні навіть «поліпшують» підсумковий результат. Через те ефективні­шою для виявлення зловживань буває перевірка на окремих ділянках.

2. Аналіз виробничої і фінансової діяльності на окре­мих ділянках здійснюється шляхом вивчення даних не тільки планової, а й бухгалтерської та іншої звітності, об­лікових реєстрів, оборотних відомостей тощо. У разі потре­би вивчаються первинні документи. Такий аналіз дає змо­гу глибоко досліджувати окремі сторони діяльності підприємства, викривати негативні явища, які неможли­во встановити при вивченні лише загальних звітних показ­ників його роботи.

Шляхом аналізу, наприклад, даних про собівартість про­дукції, можна виявити перевищення затрат на матеріали, зумовлен

е перевитратою їх проти норм. Вивчення даних про витрати фонду заробітної плати в будівельній організації може виявити невідповідність між виконаним обсягом робіт і оплатою їх за нарядами.

 

< Попередня   Наступна >