Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 3. Аудиторськимй висновок та інші офіційні документи

§ 3. Аудиторськимй висновок та інші офіційні документи

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
131

§ 3. Аудиторськимй висновок та інші офіційні документи

Аудиторський висновок — це офіційний документ, за­свідчений підписом та печаткою аудитора (аудиторської фірми), який складається у встановленому порядку за на­слідками проведення аудиту і містить у собі висновок щодо достовірності звітності, повноти відповідності чинному за­конодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності.

Аудиторський висновок про достовірність, повноту й відповідність чинному законодавству та встановленим нор­мативам балансу й інших форм бухгалтерської звітності має ґрунтуватися на аналізі достатнього обсягу інформації щодо наслідків фінансово-господарської діяльності, зокрема на вивченні бухгалтерської звітності й документів, які станов­лять комерційну таємницю і не підлягають розголошенню.

Відкриття бухгалтерської звітності, що становить комер­ційну таємницю, для проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг здійснюється користувачами бухгал­терської звітності.

До користувачів бухгалтерської звітності належать упов­новажені на підставі законів України представники органів державної влади, юридичні та фізичні особи, зацікавлені в наслідках господарської діяльності суб’єктів, зокрема: влас­ники, засновники суб’єкта господарювання, інвестори та інші особи, які згідно з чинним законодавством мають пра­во на отримання інформації, що міститься в бухгалтерській звітності.

Користувачі бухгалтерської звітності мають право ви­ступати замовниками на проведення аудиту та виконання інших аудиторських послуг, визначати обсяги та напрями аудиторських перевірок у межах власних повноважень, на­даних законодавством, установчими документами або окре­мими договорами.

Аудиторські послуги у вигляді консульт

ацій можуть на­даватися усно або письмово з оформленням довідки та інших офіційних документів. Аудиторські послуги у вигляді екс­пертиз оформлюються експертним висновком або актом.

Аудиторський висновок аудитора іноземної держави в разі офіційного його подання установі, організації або суб’єкту господарювання України підлягає підтвердженню аудитором України, якщо інше не встановлено міжнарод­ним договором.

 

< Попередня   Наступна >