Головне меню

§ 4. Обов’язкове проведення аудиту

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
95

§ 4. Обов’язкове проведення аудиту

Обов’язкове проведення аудиту передбачено у таких ви­падках:

Для підтвердження достовірності та повноти річного балансу і звітності комерційних банків, фондів, бірж, ком­паній, підприємств, кооперативів, товариств та інших суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та виду діяльності, звітність яких офіційно оприлюднюється, за винятком установ та організацій, що повністю утриму­ються за рахунок державного бюджету і не займаються підприємницькою діяльністю.

Обов’язкова аудиторська перевірка річного балансу і звітності суб’єктів господарювання з річним господарським оборотом менше ніж п’ятдесят неоподатковуваних мініму­мів проводиться один раз на три роки.

Перевірки фінансового стану замовників комерційних банків, підприємств з іноземними інвестиціями, акціонер­них товариств, холдінгових компаній, інвестиційних фондів, діючих товариств та інших фінансових посеред­ників.

Перевірки емітентів цінних паперів.

У разі здавання в оренду цілісних майнових комп­лексів, приватизації, корпоратизації та інших змінах фор­ми власності державними підприємствами.

Порушення питання про визнання суб’єкта господа­рювання неплатоспроможним або банкрутом.

Також в інших випадках, передбачених законами Ук­раїни.

Відповідальність за дотриманням порядку ведення бух­галтерського обліку, визначеного законодавством України, вчасне та повне надання бухгалтерської звітності користу­вачам та аудиторам покладається на керівника суб’єкта гос­подарювання.

Публічна бухгалтерська звітність, перевірена аудитором (аудиторською фірмою), може оприлюднюватися протягом

року, наступного за звітним.

Аудиторські перевірки не виключають здійснення дер­жавними податковими інспекціями контролю за дотриман­ням податкового законодавства та виконанням контрольних функцій іншими суб’єктами, уповноваженими на це зако­нами України.

 

< Попередня   Наступна >