Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 6. Підстави для проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг

§ 6. Підстави для проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
164

§ 6. Підстави для проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг

Аудит проводиться на підставі договору між аудитором (аудиторською фірмою) та замовником.

Аудиторські послуги у вигляді консультацій можуть на­даватися на підставі договору, письмового або усного звер­нення замовника до аудитора (аудиторської фірми).

У договорі на проведення аудиту та надання інших ауди­торських послуг передбачається предмет і термін перевірки, обсяг аудиторських робіт, розмір і умови оплати, відпові­дальність сторін.

Замовник має право вільного вибору аудитора (аудиторсь­кої фірми) з дотриманням вимог Закону України «Про ауди­торську діяльність».

Замовник зобов’язаний створити аудитору (аудитор­ській фірмі) належні умови для якісного виконання ауди­ту. Аудитор забезпечується достатнім обсягом інформації щодо наслідків фінансово-господарської діяльності, зокре­ма також бухгалтерською звітністю і документами, які ста­новлять комерційну таємницю і не підлягають розголошен­ню; для роботи на об’єкті аудитору надається робоче при­міщення.

Звіт про наслідки аудиту. Виконання аудитором (ауди­торською фірмою) договору визначається актом приймання-здачі аудиторського висновку або іншого офіційного до­кумента.

Аудиторський висновок складається з дотриманням відповідних норм та стандартів і має містити підтверджен­ня або аргументовану відмову від підтвердження достовір­ності, повноти та відповідності законодавству бухгалтерсь­кої звітності замовника.

Суб’єкти господарювання, зазначені в п. 1 §4 гл. 6, по­винні подати аудиторський висновок та інші документи пуб­лічної бухгалтерської звітності до відповідної податкової інспекції України протягом дев’яти місяців року,

що настає за звітним.

Подання аудиторського висновку до відповідної податко­вої інспекції здійснюється не пізніше ніж у 10-денний термін після закінчення аудиторської перевірки. В разі не­подання або невчасного подання аудиторського висновку відповідним податковим інспекціям з вини суб’єкта госпо­дарювання до нього застосовуються фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені законодавчими акта­ми України.

Керівництво суб’єкта господарювання відповідно до за­конів України несе персональну відповідальність за повно­ту і достовірність бухгалтерських та інших документів, які надаються аудитору (аудиторській фірмі) для проведення аудиту.

У разі виявлення фактів недостовірності або неповноти бухгалтерських документів аудитор (аудиторська фірма) зобов’язаний повідомити про це замовникові не пізніше до закінчення терміну перевірки або надання інших послуг.

 

< Попередня   Наступна >