Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 4. Порядок призначення і проведення ревізії

§ 4. Порядок призначення і проведення ревізії

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
114

§ 4. Порядок призначення і проведення ревізії

Ревізія (перевірка) міністерства, іншого централізовано­го органу виконавчої влади, підприємства, установи, органі­зації в плановому порядку або з ініціативи органів держав­ної контрольної ревізійної служби може проводитися не частіше, ніж один раз на рік. За поданням правоохоронних органів ревізію або перевірку можна здійснювані будь-коли, незалежно від кількості раніше проведених на певному об’єкті ревізій або перевірок.

Плануючи і здійснюючи ревізії та перевірки, працівни­ки контрольної ревізійної служби зобов’язані забезпечува­ти дотримання службової і комерційної таємниць.

Ревізії і перевірки суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності органи державної контрольної ревізійної служби проводять за постановою прокурора або слідчого у разі порушення кримінальної справи, а також за письмовим зверненням керівництва правоохоронних органів за фактами розкрадань і зловживань та інших по­рушень. У цих постановах або зверненнях обов’язково за­значаються конкретні питання, що їх належить перевірити ревізорам.

Для проведення кожної ревізії співробітникові органу державної контрольної ревізійної служби видається спе­ціальне посвідчення, підписане керівником відповідного підрозділу служби.

Співробітник державної контрольно-ревізійної служби (далі — ДКРС) зобов’язаний пред’явити керівникові підприємства (закладу, організації), що буде ревізуватися, посвідчення на право проведення ревізії або перевірки. Терміни проведення ревізії і склад ревізійних груп визначають­ся з урахуванням обсягу роботи, що її вимагається здійсни­ти для вирішення питань, поставлених перед ревізією.

Термін проведення ревізії, як правило, становить 30 ро­бочих днів. Якщо ревізія здійснюєть

ся за дорученням пра­воохоронних органів, то її термін може бути продовжено особою, яка призначила ревізію, за згодою з правоохорон­ними органами.

Проведенню ревізії має передувати підготовка і вивчен­ня у відповідних правоохоронних, митних, органах Держав­ного казначейства, в установах банків, а також в інших орга­нах матеріалів про діяльність і фінансовий стан підприєм­ства (установи, організації), що підлягає ревізії. На підставі такого вивчення розробляється програма ревізії, у якій ус­тановлюється її термін, мета і основні питання, що їх нале­жить вивчити. Якщо під час підготовки до ревізії або на її початку буде встановлено відсутність на підприємстві на­лежного бухгалтерського обліку, що унеможливлює якісне її проведення, ревізори мають право вимагати від керівни­ка підприємства приведення обліку у відповідності із чин­ним законодавством та з попереднім установленням конк­ретних термінів виконання цієї роботи. У цьому разі реві­зія розпочинається після відновлення обліку. Ревізори не повинні відновлювати облік на підприємстві, що ревізуєть­ся, і проводити ревізію за відновленим ними ж обліком.

Програма ревізії затверджується керівництвом відпові­дного структурного підрозділу, що перевіряє підготов­леність учасників до проведення ревізії і дає їм необхідні інструктивні вказівки.

На підставі затвердженої програми ревізії складається план її проведення з установленням конкретних завдань, визначених питань і термінів. У разі необхідності в ході реві­зії до її програми і плану проведення вносяться зміни та до­повнення. Керівник ревізійної служби (ревізор) пред’являє керівникові підприємства (організації) посвідчення на пра­во проведення ревізії або перевірки, знайомиться з умова­ми роботи й особливостями певного підприємства, устано­ви, організації, станом справ із зберіганням коштів і мате­ріальних цінностей, організує ревізію каси, інвентаризацію матеріальних цінностей і виконує інші необхідні дії щодо організації і створення умов для нормального проведення ревізії.

Ревізори мають право вимагати, щоб матеріально-відпо­відальні особи підприємства, організації або установи, що ревізується, обов’язково брали участь у проведенні інвен­таризації довірених їм матеріальних цінностей, контрольно­му обмірюванні виконаних робіт, контрольних запусках у виробництво сировини і матеріалів, доборі проб і зразків для дослідження, а також в інших діях, спрямованих на пере­вірку стану зберігання коштів і матеріальних цінностей та діяльності матеріально-відповідальних осіб. Співробітни­кам ДКРС на об’єкті, що ревізується, надається місце для роботи, можливість користування зв’язком, розмножуваль­ною технікою та іншими послугами для забезпечення вико­нання їхніх завдань. У разі виявлення фактів порушень за­конів України, постанов Верховної Ради України, норматив­них актів Президента України і Кабінету Міністрів України, а також нормативних актів міністерств і відомств, зареєст­рованих в установленому порядку в Міністерстві юстиції України, фактів незаконного і нецільового використання державних коштів, приховання від бюджету належних йому платежів та інших порушень фінансової дисципліни або службових зловживань особи, які здійснюють перевірку, мають право на одержання письмових пояснень від посадо­вих та інших причетних до цього осіб, встановлення розмі­ру заподіяного збитку, причин і обставин його виникнення, а також осіб, із чиєї вини він був допущений.

У разі виявлення недостач, фактів розкрадань коштів, матеріальних цінностей та інших зловживань, співробітни­ки ДКРС негайно передають матеріали ревізії правоохорон­ним органам дня проведення розслідування, притягнення винних осіб до відповідальності, відшкодування збитку, а також сповіщають про виявлені зловживання і порушення державні органи та органи, уповноважені управляти дер­жавним майном.

Під час організації ревізії за дорученням правоохорон­них органів необхідно врахувати таке.

1. Подання правоохоронних органів на проведення ревізії підписується першими особами органів прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України, служби безпеки України, Державної податкової адміністрації України, їхніх структурних підрозділів або їхніми заступниками; постанови про призначення ревізій суб’єктів господарської діяльності організацій і установ, щодо яких відкрито кримі­нальну справу, — прокурором або слідчим.

2. До початку ревізії керівник ревізійної групи зобов’я­заний:

ознайомитися з матеріалами, на підставі яких право­охоронні органи порушили питання про необхідність її про­ведення, з’ясувати стан бухгалтерського обліку на об’єкті, який необхідно перевірити, установити персональний склад ревізорів і залучених до участі в ревізії фахівців;

з урахуванням питань, поставлених правоохоронни­ми органами, скласти план проведення ревізії, ретельно об­говорити його з членами ревізійної групи і працівниками правоохоронних органів; узгодити дії, що їх необхідно про­вести спільно, здійснити інші заходи для забезпечення які­сного здійснення ревізії.

3. Ревізії, розпочаті на вимогу правоохоронних органів, повинні здійснюватися у тісному співробітництві праців­ників ДКРС із цими органами. У своїй роботі фахівці ДКРС зобов’язані керуватися чинними законодавчими, норматив­ними актами, бухгалтерськими й іншими документами, однак вони не мають права використовувати матеріали пра­воохоронних органів (протоколи допитів тощо) для обґрун­тування порушень і зловживань, допущених на об’єкті, що ревізується.

Якщо за наслідками ревізії порушено кримінальну спра­ву, до підозрюваних посадових осіб адміністративне стягнен­ня не застосовується. У разі відмови в порушенні криміналь­ної справи або її закриття, але за наявності в діях порушни­ка ознак адміністративного порушення, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше ніж протягом одного місяця з дня ухвалення рішення про відмову в пору­шенні кримінальної справи або про її закриття. Фінансові санкції до юридичних осіб застосовуються згідно з чинним законодавством.

Результат ревізії оформлюється актом, що підписується керівником ревізійної групи (ревізором), керівником і го­ловним бухгалтером перевіреного міністерства, іншого органу державного управління, підприємства, об’єднання, орга­нізації, а в разі потреби — колишнім керівником і голов­ним бухгалтером, у період роботи яких мали місце вияв­ленні порушення, зловживання. Один примірник акта (до­відки) ревізії або перевірки вручається керівникові об’єкта перевірки під розписку на першому аркуші першого при­мірника акта (довідки).

У разі виникнення заперечень або зауважень щодо акта ревізії (перевірки) керівник, головний бухгалтер або інші особи, які підписують акт (довідку), роблять про це засте­реження перед своїми підписами і не пізніше ніж у 5-ден-ний термін із моменту підписання акта подають письмові пояснення.

Після упорядкування акта ревізії співробітники ДКРС беруть також беруть пояснення від інших посадових осіб, причетних до виявлених ревізією порушень, зловживань.

Представники ревізійної служби (ревізори) зобов’язані перевірити правильність обґрунтувань фактів, викладених у поясненнях посадових осіб і в 15-денний термін дати щодо них письмовий висновок, підтверджений підписом керів­ника ДКРС або його заступника.

Про результати ревізії (перевірки) подається інформація до органів управління вищого рівня, що відповідають орга­нам державної влади, а в необхідних випадках матеріали ревізії передаються правоохоронним органам.

Якщо виявлені факти вимагають ужиття термінових за­ходів для усунення порушень або притягнення винних у зло­вживаннях осіб, у ході ревізії, ще до її закінчення, скла­дається проміжний акт, а від посадових осіб відбираються необхідні пояснення. Ці матеріали терміново передаються правоохоронним органам для відповідного реагування.

Під час упорядкування акта ревізії або перевірки вияв­лені факти і дані описуються об’єктивно, чітко й вичерпно. Не припускається включення в акт ревізії різноманітних висновків, пропозицій і непідтверджених документами да­них про фінансово-господарську діяльність організації, що ревізується, а також даних із слідчих матеріалів і посилань на свідчення посадових осіб, що їх вони давали слідчим органам.

Якщо вжитими під час ревізії заходами не забезпечено повного усунення виявлених ревізією порушень, особи го­тують і за підписом керівника (або його заступника) відпов­ідного підрозділу ДКРС спрямовують керівництву перевіре­ного об’єкта вимогу про усунення виявлених порушень і вжиття у встановленому порядку заходів для повного відшкодування збитку і притягнення осіб, винних у допу­щених порушеннях, до дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

У разі виявлення значних порушень фінансової дисцип­ліни, розкрадання коштів і матеріальних цінностей, інших зловживань матеріали ревізії передаються слідчим органам і одночасно перед керівництвом підприємства, об’єднання, організації, що перевіряється, або відповідного керівного органу ставиться питання про звільнення винних у цьому осіб від посад. Матеріали, передані слідчим органам, згідно з описом повинні містити: лист із викладом змісту порушень та виявлених зловживань, із указівкою порушених законо­давчих і нормативних актів, розмірів збитків, винних осіб, акт ревізії, оригінали документів, що підтверджують фак­ти виявлених зловживань, або їх копії, якщо рішення про вилучення оригіналів документів після закінчення ревізії не прийнято правоохоронними органами; пояснення осіб, діяльність яких перевірена, а також інших осіб, відомості яких мають значення для перевірки обставин вчинених зло­чинів; висновки ревізорів щодо пояснень посадових осіб за наявності їхніх заперечень щодо проведення ревізії або акта. При цьому в матеріалах ДКРС повинні залишатися: другий або третій примірник акта ревізії, копії пояснення посадо­вих осіб перевіреної організації щодо виявлених порушень і зловживань, копії основних документів, що це підтвер­джують.

Безпідставна відмова в порушенні або припиненні кримі­нальної справи слідчими органами за матеріалами проведе­них ревізій може бути оскаржена органами ДКРС в установ­леному законодавством порядку.

За результатами проведеної ревізії ДКРС у межах влас­ної компетенції оформлює рішення про застосування фінан­сових санкцій і накладення адміністративних стягнень.

Органи ДКРС в Україні мають право:

здійснювати контроль за усуненням виявлених на пе­ревірених підприємствах, організаціях, об’єднаннях не­доліків і порушень, за виконанням своїх вимог, відшкоду­ванням збитків;

вести облік ревізій та перевірок і їхніх результатів, складати і подавати вищим органам відповідну звітність про свою роботу згідно з установленими нормами у відповідні терміни;

систематично вивчати й узагальнювати матеріали ревізій та перевірок і на їх підставі вносити пропозиції у відповідні державні органи, а в разі потреби — пропозиції з удосконалення чинного законодавства, положень, правил, інструкцій щодо системи контролю і виконання фінансової дисципліни з усунення причин і умов, що сприяють розкра­данням, зловживанням та іншим злочинам в економічній сфері, поліпшення стану роботи відомчого контролю;

готувати і поширювати у своїй системі оглядові або інформаційні листи щодо обміну досвідом роботи.

 

< Попередня   Наступна >