Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник § 2. Підстави призначення і проведення судово-бухгалтерської експертизи

§ 2. Підстави призначення і проведення судово-бухгалтерської експертизи

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
164

§ 2. Підстави призначення і проведення судово-бухгалтерської експертизи

Правильне визначення потреби використання під час розслідування злочину фахових знань у галузі бухгал­терського обліку, а, отже, й призначення судово-бухгал­терської експертизи, є однією з гарантій повноти, все­бічності та об’єктивності дослідження фактичних обста­вин справи.

Судово-бухгалтерську експертизу на стадії попередньо­го слідства призначають тоді, коли перед слідчим після проведення ним слідчих дій виникають конкретні запитан­ня, вирішувати які може лише фахівець, і коли у справі є досить матеріалів, необхідних бухгалтеру-експерту. Судо­во-бухгалтерську експертизу призначає слідчий у таких випадках:

висновки ревізії суперечать матеріалам справи;

ревізором не прийнято пред’явлені матеріально відпо­відальними особами документи — акти про нестачу і псу­вання товарів, накладні, розписки на відпуск товарів через невчасне їх пред’явлення та неправильне оформлення;

заявлено обґрунтоване клопотання обвинуваченого про призначення судово-бухгалтерської експертизи;

висновки первинної і повторної ревізій суперечать один одному;

застосовані ревізором методи визначення матеріаль­них збитків є сумнівними;

необхідність експертизи випливає з висновку експер­та іншого фаху;

виникає потреба дослідження питань, що вимагають застосування фахових знань бухгалтера-експерта, зокрема питання про правильність використання підприємством одержаної ним з банку короткотермінової позички;

необхідно визначити обсяг матеріальних збитків;

виникає потреба вирішити питання про можливість заліку товарів різного ґатунку.

Судово-бухгалтерська експертиза, як правило, прово­диться в приміщенні експертної установи, а в разі потреби місце її проведення встановлюється експертом

за домовле­ністю з органом, що призначив експертизу. Експерт-бухгалтер досліджує тільки матеріали, надані йому слідчим. Са­мостійно добирати матеріали для дослідження експерт не має права.

Конкретне використання під час розслідування кримі­нальних справ фахових знань експерта-бухгалтера визна­чається змістом питань, запропонованих йому для вирішен­ня. У свою чергу, результати роботи експерта-бухгалтера значною мірою залежать від поставлених питань.

Проведення експертиз доручається, як правило, устано­вам судово-бухгалтерської експертизи (науково-дослідним інститутам та їхнім філіям), підпорядкованим Міністерству юстиції України.

Слідчий бере активну участь у здійсненні судово-бухгал­терської експертизи і, контролюючи роботу експерта-бухгалтера, забезпечує йому всебічне й повне дослідження всіх ма­теріалів, необхідних для встановлення правильного і обґрунтованого висновку з дотриманням чинних процесуальних норм. Зокрема, слідчий організовує в разі потреби зустрічі обвинуваченого з експертом-бухгалтером; документально оформлює заяву і пояснення обвинуваченого; забезпечує зби­рання додаткових матеріалів; знайомиться з новими факта­ми, встановленими експертом-бухгалтером; у міру їх вияв­лення ставить перед експертом додаткові питання.

Під час контролю з боку слідчого не допускається будь-яке втручання в діяльність експерта за суттю його фахових дій. Слідчий також не має права впливати на зміст виснов­ку експерта.

Окрім державних спеціалізованих установ та відомчих служб, судово-бухгалтерську експертизу здійснюють також на підприємницьких засадах недержавні структури на підставі спеціального дозволу (ліцензії), та окремі громадя­ни за разовими угодами (ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» від 25 лютого 1994 р.).

 

< Попередня   Наступна >