Головне меню
Головна Підручники Судова бухгалтерія Судова бухгалтерія: Підручник ДОДАТОК 1 Закон України «Про судову експертизу»

ДОДАТОК 1 Закон України «Про судову експертизу»

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
48

ДОДАТОК 1

Закон України «Про судову експертизу»

від 25 лютого 1994 року № 4038-ХІІ

(Відомості Верховної Ради України,

1994 рік, №28, ст. 233)

(З наступними змінами і доповненнями)

Цей Закон визначає правові, організаційні і фінансові основи судово-експертної діяльності з метою забезпечення правосуддя України незалежною, кваліфікованою і об’єк­тивною експертизою, орієнтованою на максимальне вико­ристання досягнень науки і техніки.

РОЗДІЛ І. Загальні положення

Стаття 1. Поняття судової експертизи

Судова експертиза — це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у про­вадженні органів дізнання, попереднього слідства чи суду.

Стаття 2. Законодавство України про судову експертизу Законодавство України про судову експертизу складаєть­ся з цього Закону, процесуального законодавства, інших законодавчих актів, міжнародних договорів та угод про взає­мну правову допомогу і співробітництво, що регулюють правовідносини у сфері судово-експертної діяльності.

Стаття 3. Принципи судово-експертної діяльності Судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об’єктивності і повноти дослід­ження.

Стаття 4. Гарантії незалежності судового експерта та правильності його висновку

Незалежність судового експерта та правильність його висновку забезпечуються:

— процесуальним порядком призначення судового екс­перта;

tyle="text-align: justify;">забороною під загрозою передбаченої законом відпові­дальності втручатися будь-кому в проведення судової екс­пертизи;

існуванням установ судових експертиз, незалежних від органів дізнання та попереднього слідства;

створенням необхідних умов діяльності судового екс­перта, його матеріальним і соціальним забезпеченням;

кримінальною відповідальністю судового експерта за дачу завідомо неправдивого висновку та відмову без поваж­них причин від виконання покладених на нього обов’язків;

можливістю призначення повторної судової експер­тизи;

присутністю учасників процесу в передбачених зако­ном випадках під час проведення судової експертизи.

Стаття 5. Максимальне збереження об’єктів дослідження

Під час проведення судових експертиз об’єкти досліджен­ня можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Стаття 6. Забезпечення умов праці судового експерта за місцезнаходженням об’єктів дослідження

Якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об’єкта дослідження, осо­ба або орган, який її призначив, повинні забезпечити судо­вому експертові безперешкодний доступ до об’єкта дослід­ження і належні умови праці.

Стаття 7. Організація судово-експертної діяльності Судово-експертну діяльність здійснюють державні спе­ціалізовані установи та відомчі служби. До них належать:

науково-дослідні та інші установи судових експертиз Міністерства юстиції України і Міністерства охорони здо­ров’я України;

експертні служби Міністерства внутрішніх справ Ук­раїни, Міністерства оборони України, Служби безпеки Ук­раїни, Державної прикордонної служби України. (Абзац третій частини другої статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законом № 662-IV від 03.04.2003 року)

Судово-експертна діяльність може здійснюватися на підприємницьких засадах на підставі спеціального дозволу (ліцензії), а також громадянами за разовими договорами.

Ліцензія видається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Стаття 8. Науково-медичне забезпечення судово-експертної діяльності

Організація науково-медичного забезпечення судово-ек­спертної діяльності покладається на міністерства і відом­ства, до системи яких входять спеціалізовані установи та відомчі служби, що проводять судові експертизи.

Для розгляду найважливіших питань розвитку судової ек­спертизи, що мають міжвідомчий характер, при Міністерстві юстиції України створюється Координаційна рада з проблем судової експертизи, яка діє відповідно до Положення про неї, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Міністерство юстиції України забезпечує видання міжвідомчого науково-методичного збірника „Криміналі­стика та судова експертиза».

Стаття 9. Реєстр судових експертів

Міністерство юстиції України веде Реєстр атестованих судових експертів державних і підприємницьких структур та громадян.

Атестація судових експертів з числа працівників підприє­мницьких структур та громадян проводиться Міністерством юстиції України або Міністерством охорони здоров’я Украї­ни відповідно до їх функцій.

Органи дізнання, попереднього слідства і суди зобов’я­зані доручати проведення судових експертиз переважно фахівцям, внесеним до цього Реєстру.

РОЗДІЛ II. Судовий експерт

Стаття 10. Особи, які можуть бути судовими експертами Судовими експертами можуть бути особи, які мають не­обхідні знання для давання висновку з досліджуваних питань. Фахівці державних спеціалізованих установ і відомчих служб, що проводять судові експертизи, повинні мати осві­ту, пройти відповідну підготовку та атестацію як судові ек­сперти певної спеціальності.

Стаття 11. Особи, які не можуть бути судовими експертами

Не можуть залучатися до виконання обов’язків судового експерта особи, визнані у встановленому законом порядку недієздатними, а також ті, які мають судимість.

Інші обставини, що забороняють участь особи як експер­та в судочинстві, передбачаються процесуальним законодав­ством.

Стаття 12. Обов’язки судового експерта Незалежно від виду судочинства судовий експерт зобо­в’язаний:

провести повне дослідження і дати обґрунтований та об’єктивний письмовий висновок;

на вимогу органу дізнання, слідчого, прокурора, судді, суду дати роз’яснення щодо даного ним висновку.

заявляти самовідвід за наявності передбачених зако­нодавством підстав, які виключають його участь у справі.

Інші обов’язки судового експерта передбачаються про­цесуальним законодавством.

Стаття 13. Права судового експерта Незалежно від виду судочинства судовий експерт має право:

ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосують­ся предмета судової експертизи, і подавати клопотання про надання додаткових матеріалів;

вказувати в акті судової експертизи на виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з при­воду яких йому не були поставлені питання;

з дозволу особи або органу, які призначили судову ек­спертизу, бути присутнім під час проведення слідчих чи су­дових дій і заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи;

подавати скарги на дії особи, у провадженні якої пе­ребуває справа, якщо ці дії порушують права судового екс­перта;

одержувати винагороду за проведення судової експер­тизи, якщо її виконання не є службовим завданням.

Інші права судового експерта передбачаються процесу­альним законодавством.

Стаття 14. Відповідальність судового експерта Судовий експерт на підставах і в порядку, передбачених законодавством, може бути притягнутий до дисциплінарної, матеріальної чи кримінальної відповідальності.

РОЗДІЛ III. Фінансове та організаційне

забезпечення діяльності державних спеціалізованих

установ та відомчих служб

Стаття 15. Фінансування

Проведення науково-дослідними установами судових експертиз, наукових розробок з питань організації та про­ведення судових експертиз фінансується за рахунок держав­ного бюджету.

Проведення судових експертиз іншими спеціалізовани­ми установами та відомчими службами фінансується за ра­хунок коштів, що виділяються їм на цю мету з державного та місцевих бюджетів, а науково-дослідними установами — за рахунок замовника.

Інші роботи зазначені установи та служби проводять на госпрозрахункових засадах.

Стаття 16. Атестація судового експерта

Метою атестації судового експерта є забезпечення належ­ного професійного рівня керівних працівників та фахівців, які залучаються до проведення судових експертиз або беруть участь у розробках теоретичної та методичної бази судової експертизи.

Залежно від спеціалізації і рівня підготовки їм присвою­ються кваліфікація судового експерта з дозволом проведен­ня певного виду експертиз і кваліфікаційний клас.

Порядок проведення атестації та присвоєння кваліфіка­ційних класів визначається міністерствами і відомствами, до системи яких входять спеціалізовані установи та відомчі служби, що проводять судові експертизи.

Стаття 17. Експертно-кваліфікаційні комісії Для присвоєння кваліфікації судового експерта і квалі­фікаційних класів створюються експертно-кваліфікаційні комісії.

До складу експертно-кваліфікаційних комісій входять найбільш досвідчені фахівці, які мають кваліфікацію судового експерта і стаж практичної роботи не менше п’яти років. Серед них має бути не менше двох фахівців тієї спеці­альності і того класу, з яких комісія проводить атестацію, присвоює кваліфікацію або кваліфікаційний клас, а також фахівець з процесуальних питань судової експертизи.

Стаття 18. Оплата праці та соціальний захист судових експертів

Питання оплати праці та умови соціального захисту су­дових експертів визначаються Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України.

На працівників державних спеціалізованих установ су­дових експертиз та відомчих експертних служб поширюють­ся особливості матеріального та соціально-побутового забез­печення, що передбачені Законом України «Про державну службу», якщо інше не передбачено законами України.

Стаття 19. Охорона спеціалізованих, установ і відомчих служб, що проводять судові експертизи

Охорона приміщень і територій установ судових експер­тиз Міністерства юстиції України і Міністерства охорони здоров’я України, а також режим утримання осіб, які пере­бувають під вартою і направлені на судово-психіатричну експертизу, забезпечуються Міністерством внутрішніх справ України за рахунок коштів, що виділяються йому на цю мету з державного бюджету.

Охорона експертних служб Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки Ук­раїни, Державної прикордонної служби України забезпечуєть­ся цими органами. (Частина друга статті 19 із змінами, внесеними згідно із Законом № 662-ІV від 03.04. 2003 року)

Стаття 20. Інформаційне забезпечення

Установи, організації та підприємства незалежно від форм власності зобов’язані надавати спеціалізованим уста­новам та відомчим службам, що проводять судові експерти­зи, за їх запитом натурні зразки або каталоги своєї про­дукції, технічну документацію та інформацію, необхідну для створення і оновлення методичної та нормативної бази судової експертизи.

Спеціалізовані установи та відомчі служби, що проводять судові експертизи, мають право одержувати від судів, органів дізнання і попереднього слідства знаряддя злочину та інші речові докази, щодо яких закінчено провадження по спра­вах, для використання в експертній і науковій діяльності.

Стаття 21. Кадрове забезпечення

Фахівців для спеціалізованих установ та відомчих служб, що проводять судові експертизи, готують вищі навчальні заклади, після чого вони спеціалізуються та підвищують кваліфікацію на курсах та в інститутах удосконалення відповідних міністерств і відомств.

Вивчення потреб у підготовці, спеціалізації та підви­щенні кваліфікації кадрів експертів, а також розроблення пропозицій щодо задоволення цих потреб здійснюються міністерствами і відомствами, до системи яких входять ус­танови та служби, що проводять судові експертизи.

РОЗДІЛ IV. Міжнародне співробітництво в галузі судової експертизи

Стаття 22. Проведення судової експертизи

за дорученням відповідного органу чи особи іншої держави

У разі проведення судової експертизи за дорученням відповідного органу чи особи іншої держави, з якою Украї­на має угоду про взаємну правову допомогу і співробітницт­во, застосовується законодавство України, якщо інше не передбачено зазначеною угодою.

Оплата вартості судової експертизи здійснюється за до­мовленістю між замовником і виконавцем судової експер­тизи.

Стаття 23. Залучення фахівців з інших держав для спільного проведення судових експертиз

Керівники спеціалізованих установ та відомчих служб, що проводять судові експертизи, у необхідних випадках мають право за згодою органу або особи, що призначили су­дову експертизу, включати до складу експертних комісій провідних фахівців інших держав. Такі спільні експертні комісії здійснюють судові експертизи за нормами процесу­ального законодавства України.

Плата іноземним фахівцям за участь у судовій експер­тизі та відшкодування інших витрат, пов’язаних з її прове­денням, здійснюється за домовленістю сторін.

Стаття 24. Міжнародне наукове співробітництво Спеціалізовані установи та відомчі служби, що викону­ють судові експертизи, користуються правом встановлюва­ти міжнародні наукові зв’язки з установами судових екс­пертиз, криміналістики тощо інших держав, проводити спільні наукові конференції, симпозіуми, семінари, обміню­ватися стажистами, науковою інформацією і друкованими виданнями та здійснювати спільні видання в галузі судової експертизи і криміналістики.

Президент України Л. Кравчук

м. Київ

25 лютого 1994 року

№ 4038-ХІІ

(Відомості Верховної Ради України, 1994 рік, № 28, ст. 232)

< Попередня   Наступна >