Головне меню

ДОДАТОК 3

Судова бухгалтерія - Судова бухгалтерія: Підручник
48

ДОДАТОК 3

Схема висновку експерта-бухгалтера у кримінальній справі №

про звинувачення (прізвище, ім’я, по батькові) в злочині, передбаченому ст.____ Кримінального кодексу України

Експертиза розпочата

Закінчена

1. Вступна частина

Підстава для призначення експертизи (постанова слідчо­го, ухвала суду з призначенням органу, який призначив експертизу, прізвище, ім’я, по батькові слідчого, дата по­станови, ухвали).

Завдання для проведення експертизи.

Анкетні дані експертів-бухгалтерів (прізвище, ім’я, по батькові, посада, освіта, фах, вчені ступені та звання, стаж роботи).

Підпис експертів.

Експерти з постановою слідчого (ухвалою суду) про при­значення експертизи ознайомлені і попереджені про кримі­нальну відповідальність за дачу завідомо неправильного висновку, відмову чи ухилення від давання висновку і роз­голошення даних попереднього слідства за статтями 383, 385, 386 КК України. Відповідно до ст. 77 КПК України ек­спертам роз’яснено їхні права і обов’язки.

Коротке викладення обставин справи з посиленням на конкретні матеріали справи (акти ревізії, документальні пояснення матеріально відповідальних осіб тощо), що обу­мовлюють призначення експертизи.

Питання, поставлені на вирішення бухгалтера-експерта, наводяться дослівно згідно з постановою про призначення експертизи.

Перелік переданих експерту документів і матеріалів справи, що стосуються предмета судово-бухгалтерської ек­спертизи (акти ревізії, книги або папки з документами, реєстри бухгалтерського обліку тощо),

із зазначенням кількості документів, період, за який вони досліджуються, в яких томах, на яких сторінках справи їх вміщено.

Місце проведення експертизи, хто був присутній при її провадженні.

2. Дослідження

Порядок дослідження поставлених питань і черговість дослідження документів з кожного питання визначаються експертом-бухгалтером.

Дослідження проводиться в найбільш доцільному поряд­ку з метою досягнення його повноти та лаконічності викла­дення.

Експерт вказує, які документи досліджуються (номер тома, сторінка справи), які обставини враховувались, як оформлено документи, що виявлено за документами, на підставі яких обґрунтовано висновок.

Далі експерт описує:

дані бухгалтерського обліку з питань, поставлених перед експертизою;

методи, застосовані під час дослідження поставлених питань;

фактичні дані, одержані бухгалтером-експертом у про­цесі дослідження фактів, стан обліку і його відповідність конкретним нормативним актам.

Наводяться використані докази з інших джерел: виснов­ки експертів, свідчення звинувачених, показання свідків.

3. Висновок

Наводяться відповіді експерта-бухгалтера на кожне за­питання з викладенням даних про потерпіле підприємство, розмір збитків, стан обліку за період, що вивчав експерт.

4. Додаток

Експерт-бухгалтер (прізвище, ім’я, по батькові; адреса).

 

< Попередня