Головне меню

§ 5. Організація прийняття та виконання актів Кабінету Міністрів України

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
165

§ 5. Організація прийняття та виконання актів Кабінету Міністрів України

Відповідно до ст. 117 Конституції України, Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження. Акти, що мають нормативний характер, видаються у формі постанов, акти з опе­ративних, організаційно-розпорядчих та інших питань, які не мають нормативного характеру, — у формі розпоряджень. Порядок підготов­ки, подання та розгляду проектів постанов і розпоряджень уряду ви­значено Тимчасовим регламентом Кабінету Міністрів України. Право подавати проекти постанов Кабінету Міністрів мають: члени Кабінету Міністрів; центральні органи виконавчої влади; Рада міністрів АРК; обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації; робочі групи, утворені Кабінетом Міністрів.

Постанова Кабінету Міністрів складається з таких структурних еле­ментів, як назва, вступна частина, постановляюча частина, додатки (в разі потреби), підпис, та має такі реквізити: порядковий реєстраційний но­мер, місце і дата прийняття. Важливе значення має постановляюча ча­стина, яка містить: а) нормативні положення; б) конкретні правила поведінки суб'єктів суспільних відносин, що становлять предмет пра­вового регулювання цією постановою; в) визначення виду і міри нега­тивних правових наслідків недотримання цих правил; г) умови та по­рядок дії інших нормативних актів, які врегульовують інші правовідно­сини і спрямовані на вирішення питань, що виникають у зв'язку із набранням чинності даною постановою; ґ) в разі потреби — посилан­ня на додатки; д) норми, пов'язані з набранням чинності постановою або її окремими положеннями, та в разі потреби — перелік суб'єктів контролю за її виконанням тощо.

Розпорядження Кабінету Міністрів складається з таких структурних елементів, як назва, зміст, додатки (в разі потреби), підпис, та має такі реквізити: порядковий реєстраці

йний номер, місце і дата прийняття. Розпорядження повинне містити індивідуально визначені вказівки (приписи) щодо виконання конкретних завдань чи вирішення питань оперативного характеру.

Проекти постанов, підготовлені центральними органами виконав­чої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через відповідних міністрів, підлягають узгодженню цими міністрами, а також обов'язковій експертизі Міністерством юстиції та узгодженню із зацікавленими органами. Проекти постанов, що мають загальнодержавне значення після узгодження, надсилаються головним розробником на розгляд усім міністерствам, Раді міністрів АРК, облас­ним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям, які зобов'язані протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання повідомити го­ловного розробника про свої висновки. За рішенням Кабінету Міністрів проект його постанови може бути винесено на публічне обговорення.

Підготовка внесених проектів постанов для розгляду урядом здійс­нюється Секретаріатом відповідно до Тимчасового положення про Сек­ретаріат Кабінету Міністрів України, а також Інструкції з діловодства. Остаточні результати фахової та юридичної експертизи відображають­ся в експертному висновку. Проект постанови та матеріали до нього виносяться на розгляд відповідного Урядового комітету, який приймає рішення про схвалення проекту; про його повернення головному роз­робникові для доопрацювання; про відхилення проекту. Схвалений Уря­довим комітетом проект постанови візується головою цього комітету і подається структурним підрозділом, відповідальним за організаційне забезпечення підготовки та проведення урядових засідань, Міністру Кабінету Міністрів для включення до порядку денного засідання Кабі­нету Міністрів. Акти Кабінету Міністрів України, прийняті на засіданні, підписує Прем'єр-міністр України.

Постанови Кабінету Міністрів надсилаються Міністерству юстиції для внесення їх до Єдиного державного реєстру нормативних актів і публікуються в газеті «Урядовий кур'єр» і «Офіційному віснику України». Постанови і розпорядження Кабінету Міністрів набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо не встановлено пізніший термін набран­ня ними чинності. Урядові акти, які визначають права і обов'язки гро­мадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях.

Підготовка і розгляд проектів розпоряджень Кабінету Міністрів України здійснюється за менш складною процедурою. їх, зокрема, не стосуються вимоги щодо розгляду проекту міністерствами, Радою міністрів АРК, держадміністраціями; щодо подання проекту разом з висновками Міністерства юстиції стосовно відповідності проекту ос­новним положенням законодавства Євросоюзу.

 

< Попередня   Наступна >