Головне меню

§ 5. Форми і методи діяльності місцевих державних адміністрацій

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
148

§ 5. Форми і методи діяльності місцевих державних адміністрацій

До правових форм діяльності місцевих держадміністрацій належать нормотворча, правозастосовча, контрольна, установча. Інтерпретаційна форма на практиці використовується досить рідко, хоча здійснення ав­тентичного тлумачення нормативних актів, прийнятих головою адмі­ністрації чи керівником її структурного підрозділу, не виключається. Правові форми діяльності місцевих держадміністрацій, як правило, за­вершуються виданням правового акта — розпорядження голови або наказу керівника структурного підрозділу адміністрації.

Нормотворчі провадження застосовуються при розробці й прийнятті розпоряджень і наказів нормативного характеру, регламенту місцевої держадміністрації, положень про її структурні підрозділи та апарат.

Правозастосовчі провадження виникають при прийнятті розпоря­джень і доручень голови, наказів керівників структурних підрозділів місцевої держадміністрації індивідуального характеру чи з питань ор­ганізаційної роботи.

Установчі провадження мають місце у процесі формування главою місцевої держадміністрації її структури, при вирішенні кадрових питань, а також при порушенні перед парламентом головами обласних дер­жадміністрацій питання про призначення дострокових виборів у разі дострокового припинення повноважень місцевих рад і їх голів.

Контрольні провадження стосуються спостереження за нормотворчою та виконавчо-розпорядчою діяльністю підконтрольних суб'єктів (місцевих держадміністрацій нижчого рівня, керівників структурних підрозділів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в межах відповідної території) з боку голови місцевої держ­адміністрації та його заступників.

До організаційних форм діяльності місцевої держадмініс

трації мож­на віднести такі: 1) персональна виконавчо-розпорядницька діяльність голови, його заступників, керівників структурних підрозділів адмі­ністрації; 2) засідання колегії; 3) наради у голови місцевої держадмі­ністрації; 4) засідання консультативно-дорадчих, допоміжних органів і служб адміністрації; 5) відвідування підконтрольних об'єктів посадови­ми особами місцевої держадміністрації; 6) індивідуальний прийом гро­мадян; 7) робота з депутатськими запитами і зверненнями, звернення­ми громадян; 8) прес-конференції, інтерв'ю, «прямі телефонні лінії», «круглі столи».

Серед матеріально-технічних форм роботи вирізняються такі: 1) підго­товка матеріалів на засідання Кабінету Міністрів України; 3) розробка проекту обласного та районного бюджетів та звіт про їх виконання; 4) здійснення статистичного та бухгалтерського обліків у місцевій держ­адміністрації; 5) діловодство; 6) транспортне обслуговування; 7) забез­печення зв'язком; 8) матеріально-фінансове і соціально-побутове забез­печення.

У межах правових та організаційних форм діяльності місцевих держ­адміністрацій застосовуються відповідні методи роботи: планування; розробка, прийняття управлінського рішення та організація контролю за його виконанням; координація діяльності; інформаційне забезпечен­ня діяльності; робота з кадрами та ін.

Планується як робота адміністрації в цілому, так і окремих її струк­турних підрозділів. Плани, які можуть бути перспективними, поточни­ми, оперативними, потребують затвердження з боку голови місцевої держадміністрації. Формування планів здійснюється керівником апара­ту адміністрації за пропозиціями структурних підрозділів адміністрації, погоджених з відповідним заступником голови місцевої держадмі­ністрації. План роботи адміністрації повинен передбачати такі розділи: 1) робота щодо реалізації державної регіональної політики; 2) виконайня законодавства України; 3) реалізація державних і регіональних про­грам соціально-економічного та культурного розвитку відповідного регіону; 4) перелік різноманітних організаційно-масових заходів, що повинні здійснюватися адміністрацією, а також деякі інші питання.

Метод інформаційного забезпечення діяльності передбачає збір, об­робку й використання різноманітної інформації в роботі місцевої держ­адміністрації. Інформація, що використовується місцевою держадмі­ністрацією повинна бути достовірною, повною, оперативною.

Метод координації полягає в забезпеченні узгодженості в роботі місце­вої держадміністрації з іншими органами публічної влади шляхом вста­новлення раціональних зв'язків між ними. Відносини можуть бути коор­динаційно-паритетними та координаційно-субординаційними. До пер­ших, наприклад, можна віднести взаємовідносини з органами місцевого самоврядування: взаємодія на відповідній території з місцевими радами; укладення договорів та створення спільних органів і організацій для здійснення спільних програм; складання і подання місцевою держадмі­ністрацією на затвердження ради проекту відповідного бюджету та забез­печення його виконання. До координаційно-субординаційних можна віднести, наприклад, взаємовідносини місцевої держадміністрації з Пре­зидентом України, урядом та іншими органами виконавчої влади.

Метод вироблення рішень полягає в сукупності засобів і вимог щодо формування рішень місцевої держадміністрації, забезпечення їх опти­мального та законного змісту і форми. Згідно з Типовим регламентом, проекти розпоряджень голови місцевої держадміністрації вносяться структурними підрозділами адміністрації, проекти розпоряджень голови обласної, Київської і Севастопольської міської державної адміністрації — відповідними районними держадміністраціями. Проект розпорядження може вноситися тільки після проведення експертизи, підготовки пояс­нювальної записки, що містить необхідні розрахунки, обґрунтування і прогнози соціально-економічних та інших результатів його реалізації.

Внесений проект розпорядження доповідається голові місцевої держ­адміністрації або його заступнику, за дорученням якого у десятиденний строк апарат проводить опрацювання проекту та редагування тексту. Проекти розпоряджень з питань соціально-економічного розвитку в разі необхідності попередньо обговорюються на засіданнях колегії держ­адміністрації. Підписання акта здійснює голова місцевої держадмі­ністрації.

Метод роботи з кадрами включає заходи з добору, підготовки, пе­репідготовки та підвищення кваліфікації працівників місцевої дер­жадміністрації. Прийняття на державну службу до адміністрації здійс­нюється шляхом конкурсного відбору або за іншою процедурою, ви­значеною законодавством. У місцевій держадміністрації створюється резерв кадрів, який підлягає щорічному перегляду та затвердженню.

 

< Попередня   Наступна >