Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування Глава 11 Організація роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим // § 1. Основи організації та діяльності Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Глава 11 Організація роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим // § 1. Основи організації та діяльності Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
45

Глава 11

Організація роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим

§ 1. Основи організації та діяльності Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Представницьким органом Автономної Республіки Крим є Верхов­на Рада Автономної Республіки Крим (далі — Верховна Рада АРК). Аналіз чинного законодавства України дає змогу зробити висновок, що за своєю політико-правовою природою Верховна Рада АРК не належить ні до органів державної влади, ні до органів місцевого самоврядування; вона є органом АРК, який представляє інтереси громадян, спільні інте­реси територіальних громад, населення АРК в цілому і здійснює свої повноваження з метою забезпечення реалізації їхніх прав і законних інтересів, а також вирішення питань збалансованого соціально-еко­номічного, культурного та іншого розвитку автономії1.

Правовою основою організації і діяльності Верховної Ради АРК є нор­ми правових актів, що визначають її функції, компетенцію, форми і методи роботи. їх становлять норми Конституції і законів України, Конституції Автономної Республіки Крим, регламент Верховної Ради АРК і нормативно-правові акти Автономної Республіки Крим.

Верховна Рада АРК здійснює свою діяльність на принципах: верхо­венства права; конституційності; законності; гласності; колегіальності; поєднання інтересів Автономної Республіки Крим та загальнодержав­них інтересів України; врахування історичних, економічних, еко­логічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і куль­турних традицій; правової, організаційної і матеріально-фінансової са­мостійності в межах повноважень, визначених Конституцією і законами України, Конституцією АРК; судового захисту.

Територіальною основою діяльності Верховної Ради АРК є територія Автономної Республіки Крим.

="text-align: justify;">Матеріально-фінансовою основою діяльності Верховної Ради АРК є рухоме і нерухоме майно, що перебуває на її балансі, бюджетні кошти, за рахунок яких здійснюється фінансування витрат на забезпечення її діяльності. Верховна Рада АРК визначає порядок управління майном, що належить Автономній Республіці Крим, і перелік майна, що не підлягає приватизації.

 

1 Див.: Абасое Г. Г. Конституційно-правовий статус Верховної Ради Авто­номної Республік Крим: актуальні проблеми теорії // Часопис Київського університету права. — 2003. — №4. — С. 25—26.

< Попередня   Наступна >