Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування § 4. Організація роботи органів і посадових осіб Верховної Ради Автономної Республіки Крим

§ 4. Організація роботи органів і посадових осіб Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
198

§ 4. Організація роботи органів і посадових осіб Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Голова Верховної Ради АРК займає ключову позицію в організації роботи цього органу. Він здійснює представницьку функцію: а) коли представляє Верховну Раду АРК у відносинах з органами публічної вла­ди, міжнародними організаціями, об'єднаннями громадян; б) коли представляє Верховну Раду АРК при формуванні основних принципів внутрішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності України, роз­робці і реалізації загальнодержавних програм з питань, що стосуються автономії. Виконуючи організаційну функцію, він веде засідання Верхов­ної Ради АРК та її Президії і забезпечує їх підготовку, здійснює загаль­не керівництво підготовкою питань, які підлягають розгляду Верховною Радою АРК, організовує контроль за виконанням її рішень і постанов, координує діяльність органів і посадових осіб Верховної Ради АРК. У межах реалізації кадрової функції пропонує кандидатури на посади першого заступника і заступника Голови Верховної Ради АРК, голів постійних комісій, подає кандидатуру для призначення на посаду Голо­ви Ради міністрів АРК і погоджує кандидатуру голови Фонду майна в Автономній Республіці Крим. Голова Верховної Ради АРК у межах своїх повноважень видає розпорядження.

Перший заступник і заступник Голови Верховної Ради АРК здійсню­ють свої повноваження на постійній основі. Вони заміщають Голову в разі його відсутності і здійснюють повноваження згідно з розподілом обов'язків між ними. Відповідно до Регламенту Верховної Ради АРК, Перший заступник Голови організовує взаємодію з Радою міністрів АРК, забезпечує контроль за її діяльністю; організовує роботу, що сто­сується питань власності; здійснює міжрегіональні зв'язки, координує роботу постійних комісій, організовує контроль за виконанням актів і доручень Верховної Ради АРК. Заступник Голови організовує підготовку і проведення пленарних з

асідань Верховної Ради АРК та засідань її Пре­зидії; координує роботу Секретаріату; організовує роботу з підготовки актів Верховної Ради АРК; забезпечує взаємодію з органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, засобами масової інформації, районними державними адміністраціями.

Для координації роботи органів Верховної Ради АРК, сприяння де­путатам у виконанні ними своїх обов'язків, підготовки сесій і реалізації інших повноважень утворюється Президія Верховної Ради АРК До її складу входять Голова Верховної Ради АРК, його перший заступник і заступник, голови постійних комісій. Очолює цей орган Голова Верхов­ної Ради АРК.

Президія Верховної Ради АРК: 1) скликає сесії і організовує їх підго­товку; 2) формує проект порядку денного сесії; 3) координує роботу органів Верховної Ради АРК; 4) забезпечує реєстрацію і офіційне опри­люднення нормативно-правових актів Верховної Ради АРК; 5) призна­чає на посади і звільняє заступників керівника Секретаріату, керівників управлінь, завідуючих відділами Секретаріату, працівників Управління справами Верховної Ради АРК. Президія приймає рішення, які публіку­ються в газеті «Кримські відомості», а також у «Збірнику нормативно-правових актів Автономної Республіки Крим»1. Для підготовки пропо­зицій з питань, які входять до компетенції Президії із складу її членів, депутатів, спеціалістів, представників республіканських органів, об'єд­нань громадян, можуть утворюватися робочі комісії (групи).

Депутати Верховної Ради АРК можуть об'єднуватися в депутатські групи і фракції за, умови, що до складу кожної з них входить не менше десяти депутатів. Фракції формуються на основі партійної належності, групи об'єднують депутатів, які поділяють однакові чи подібні погляди з політичних, економічних чи інших питань. Статус, повноваження, порядок організації і діяльності депутатських об'єднань визначається Тимчасовим положенням про депутатські групи, фракції Верховної Ради АРК. Депутатські групи і фракції створюють раду, яка більшістю голосів приймає рішення рекомендаційного характеру. В раді кожне депутат­ське об'єднання при прийнятті рішення має кількість голосів, про­порційну кількості його членів, виходячи з норми десять депутатів — один голос.

Постійні та тимчасові комісії є органами Верховної Ради АРК, які обираються з числа депутатів для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, що належать до її відання, здійснення контролю за виконанням її актів. У Верховній Раді АРК створюються і діють дванад­цять постійних комісій, перелік яких закріплено в ст. 71 Регламенту. Депутат зобов'язаний входити до складу як мінімум однієї постійної комісії і може входити до складу кількох. Постійна комісія обирається у складі голови, заступника (заступників), секретаря і членів. Голова постійної комісії працює на постійній основі. Організація, порядок ро­боти, повноваження постійних комісій визначаються Законом України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», Регламентом Верхов­ної Ради Автономної Республіки Крим і Положенням про постійні комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим і їх функції (№ 135 -3/02 від 19 червня 2002 року).

Тимчасова комісія Верховної Ради АРК створюється для вирішен­ня конкретних завдань. Рішення про її створення приймається біль­шістю голосів депутатів від загального складу Верховної Ради АРК. Тим­часова комісія повноважна приймати рішення, якщо в її засіданні бе­руть участь більше половини її членів. Рішення приймаються більшістю голосів депутатів, присутніх на засіданні. По закінченню строку повно­важень вона звітує перед Верховною Радою АРК про виконану роботу. З метою забезпечення контролю за дотриманням законодавства України про приватизацію Верховна Рада АРК утворює із числа депутатів Конт­рольну комісію з питань приватизації на строк своїх повноважень у складі восьми осіб. Порядок створення і організація роботи цієї комісії визначається відповідним положенням, яке затверджене Постановою Верховної Ради АРК від 20 листопада 2002 року № 335-3/02.

Постійно діючим республіканським органом контролю є Рахунко­ва палата Верховної Ради АРК — структура, загальна чисельність якої та кошторис витрат на утримання затверджуються Верховною Радою АРК за поданням голови Рахункової палати. Вона складається з Колегії Рахункової палати, в яку входять голова Рахункової палати, перший за­ступник і заступник, секретар Рахункової палати, головні контролери.

 

1 О Положении о порядке опубликования и вступления в силу норматив­но-правовых актов Верховной Рады Автономной Республики Крым и Совета министров Автономной Республики Крым: Постановление Верховной Рады Автономной Республики Крым от 21 апреля 1999 года // Сборник норматив­но-правовых актов Автономной Республики Крым. — 1999. — № 4. — Ст. 335.

 

< Попередня   Наступна >