Головне меню
Головна Підручники Державне будівництво та місцеве самоврядування Державне будівництво і місцеве самоврядування § 5. Організація діяльності інших органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим

§ 5. Організація діяльності інших органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
190

§ 5. Організація діяльності інших органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим

Система республіканських органів виконавчої влади визначається Верховною Радою АРК і включає:

міністерства Автономної Республіки Крим: економіки; фінансів; промисловості та паливно-енергетичного комплексу; транспорту і зв'яз­ку; курортів і туризму; агропромислового комплексу; культури; освіти і науки; соціального захисту і з питань трудових відносин; охорони здо­ров'я; архітектури і будівельної політики; споживчого ринку і зов­нішньої торгівлі;

республіканські комітети Автономної Республіки Крим: Респуб­ліканський комітет по захисту прав споживачів; по житло-комунальному господарству; у справах сім'ї і молоді; по фізичній культурі і спорту; у справах національностей і депортованих громадян; по лісовому і мис­ливському господарству; по водному господарству; по інформації; по охороні культурної спадщини; по екології і природних ресурсах (подвій­ного підпорядкування, фінансується з Державного бюджету України); по земельних ресурсах (подвійного підпорядкування, фінансується з Державного бюджету України);

інші органи виконавчої влади в Автономній Республіці Крим: Комітет у справах релігій при Раді міністрів АРК; Головне управління зовнішніх зв'язків і міжрегіонального співробітництва Ради міністрів АРК; Голов­не управління з матеріальних резервів, Головне управління цивільного захисту населення, взаємодії з правоохоронними органами і мобі­лізаційній роботі Ради міністрів АРК; Головне управління капітально­го будівництва при Раді міністрів АРК; Управління міграції при Раді міністрів АРК; Державна інспекція по нагляду за технічним станом ма­шин і устаткування при Раді міністрів АРК; Республіканська державна інспекція закупівель і якості сільськогосподарської продукції при Раді міністрів АРК; Державний архів в АРК (подвійного підпорядкування, фінансується з Державного бюджету України).

Гранична чисельність республіканських та інших органів виконав­чої влади АРК — 1145 одиниць, у тому числі керівництво Ради міністрів АРК — 8 одиниць. їх утримання фінансується з республіканського бю­джету Автономної Республіки Крим.

Міністерства АРК є республіканськими органами виконавчої вла­ди , які забезпечують виконання повноважень Ради міністрів АРК по реалізації державної політики у відповідній сфері. Вони здійснюють свої повноваження через відповідні структури районних держадміністрацій і виконавчих комітетів місцевих рад і діють на підставі положень, які затверджуються урядом АРК. У межах своїх повноважень міністерства видають накази, організовують і контролюють їх виконання.

Міністерство очолює міністр, який призначається на посаду і звільняється з посади рішенням Верховної Ради АРК за поданням Го­лови Ради міністрів АРК за узгодженням з Постійним Представником Президента України в Автономній Республіці Крим. Міністр здійснює керівництво дорученою йому сферою діяльності і несе персональну відповідальність перед Верховною Радою АРК і Радою міністрів АРК. Граничну чисельність центрального апарату, структуру, штатний розпис міністерства затверджує уряд АРК. Міністр має перших заступників, яких за його поданням призначає Голова Ради міністрів АРК. Обов'яз­ки заступників, повноваження структурних підрозділів міністерства визначає міністр.

Для розгляду наукових рекомендацій та інших пропозицій за голов­ними напрямами діяльності, обговорення найважливіших програм і вирішення інших питань в міністерстві може бути створена наукова рада з вчених і висококваліфікованих спеціалістів. У міністерствах з ураху­ванням специфіки їх діяльності можуть утворюватися й інші дорадчі і консультативні органи. Склад цих органів і положення про них затвер­джує міністр.

Для узгодженого вирішення питань, які належать до компетенції міністерств, координації дій структурних підрозділів, виробки рекомен­дацій з найважливіших напрямків їх діяльності створюються колегії, склад яких затверджується урядом АРК за поданням міністра. До скла­ду колегії входить міністр, який за посадою є її головою, його заступ­ники, інші працівники міністерств і республіканських комітетів, вчені, фахівці галузі. Колегія правомочна при наявності двох третин її складу. її рішення приймаються простою більшістю голосів, присутніх на засіданні членів колегії, і проводяться в життя наказами міністра.

Республіканські комітети Автономної Республіки Крим є республі­канськими органами виконавчої влади АРК, вони підпорядковані Раді міністрів АРК і забезпечують проведення в життя державної політики у відповідній сфері суспільних відносин. Республіканські комітети здійснюють функції управління і державного контролю в тій чи тій га­лузі на території Автономної Республіки Крим.

Республіканський комітет очолює голова, який призначається і звільняється з посади Верховною Радою АРК за поданням голови уря­ду АРК і за узгодженням з Постійним Представником Президента Укра­їни в АРК і відповідним центральним органом виконавчої влади. В струк­турі республіканських комітетів можуть створюватися структурні під­розділи. Республіканські комітети при виконанні покладених на них завдань взаємодіють з відповідними підрозділами республіканських органів виконавчої влади АРК, місцевих органів виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян.

Керівники місцевих державних адміністрацій в АРК призначають­ся на посади і звільняються з посад Президентом за поданням Кабіне­ту Міністрів України, погодженим з Головою Верховної Ради АРК і Го­ловою Ради міністрів АРК, Постійним представником Президента України в АРК.

 

< Попередня   Наступна >