Головне меню

§ 2. Форми і методи роботи виконавчих комітетів місцевих рад

Державне будівництво та місцеве самоврядування - Державне будівництво і місцеве самоврядування
141

§ 2. Форми і методи роботи виконавчих комітетів місцевих рад

Для реалізації своїх функцій і повноважень виконавчі комітети ви­користовують відповідні форми діяльності. В процесі їх практичної ро­боти постають різні завдання та цілі, що зумовлюють використання пра­вових, організаційних і матеріально-технічних форм.

Правові форми діяльності мають велике значення для функціонуван­ня виконавчих комітетів місцевих рад. Саме завдяки їм існує можливість реалізовувати повноваження шляхом встановлення загальнообов'язко­вих правил поведінки, прав і обов'язків окремих суб'єктів, здійснюва­ти виконання законодавства України та рішень місцевих рад. Реалізація нормотворчої, правозастосовчої, контрольної форм діяльності викон­кому відбувається шляхом видання правових актів з питань, віднесених до його відання. Конкретні процедури, провадження і стадії в рамках правових форм діяльності встановлюються за допомогою норм регла­менту виконавчого комітету.

Результатом правових форм діяльності виконавчого комітету є його рішення, що приймаються на засіданнях більшістю голосів від загального складу виконкому і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної в місті ради. У разі незгоди голови з рішенням викон­кому він може зупинити його дію своїм розпорядженням та внести питан­ня на розгляд ради. Рішення виконавчого комітету з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані ра­дою. Рішення виконавчого комітету з мотивів їх невідповідності Консти­туції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Через організаційні форми забезпечується упорядкування діяльності виконкому, виявляється його організаційна єдність. В діяльності викон­комів найбільш часто застосовуються такі організаційні форми, як: засідання (звичайні, розширені, виїзні);

персональна діяльність членів виконкому; проведення нарад, семінарів і зустрічей; спільні заходи (на­ради, засідання робочих груп) з депутатами ради; індивідуальний при­йом громадян. Поряд з ними застосовуються й такі форми, як «гарячі лінії», брифінги, прес-конференції, зустрічі з трудовими колективами, переговори з делегаціями інших муніципалітетів.

Основною організаційною формою роботи виконкому місцевої ради є засідання. Вони скликаються сільським, селищним, міським головою, а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції — заступником сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них бере участь понад поло­вина від загального складу виконавчого комітету Більш детальну рег­ламентацію процедури підготовки і проведення засідання, організації виконання і контролю рішень тощо закріплено в регламентах діяльності виконавчих органів місцевих рад.

До матеріально-технічних форм належать дії зі складання довідок, записок, звітів, протоколів засідань стенографуванням, обробкою ко­респонденції, виконанням машинописних робіт, розмножуванням до­кументів тощо.

У процесі своєї діяльності виконавчі комітети використовують на­ступні організаційні методи роботи. Планування є необхідним засобом організації роботи виконавчих комітетів, за допомогою якого дося­гається забезпечення скоординованої та спрямованої діяльності вико­навчих органів та посадових осіб. У практиці роботи передбачається перспективне та поточне планування. Планові заходи передбачаються як в організаційних планах (план роботи виконавчого комітету), так і в планах (програмах) розвитку відповідних галузей управління.

Особливості методу вироблення рішень визначаються на підставі рег­ламентних норм, які закріплюють порядок підготовки і опрацювання актів виконкомів. Для розробки проекту рішення можуть утворюватися комісії, робочі групи у складі заступників міського голови з питань діяль­ності виконавчих органів ради, представників відділів, управлінь та інших зацікавлених організацій, висококваліфікованих спеціалістів, юристів.

Зміст методу організації виконання рішень полягає в тому, що викон­коми для організації виконання обирають спосіб доведення рішення до відома виконавців, здійснюють планування заходів для організації ви­конання, встановлюють їх послідовність та строки проведення, вирішу­ють питання матеріально-технічного, фінансового і трудового забезпе­чення, створюють в необхідних випадках структури для організації ви­конання (відділи, служби або координаційні ради і комісії), проводять організаційно-масову, роз'яснювальну роботу у громадських ор­ганізаціях, трудових колективах, організаціях, організовують семінари, наради, конференції тощо. Контроль за виконанням рішень виконкому покладається на заступників міського голови з питань діяльності вико­навчих органів ради, керуючого справами виконкому, керівників відділів і управлінь, інших виконавчих органів ради.

Метод координації виступає як засіб досягнення погодженості та доцільного співвідношення дій виконкомів, відділів, управлінь, їх по­садових осіб з найменшими затратами сил та ресурсів. Численність ви­конавчих органів місцевої ради вимагає постійного узгодження їх діяль­ності. Цей метод є одним з необхідних засобів організації діяльності виконавчих органів, завдяки якому досягається узгодженість функціонування системи виконавчих органів при збереженні їх функціональ­ної і статутної самостійності.

Зміст методу інформаційного забезпечення становить діяльність вико­навчих комітетів щодо збору, обробки та використання інформації, яка використовується ними в процесі управління. Залучення сучасних комп'ютерних технологій, нових форм роботи з інформацією в плану­ванні та прогнозуванні управління, виробленні рішень є завданням ви­конавчих комітетів сьогодні. Належне використання цього методу до­помагає встановити зворотний зв'язок територіальної громади і вико­навчих органів місцевої ради.

Метод роботи з кадрами передбачає реалізацію дій з підготовки, підбору та розстановки кадрів, оцінки їх діяльності, підвищення квалі­фікації кадрів.

 

< Попередня   Наступна >