Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України ҐЕНЕЗА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ В.В.ГАЛУНЬКО

ҐЕНЕЗА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ В.В.ГАЛУНЬКО

Адміністративне право - Адміністративне право України

В.В.ГАЛУНЬКО

ҐЕНЕЗА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

 

Доведено, що сучасне адміністративне право України увібрало кращі вітчизняні та європейські традиції, захищає права, свободи та законні інтереси фізичних та юридич­них осіб в процесі діяльності публічної адміністрації.

Ключові слова: адміністративне право, права та свободи людини і громадянина, публічна адміністрація.

Сучасне адміністративне право базується на багатовіковому історико-правовому досвіді українського народу - від епохи Київської Русі до сьогодення. Найбільш вагомий вклад у розкриття історико-правових аспектів теорії вітчизня­ного адміністративного права внесли А. Б. Авер'янов, О. Ф. Андрійко, О. М. Бан­дурка, А. І. Берлач, Ю. П. Битяк, В. Т. Білоус, А. С. Васильєв, В. М. Гаращук, 3. С. Гладун, С. Т. Гончарук, Є. В. Додін, Р. А. Калюжний, С. В. Ківалов, В. В. Ко­валенко, Л. В. Коваль, В. К. Колпаков, А. Т. Комзюк, В. В. Конопльов, Т. М. Крав­цова, С. В. Ківалов, Є. Б. Кубко, О. В. Кузьменко, Є. О. Курінний, Д. М. Лук'янець, Н. П. Матюхіна, О. В. Негодченко, Н. Р.

Нижник, А. О. Селіванов, В. І. Олефір, В. П. Пєтков, В. М. Плішкін, Г. О. Пономаренко, Ю. І. Римарен­ко, О. П. Рябченко, М. М. Тищенко, О. І. Харитонова, В. К. Шкарупа та ін. Проте комплексне дослідження історико-правової природи вітчизняного адміністратив­ного права вони не здійснювали, а розкривали її у контексті висвітлення інших викликів. Таким чином, проблема істерико-правової природи вітчизняного адміністративного права також що потребує подальшого аналізу.

Український історик та державний діяч М. Грушевський вважав, що у своєму внутрішньому управлінні всі князі Київської Русі були цілком самостійні, й жо­ден з них не повинен був втручатися у правління іншого. Князь правив, спираю­чись на озброєну дружину, яку утримував на свої кошти, на ту данину й доходи, які йшли на його користь. Все управління, законодавство, політика, суд, оподат­кування, збір податків були в руках князя1. Найбільшою юридичною пам'яткою Української держави періоду Київської Русі є «Руська правда» - ряд збірників ХІ-ХП століть2. Проте, якщо не рахувати кількох приписів фінансово-правового характеру про розподіл судових витрат та інших зборів, вона не регулювала публічні відносини між княжою владою і підданими3. На жаль, саме в той період в історико-правовій думці нашого суспільства вкорінилися погляди, що публічні суспільні відносини між правлячої владою та підданими мають врегульовуватись не писаним правом, а власним розсудом князя та призначених ним адміністра­торів.

1649 р. було укладено Зборівський договір між Богданом Хмельницьким і польським королем Яном Казимиром. Найважливішою частиною договору був пункт про козацьку територію. Ця подія практично ознаменувала створення нової європейської держави - Війська Запорозького4. Загалом гетьманська доба ук­раїнської державності характеризується існуванням певних тенденцій публічної діяльності: у період розгортання національно-визвольної революції природні пра­ва селян та шляхти взаємно порушувались; у наступний період революції та під час існування козацької держави державному апарату вдалося стабілізувати ситу­ацію шляхом суспільного компромісу та вжити своєрідних організаційно-право­вих заходів для утвердження цивілізованих способів забезпечення публічного інтересу, в першу чергу силами самої територіальної громади.

В середині XIX ст. у Російській імперії, до складу якої входили українські землі, на основі емпіричного досвіду діяльності поліції, створення нормативно-правової бази, яка регулювала її діяльність, та впровадження західноєвропейського досвіду, об'єктивно сформувалося нова наука, галузь та навчальна дисциплі­на - поліцейське право. Перша вітчизняна праця з поліцейського права належить П. Гуляеву «Права і обов'язки міської та земської поліції і всіх взагалі жителів російської держави, за їх станом щодо поліції» (1824 р.)5. У 1840 р. професор Н. Рождественський видав фундаментальну працю «Основи державного впоряд­кування із застосуванням до російських законів». Ґрунтовна праця була опубліко­вана професором Харківського університету І. Плановим під назвою «Вступне поняття у вчення про впорядкування і благо державне»6.

Серед джерел поліцейського права центральне місце займало «Положення про охорону державного порядку та громадського спокою» 1881 р. На його під­ставі губернатори за протиправні посягання використовували такі види адміні­стративних санкцій, як штрафи, ув'язнення до тюрми чи фортеці. Крім того, адміністративні стягнення щодо селян у вигляді арешту могли застосовувати земські начальники.

Тим самим у другій половині XIX ст. було остаточно сформовано науку поліцейського права як самостійну галузь права, під якою розумілася «поліцейсь­ку діяльність держави, що направляється урядом і полягає в нагляді за підпри­ємствами, приватними особами, союзами й об'єднаннями та має за мету забезпе­чити умови безпеки і впорядкування та прийняття зі свого боку засобів щодо за­безпечення цих умов при недостатності для цього приватної ініціативи»7.

Основним недоліком поліцейського права була концепція поліцейської опіки державної влади над «незрілими» підданими - теорія евдемонізму (від гр. - «загальне благо, щастя»). Виходячи з неї, влада менш за все піклу­валась про підвищення рівня розвитку населення. Проблема суспільної са­мосвідомості та самодіяльності народу не тільки не була завданням поліції, а на­впаки, суперечила одній з основних вимог благочинства - «не розраховувати на покору підданих, а формувати її на неможливість опору»8.

Наприкінці XIX - на початку XX ст. вчені-юристи дедалі більше починають вживати назву «адміністративне право» паралельно з «поліцейським», тим самим підтримуючи його розвиток як поліметричної науки. Відбулося швидке й плідне становлення нової галузі, виходить низка праць із цієї проблематики, зокрема професор Київського університету І. Т. Тарасов опублікував «Короткий нарис адміністративного права». У 1898 р. вийшла праця Е. Берендтса «Досвід системи адміністративного права», де вчений систему адміністративного права формує з трьох частин: 1) об'єктивне адміністративне право, яке встановлює межі прав і обов'язків; 2) суб'єктивне адміністративне право державної влади; 3) суб'єктив­не адміністративне право учасників державного спілкування9.

На думку Є. В. Курінного, наприкінці XIX ст. розпочався перший етап розвит­ку вітчизняного адміністративного права як самостійної галузі та юридичної на­уки. Різні підходи вітчизняних правників до наукового обгрунтування адміністра­тивного права як самостійної правової галузі призвели до появи на початку XX ст. двох вітчизняних шкіл, представники яких мали відмінні погляди на місце і роль поліцейського права у структурі правової галузі. Одні вчені (І. Т. Тарасов, В. М. Гессен, В. В. Іванівський) відстоювали позицію, за якою поліцейська діяльність у силу своєї специфіки не може охоплюватися поняттям «державне управління», і тому поліцію слід визнати самостійною частиною адміністрації, а поліцейське право - частиною адміністративного. Інші (В. Д. Дережинський, А. І. Єлістратов, І. К. Сухоплюєв) розглядали поліцейське право тільки в історичному аспекті, як «вчення про управління замінило собою систему поліцейського права»10.

На нашу думку, найбільш вдало генезис адміністративного та поліцейського права розкрив вчений із другої когорти - перший декан юридичного факультету Таврійського університету А. І. Єлістратов. Виходячи з філософського обгрунту­вання правової держави за І. Кантом («людина не повинна бути засобом досягнен­ня будь-яких цілей; людина - це мета сама в собі: визначення поваги до людини абсолютною метою є безумовною вимогою морального закону»), він дійшов вис­новку, що у правовій державі тягар державної влади більшою чи меншою мірою переноситься з особи монарха на населення. Внутрішнє управління починає здійснюватися в законодавчому порядку, суспільство бере в ньому участь через народне представництво. Однак держава, надавши громадянам можливість най­краще задовольняти свої потреби, зобов'язана забезпечити підтримку приватним особам у випадку, коли сил і засобів індивіда недостатньо для задоволення його потреб. За таких обставин діяльність поліції, з погляду оцінки примусового втру­чання, розглядається як крайній засіб держави11.

Щодо розуміння предмета адміністративного права, то його вдало доповню­вав учений із першої когорти науковців початку XX ст. - професор В. М. Гессен, який, відмежовуючи адміністративне право від державного (конституційного), вказував: «Адміністративне право є такою сферою державної діяльності, яка має своїм предметом діяльність держави в сфері внутрішнього управління»12. Інший вчений тієї доби М. М. Титович визначав, що першим предметом внутрішнього управління держави є захист осіб, майна та громадського порядку при різних не­безпеках13.

Наступне, що визначає сутнісні відмінності теорії адміністративного і поліцейського права, - це заміна розсуду в діяльності органів публічного управ­ління правом. На думку А. І. Єлістратова, «в основу відносин між правлячою вла­дою та обивателями повинні бути покладенні загальні правила, наперед встанов­лені державною владою для всіх випадків даного роду. Це - юридичні норми, що втілюються в сучасній державі у формі закону».

Отже, на початку XX ст. за основу нової галузі права - адміністративного -було взято виділення зі сфери державного (конституційного) права положень що­до внутрішнього управління, куди вписалися норми поліцейського права, що відповідали вимогам правової держави - верховенству права й підпорядкування державного управління закону.

Період національно-визвольних змагань 1917-1920 pp. характеризується про­гресивними спробами різних урядів (Центральна Рада УНР, Гетьманат, Дирек­торія УНР) втілити в життя кращі вітчизняні та європейські напрацювання теорії адміністративного права. Одним із найбільших здобутків у галузі адміністратив­но-правової практики була поява в Україні адміністративної юстиції. Так, утворе­ний в УНР Генеральний Суд мав у своєму складі Адміністративний відділ, який за правління П. П. Скоропадського був перетворений на Генеральний Адміністра­тивний Суд. А в часи Директорії відновлювалася діяльність Адміністративного Суду у складі Генерального Суду. Як навчальна дисципліна, адміністративне пра­во посіла важливе місце у навчальному процесі14.

Головним акцентом радянського адміністративного права стала не ідея захис­ту прав, свобод та законних інтересів особи, а публічна охорона колективних (не-персоніфікованих) інтересів. Оскільки, соціалістичний уклад має своїм стрижнем не індивіда з його правами щодо держави, а колектив. Для радянської влади важ­ливим був не індивід та його правові гарантії, а революційний порядок та гарантії класового панування пролетаріату15.

Післявоєнний період розвитку радянського адміністративного права в УРСР в цілому можна охарактеризувати позитивно. Вагомий вклад у розвиток інститутів адміністративного права здійснили І. М. Пахомова, В. В. Цветков16, О. Ф. Фриць-кий17, О. М. Якуба, Р. С. Павловський18; Є. В. Додін19; Л. В. Коваль20; В. Ф. Сіренко21; О. І. Щербак22; І. А. Тимченко 23 та ін.

В останні десятиліття вагомий внесок у розвиток теоретичних і прикладних аспектів правового регулювання в окремих сферах зробили В. Б. Аверянов24; О. Ф. Андрійко25; А. С. Васильєв26; І. П. Голосніченко27; Р А. Калюжний28; Є. Б. Кубко29; В. П. Нагребельний; М. В. Оніщук; В. Ф. Опришко30; 3. А. Павло­вич; А. О. Селіванов31; В. Н. Селіванов32; Л. П. Юзьков33 та ін. Завдяки ґрун­товній науковій роботі вчених, а також загальним пом'якшенням тоталітарного режиму адміністративне право стало провідною галуззю юриспруденції. На­вчальна дисципліна «Радянське адміністративне право» викладалася у всіх юри­дичних навчальних закладах України, вийшла низка ґрунтовних підручників вітчизняних адміністративістів34.

Після здобуття незалежності Україна має робити рішучі кроки до ринкової економіки та правової держави. Але через відсутність чіткої концепції переходу від тоталітарного до демократичного суспільства цей шлях став тернистим, спов­неним експериментів і неминучих помилок. Конституція України ознаменувала нову епоху. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпе­ка визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. В розвиток консти­туційних положень динамічно починає розвиватися наука адміністративного пра­ва, крізь призму людиноцентристського призначення держави та права. У теорії адміністративного права найбільш влучно такий підхід розкрив В. Б. Авер'яновим. Він вважає, що вітчизняне адміністративне право за своїм «духом», за своєю ідеологією має бути орієнтоване на забезпечення прав та інтересів людини, їх ефективний захист, а не на задоволення потреб держави, державного управління (фактично - державного апарату). Відповідно ним запропоновано в основу адміністративно-правової доктрини вітчизняного адміністративного права покла­сти «людиноцентристську» ідеологію, згідно з якою держава має служити інтере­сам громади, тобто діяти на благо людини шляхом всебічного забезпечення пріоритету її прав, свобод й інтересів у сфері діяльності публічної адміністрації (органів виконавчої влади та місцевого самоврядування)35.

На основі досягнутих наукових результатів були розроблені: Концепція судо­во-правової реформи в Україні (1992 р.)36; Концепція реформи адміністративного права та проекту Адміністративного кодексу України (1997 р.)37; Концепція адміністративної реформи в Україні38. Важливим етапом у реальному забезпе­ченні прав, свобод та законних інтересів громадян України стала ратифікація Вер­ховною Радою України 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції».

Здійснюється активний розвиток інститутів та підгалузей адміністративного права. Виділяється в окрему науку державне управління, підгалузі адміністратив­ного права (митне, податкове, бюджетне) починають викладатись у навчальних закладах як самостійні дисципліни. Активно розвиваються інститути адміністративного права у міжгалузевих утвореннях господарського, фінансового, еко­логічне та земельного права. Після прийняття 6 липня 2005 р. Кодексу Адміністративного судочинства № 2747-IV формується нова галузь юриспру­денції - «адміністративно-процесуальне право». На наш погляд, адміністративне право об'єктивно стало основоположною наукою для усіх галузей публічного права.

1. Грушевський М. Ілюстрована історія України. - Донецьк, 2003. - С. 128. 2. Хрес­томатія з історії держави і права України: Навч. посіб. для студ. юрид. спец, вищих навч. закл. / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого] / Ред. В.Д.Гончаренко, укл. О. Д. Святоцький]. - 3. вид., перероб. - К., 2003. - С. 31. 3. Адміністративне право України: Академічний курс: підруч. для студ. юрид. спец, ви­щих навч. закл.: У 2 т. / [Авер'янов В. Б., Битяк Ю. П., Зуй В. В. та ін.] ; голова ред. кол

B.        Б. Авер'янов. - К., 2004.- Т. 1: Загальна частина. - С. 28. 4. Слабченко М. Е. Мало- русскій полкь вь административномь отношеніи: Историко-юридический очеркь. - Одесса. - С. 25. 5. Міжнародна поліцейська енциклопедія: У 10 т. / Ю. Римаренко, Я. Кондратьев, В. Тацій та ін.; ред. Ю. І. Римаренко, Я. Ю. Кондратьев, В. Я. Тацій, Ю. С. Шемшученко. - К., 2003. - Т. II: «Права людини у контексті поліцейської діяль­ ності». - С. 563. 6. Ивановский В. В. Административное право : Полицейское право. Право внутреннягоуправленія. -Казань, 1911. - С. 34. 7. Полибинь М. Н. Повторитель­ ный курсъ полицейского права. - С-Пб., 1900. - С. 2. 8. Єлістратов А. І. Адміністратив­ не право: Лекції / Ред. та упоряд. В. В. Галунько, С. В. Діденко. - Херсон , 2007. -

C. 45-46. 9. Ивановский В. В. Цит. праця. - С. 38-41. 10. Курінний Є.В. Предмет і об'єкт адміністративного права України: характеристика категорій в умовах системного: Автореф. дис. доктора юрид. наук. - К., 2004.- С. 10-11. 11. Єлістратов А. І. Цит. праця. - С. 51-53. 12. Гессен В. М. Административное право: Попул. лекции для самообразова­ ния. - С-Пб., 1903. - С. 10-26. 13. Гриценко І. С Становлення і розвиток наукових по­ глядів на основні інститути вітчизняного адміністративного права: Монографія. - К., 2007. - С. 16. 14. Адміністративне право України : Академічний курс: Підруч. для студ. юрид. спец, вищих навч. закл.: У 2 т. / [Авер'янов В. Б., Битяк Ю. П., Зуй В. В. та ін.] ; голова ред. кол В. Б. Авер'янов. - Т. 1. - С. 39^0. 15. Гриценко І. С Становлення і роз­ виток наукових поглядів на основні інституту ти вітчизняного адміністративного права: Дис. доктор, юрид. наук. - К., 2004. - С. Xl-АЪ. 16. Эффективность и качество управ­ ленческой деятельности: (Государственно-правовой аспект) / [Цветков В. В., Сирен- коВ. Ф., Аверьянов В. Б. и др.] ; под общ. ред. В. В. Цветкова. -К., 1980. -307 с. 17. Со­ ветское строительство: Учеб. пособ. для юрид. ин-тов и фак.; под ред. О. Ф. Фрицкого, В. Ф. Кузнецовой. - К., 1988. - 268, [3] с. 18. Якуба О. М. Основы советского государст­ венного управления: Стенограмма лекции. - X., 1947. - 41 с; Павловский Р. С. Админи­ стративное право и государственное управление в СССР: Текст лекций. - X.., 1985. - 67 с. 19. Додин Е. В. Доказывание по делам об административных проступках, связан­ ных с нарушениями антиалкогольного законодательства и наркоманий: Учеб. по­ соб. - К., 1989. - 62, [2] с. 20. Коваль Л. В. Охрана общественного порядка: Моногра­ фия. - К., 1988. - 92 с. 21. Сиренко В. Ф. Организационно-правовые формы участия тру­ дящихся в управлении государством : Монографія. - К., 1980. - 48 с; Сиренко В. Ф. Ин­ тересы в системе основных институтов советского государственного управления: Мо­ нография. - К., 1982. - 214 с. 22. Щербак А. И. Правовые средства укрепления дисцип­ лины и ответственности хозяйственных кадров на современном этапе: Монография. - К., 1981. - 19 с; Щербак А. И. Социальный механизм юридической ответственности должностных лиц: Монография. - К., 1986. - 149 с. 23. Тимченко И. А. Экономическое районирование и административно-территориальное деление союзной республики: Мо­ нография. - К. , 1983. - 95 с; Анджиевкий В. С. Новое законодательство об администра­ тивных правонарушениях . - К., 1987. - 107 с. 24. Аверьянов В. Б. Проблемы соотношения содержания деятельности и организационных структур аппарата советского госу­дарственного управления: Автореферат дис. ... доктора юридических наук. - К., 1987. -35 с; Аверьянов В. Б. Аппарат государственного управления : содержание деятельности и организационные структуры : Монография. -К., 1990. - 145 с. 25. Правовые пробле­мы РАСУ / О. Ф. Андрийко, И. Л. Бачило, А. Б. Венгеров и др; отв. ред. В. В. Цветков, В. Ф. Сиренко. - К. , 1985. - 303 с; Андрийко О. Ф. Контроль в демократическом госу­дарстве: проблемы и тенденции: Монография. - К., 1994. - 115 с. 26. Васильев А. С Управленческие решения в производственных организациях : (правовой аспект): Моно­графия. - К.; Одесса, 1986. - 197 с; Васильев А. С Проблемы организации и правового регулирования процесса принятия решений в управлении государственными предприя­тиями (объединениями): Автореферат дис. ... доктора юридических наук: - К., 1988. -38 с. 27. Голосніченко І. П. Попередження корисливих проступків засобами адміністра­тивного права: Монографія. - К., 1991. - 212 с 28. Калюжный Р. А. Правовые вопросы технического обеспечения АСУ: Монография. - К., 1980. - 131 с; Калюжный Р. А. На­учно-технический прогресс в деятельности правоохранительных органов: Моногра­фия. - К , 1990. - 157 с. 29. Кубко Е. Б. Основное звено управления капитальным стро­ительством: (Орг.-правовые вопр.): Монография. - К., 1981. - 120 с; Кубко Е. Б. Про­граммно-целевая организация государственного управления: (Сущность, правовая ос­нова, хоз. практика): Монография. - К., 1988. - 231 с. 30. Опрышко В. Ф. Качество про­дукции: управление и право: Монография. -К., 1982. - 224 с; Опрышко В. Ф. Правовые проблемы совершенствования государственного управления качеством промышленной продукции: Диссертация ... доктора юридических наук. - К., 1983. - 391 с. 31. Селива­нов А. А. Государственное управление экономикой союзной республики: Орг.-правовые пробл.: Монографія. - К , 1988. - 165 с. 32. Селиванов В. Н. США: монополии и госу­дарственное управление: Монография. - К., 1989. - 210 с. 33. Юзъков Л. П. Государст­венное управление в политической системе развитого социализма: Монографія. - К., 1983. - 156 с. 34. Советское административное право: Учеб. для юрид. ин-тов и фак. / Ю. П. Битяк, Г. П. Бондаренко, А. С. Васильев и др. ; под ред. Р. С. Павловского. - К., 1986.-415с; Павловский Р. С. Административное право и государственное управление в СССР: Текст лекцій. - X., 1985 . 35. Авер 'янов В. Б. Утвердження принципу верховен­ства права у новій доктрині Українського адміністративного права // Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2006. - № 11 (61). - С. 57-63. 36. Постанова Верхов­ної Ради України від 28 квітня 1992 р. «Про Концепцію судово-правової реформи в Ук­раїні» // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № ЗО. - С. 426. 37. Розпоряджен­ня Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. № 257-р. «Про створення робочої групи для підготовки Концепції реформи адміністративного права та проекту Адміні­стративного кодексу України». 38. Указ Президента України від 22 липня 1998 р. № 810 «Про заходи щодо впровадження Концепції адміністративної реформи в Україні».

< Попередня   Наступна >