Головне меню
загрузка...
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України § 3. Порядок утворення та припинення діяльності підприємств і установ

§ 3. Порядок утворення та припинення діяльності підприємств і установ

Адміністративне право - Адміністративне право України
159

§ 3. Порядок утворення та припинення діяльності підприємств і установ

Підприємства і установи створюються згідно з рішенням власника (власників) або уповноважених ним органів. У випад­ках, передбачених законодавством, вони можуть створюватися за рішенням трудового колективу, наприклад, про виділення зі складу підприємства одного чи кількох структурних підрозділів для утворення нового підприємства, про вступ до об'єднання, про оренду. Згідно з антимонопольним законодавством підприємство може бути утворене внаслідок примусового розділу підприємства-монополіста.

Засновницькі документи (статут, рішення про утворення або договір засновників) повинні містити відомості про вид, предмет та мету діяльності підприємства, склад засновників і учасників, назву та місце знаходження, розмір і порядок утворення статутного фон­ду, органи управління, умови реорганізації та припинення діяльності підприємства. Подається також реєстраційна картка, яка одночасно є заявою про державну реєстрацію.

Чинним законодавством можуть бути передбачені і інші вимо­ги щодо відомостей, які подаються в засновницьких документах (наприклад, статути акціонерних товариств мають містити відо­мості про види акцій, які вони випускають; засновницькі докумен­ти товариств з обмеженою відповідальністю — відомості про розмір частки кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесен­ня ними внесків). Якщо засновником чи одним із засновників суб'єкта підприємницької діяльності є юридична особа, її державна реєстрація повинна бути підтверджена свідоцтвом про державну реєстрацію. Якщо це іноземна юридична особа, реєстрація у країні місцезнаходження засвідчується відповідним документом (витягом із торговельного, банківського або судового реєстру тощо). Коли власником є фізична особа, її підпис на документах засвідчується нотаріусом.

Статут

...
підприємства затверджує засновник (засновники), а дер­жавного комунального підприємства, заснованого на власності адмі­ністративно-територіальних одиниць, або підприємства, в майні яко­го частка держави чи місцевого органу складає більше ніж 50 %, — засновник разом з трудовим колективом.

Підприємства і установи підлягають державній реєстрації. З моменту реєстрації вони набувають права юридичної особи. Діяль­ність незареєстрованого підприємства чи установи забороняється. Відмова у державній реєстрації підприємства може виникнути через порушення порядку створення підприємства, а також у разі невідпо­відності установчих документів вимогам законодавства. Не допус­кається відмова у державній реєстрації підприємства з мотивів не­доцільності його створення. Відмова у державній реєстрації може бути оскаржена засновниками у суд.

При зміні основних положень статуту чи виду підприємства або установи здійснюється їх перереєстрація в порядку, встановленому для реєстрації.

Діяльність підприємства, установи зупиняється у зв'язку з ліквіда­цією або реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, виділенням, перетворенням) за рішенням власника чи органу, уповноваженого його створювати. У випадках, передбачених законодавством, таке рішен­ня приймається власником за участю трудового колективу. В окремих випадках припинення діяльності підприємства, установи підлягає погодженню з місцевими чи антимонопольними органами.

Підприємства і установи ліквідуються у разі визнання їх банк­рутами на підставах, передбачених законодавством.

Підприємство, установа вважаються реорганізованими або лік­відованими з моменту виключення їх з державного реєстру.

 

< Попередня   Наступна >