Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України РОЗДІЛ ІІІ Функції, форми та методи державного управління // Глава 11 Функції державного управління // § 1. Поняття функції державного управління

РОЗДІЛ ІІІ Функції, форми та методи державного управління // Глава 11 Функції державного управління // § 1. Поняття функції державного управління

Адміністративне право - Адміністративне право України
51

РОЗДІЛ ІІІ

Функції, форми та методи державного управління

Глава 11

Функції державного управління

§ 1. Поняття функції державного управління

Система державного управління складається із повсякден­ного здійснення певних функцій. Термін «функція» застосовують дня позначення діяльності будь-яких державних органів незалежно від їх мети. Функціонувати—значить діяти, бути в дії, виконувати обо­в'язки. Функція є і обов'язок, і коло діяльності, і призначення. Функ­ція управління як поняття — це певний напрям спеціалізованої діяльності виконавчої влади, зміст якої характеризується одно­рідністю та цільовою спрямованістю.

Характер завдань, пов'язаних з управлінням, впливає на сутність управлінських функцій. Завдання, що здійснюються органами дер­жавного управління, є вельми різноманітними. Кожна управлінська акція передбачає наявність певної мети та використання для її досяг­нення відповідних засобів. Сутність та призначення управлінських функцій обумовлені системою соціально-економічних, соціально-пол­ітичних та-інших чинників, що існують у державі.

Відповідно до ст. З Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Змістом виконавчої влади як самостійного виду державної діяльності є комплекс функцій, в яких безпосередньо знаходить свій прояв владно-організуючий зміст державного управління, яке здійснюється в різних процесуальних формах через постійний інформаційний обмін між суб'єктом та об'єктом управління на основі прямих та зворотних зв'язків. Функція управління пов'язує в одне ціле запланований результат, практичну діяльність по вико­нанню намічених завдань та одержаний результат.

p>

Функції управління — це відносно самостійні та однорідні ча­стини змісту управлінської діяльності, в яких виражається владно-організуючий вплив суб'єкта управління на об'єкт.

Отже, функцію державного управління можна визначити як частину управлінської діяльності держави, що здійснюється на основі закону чи іншого правового акта органами виконавчої влади притаманними їм методами для виконання завдань державного управління.

 

< Попередня   Наступна >