Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ Т. А. ПУЗАНОВА

ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ Т. А. ПУЗАНОВА

Адміністративне право - Адміністративне право України

УДК 35.08(477) Т. А. ПУЗАНОВА,

ад 'юнкт Харківського національного університету внутрішніх справ

ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Розвиток державної служби як ефективно­го механізму здійснення функцій та завдань державного управління передбачає ефективне використання людських ресурсів на основі всебічного розвитку особи, підвищення рівня її професіоналізму, реалізації здібностей та особистих інтересів державного службовця в процесі трудової діяльності. Державна служба ґрунтується на основі законодавчо визнаних принципів, які визначають основні риси, сут-ність, зміст і значення державної служби.

В умовах пошуку оптимальної моделі сис­теми публічної влади проблема визначення принципів державної служби є надзвичайно актуальною. Принципи є результатом науко­вого пізнання; при цьому слід враховувати, що не всі закономірності, відносини і взаємо-зв'язки державної служби сьогодні досліджені та сформульовані у вигляді принципів. Прак-тична дія принципів не залежить від них са-мих, а повністю визначається ставленням до них людей.

ight: .25pt; text-align: justify; text-justify: inter-ideograph; text-indent: 13.7pt; line-height: 12.5pt; mso-line-height-rule: exactly; background: white;">Питання про принципи державної служби є важливим у структурі інституту державної служби, правової системи не тільки України, але й інших країн світу. Термін «принципи державної служби» вказує на основоположні риси, характеристики, важливий зміст і зна-чення самої державної служби, а також на го-ловні юридичні положення в структурі одно­йменного правового інституту.

З кінця 80-х та на початку 90-х років у бага-тьох наукових роботах учених Г. В. Атаманчу-ка, Д. М. Бахраха, Г. В. Бєльського, Б. М. Ла-зарева, В. М. Манохіна, Ю. О. Розенбаума, Ю. М. Старилова, Н. Н Тарасової фрагментар­но розглядались деякі аспекти принципів дер­жавної служби. В Україні цим проблемам при­діляли увагу В. Б. Авер'янов, О. М. Бандурка, Ю. П. Битяк, С. Д. Дубенко С В. Ківалов О. Д. Крупчан, Н. Р. Нижник, О. Ю Смоленсь-кий, О. В. Петришин, В. В. Цветков, В. М. Ша-повал та ін.

Сучасний законодавець не дає визначення принципів державної служби, але використо­вує їх у різних законодавчих та інших норма-тивних актах. Тому сьогодні можна говорити саме про правові принципи державної служ-би. Правове закріплення принципів державної

служби обумовлює стабільність функціону-вання державних органів, діяльність держав-них службовців, стійкість державно-правового регулювання державно-службових відносин, а також обґрунтування тенденцій розвитку зако­нодавства про державну службу [1, с 29].

Д. Н. Бахрах, підкреслюючи неспрямова-ність широкого використання цього поняття [2, с 16], називає основні принципи держав­ної служби, виділяючи при цьому найбільш загальні категорії: 1) демократизм (повна і постійна відповідність діяльності службовців інтересам громадян, суспільства, загальнодо-ступність державної служби; зміна службовців як одне з явищ політичної демократії, підзвіт-ність і відповідальність службовців); 2) про­фесіоналізм (компетентність робітника, сис-тематичне, регулярне виконання функцій, операцій, службових відносин, регулярне отримання платні за працю, відповідальність за діяльність; 3) соціально-правовий захист службовців [3, с 102-108].

В. М. Манохін під принципами державної служби розуміє вимоги, які: 1) обов'язкові для всіх осіб і організацій, які тією чи іншою мі-рою стосуються державної служби; 2) поши-рюються на всі види державної служби та є всезагальними в рамках державної служби; 3) охоплюють усі організаційні, правові й ін-ші аспекти, з яких складається зміст держав­ної служби [4, с 16.]. Крім того, науковець за-значає, що аналіз принципів державної служби залежить від різних підходів розуміння дер­жавної служби: при трактовці її тільки як дія­льності державних службовців слід виділяти одні принципи (рівний доступ громадян до державної служби тощо); якщо державна служба розглядається як організаційно-право­вий інститут в системі державної організації, то в принципах державної служби повинні знайти своє відображення як загальні прин-ципи організації та діяльності держави, так і спеціальні принципи, притаманні лише інсти-туту державної служби (законність, дисциплі-на, народність та ін.) [5, с 293-294].

Виходячи з аналізу наявних напрацювань у галузі державної служби, всі принципи органі-зації і діяльності державної служби в Україні можуть бути розподілені на конституційні та

© Пузанова Т. А., 2009

функціонально-організаційні.

Система принципів державної служби скла-дається з конституційних, зумовлених поло-женнями Конституції й законодавства України, та організаційно-функціональних, які відобра-жають засади побудови та функціонування дер-жавного апарату та державної служби.

До конституційних слід віднести такі принципи:

- принцип верховенства Конституції Укра-їни та законів над нормативно-правовими ак-тами, інструкціями під час виконання держа-вними службовцями посадових обов'язків і забезпечення їх прав;

- принцип забезпечення прав та свобод лю­дини і громадянина та їх безпосередньої дії;

- служіння народу України;

- верховенство Конституції України та зако­нів над іншими нормативно-правовими актами;

- демократизм і законність;

- пріоритет прав і свобод людини та гро-мадянина;

- гуманізм та соціальна справедливість;

- єдність державної влади;

- поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову;

- рівний доступ громадян до державної служби;

– позапартійність державної служби, відокрем-лення релігійних об'єднань від держави.

Організаційно-функціональні принципи державної служби визначені в спеціальних за-конодавчих та інших актах про державну служ-бу, які визначають специфічні відносини дер­жавно-службового характеру.

До них належать такі принципи:

– обов'язковість для державних службовців рішень, прийнятих вищими органами держав­ної влади та їх керівниками в межах їх повно-важень і згідно із законодавством України;

- єдність основних вимог, що висуваються до державної служби;

- професіоналізм та компетентність;

- ініціативність, чесність, відданість справі де–жавних службовців;

прозорість у здійсненні державної служби;

- персональна відповідальність державних службовців за рішення, які вони готують і приймають;

- дотримання прав і законних інтересів суб'єктів системи державного управління;

- стабільність кадрів державних службов­ців у органах державної влади.

Таким чином, названі принципи державної служби дозволяють уявити її як єдину багато-

функціональну систему, суспільне призначення якої полягає в забезпеченні ефективного здійс-нення завдань і функцій держави шляхом сум-лінного виконання державними службовцями покладених на них службових завдань [6, с 26].

У суспільних науках під принципами ро-зуміють вихідні положення і теоретичні ідеї, які відображають об'єктивні закономірності розвитку суспільства і держави. Вони став-ляться за основу формування і функціонуван­ня державних органів (законодавчої, виконав­чої і судової влади). Принципи державної служби – це основоположні ідеї, положення, настанови, які виражають об'єктивні законо-мірності, визначають науково обґрунтовані напрямки організації, компетенції, завдань і функцій державних органів, повноважень державних службовців, які діють у системі державної влади і, зокрема, в системі держав­ної служби. Вони є обов'язковими для всіх органів та службовців, які належать до цього інституту, поширюються на всі види держав­ної служби та є загальними в її рамках, охоп-люють усі правові, організаційні функціональ­ні та інші сторони, що становлять зміст дер­жавної служби [7, с 57].

Принципи державної служби повинні об'єктивно відображати сутність державної служби, її найбільш важливі риси; вони роз-кривають загальний характер управлінської, виконавчої та іншої адміністративної діяльнос­ті державних службовців, закріплюють їх у нормах, які входять до правового інституту державної служби. Дані принципи встановлю-ють важливі закономірності в системі органі­зації і функціонування державної служби. Во-ни зумовлюють значущість, закономірність та соціальну цінність відносин, які виникають у системі державної служби. Відсутність право-вих принципів державної служби може тягнути за собою появу в ній елементів бюрократизму в гіршому значенні цього слова, неорганізова-ності, беззаконня, несправедливості [1, с 34].

Принципи державної служби - це суб'єктив-не поняття. У ньому, за висловом Г. В. Ата-манчука, міститься не стільки сама закономір­ність і взаємозв'язок, скільки наше знання про них [8, с 23]. Вони формулюються людиною (законодавцем), виходячи з конкретного пра-вового досвіду і правової культури в країні та базуються на основних положеннях правової системи з урахуванням досягнутого рівня роз­витку галузевого законодавства. Вони відо­бражають об'єктивні зв'язки, які виникають у системі державно-службових відносин. Таким

чином, формування і встановлення законода- функціонування державної служби;

вцями принципів державної служби залежать - значущість, законність і соціальну цін-

від обраної (тієї, яка функціонує в країні) мо- ність правовідносин, що виникають у системі

делі державної служби, від адекватності ро- де–жавної служби;

зуміння внутрішніх закономірностей суспіль- об'єктивні зв'язки, що виникають у сис- них відносин і правового регулювання. З ін- темі державно-службових правовідносин. шого боку, принципи являють собою активне, Можна сказати, що принципи державної динамічне начало, вони обумовлюють устано- служби   характеризуються   двома  ознаками: влену законодавцем модель державної служби. а) належність до пізнаних наукою і практикою

Вивчення принципів державної служби дає позитивних   закономірностей;   б)   зафіксова-

відповідь на запитання, що є головним в ін- ність   у  суспільній   свідомості   (відповідних

ституті державної служби, що постійно су- поняттях). Вони відображають зміст і взаємо-

проводжує систему державно-службових від- зв'язки основних елементів системи держав-

носин, без чого не можуть існувати різні під ної служби. Принципи державної служби ди-

інститути комплексного правового інституту намічні за змістом і формою. Вони форму-

державної служби. ються людьми у зв'язку з конкретними полі-

Основне   значення   принципів   державної тичними, соціально-економічними і культур-

служби полягає в тому, що вони визначають ними умовами, відображаючи ступінь творчо-

«юридичну долю», практичну організацію і го використання закономірностей державного

реальне функціонування державної служби. управління. Безпосередньо на практиці прин-

Принципи державної служби зумовлені іс- ципи державної служби набувають характеру

нуванням принципів функціонування держа- норми, правила, якими керуються в управлін-

ви, державного устрою і державного управ- ській діяльності. Гнучкість і динамізм зазна-

ління (в широкому розумінні), яке здійсню- чених принципів проявляється і в тому, що у

ється переважно такими суб'єктами права, як кожній конкретній сфері діяльності форму-

державні  службовці.   Як  наукова  категорія, ються  свої  конкретні  принципи  здійснення

принципи державної служби визначають ви- управлінських функцій [6, с 22].

хідні положення й теоретичні ідеї, які відо- Принципи сучасної державної служби ви-

бражають об'єктивні закономірності розвитку значаються Конституцією України, Законом

держави й суспільства, найбільш характерні України   «Про  державну  службу»,   указами

риси організації та функціонування не тільки Президента України, Загальними правилами

самої державної служби, а й усієї системи ор- поведінки   державного   службовця,   іншими

ганів   державного   управління,    визначають законодавчими та нормативно-правовими ак-

зміст складних відносин усередині цієї систе- тами. Вони реалізуються державними служ-

ми.    Наприклад,    вони    відображають    такі бовцями шляхом їх практичного застосуван-

зв'язки, що виникають усередині державного ня. Крім того, принципи державної служби,

управління, як: 1) територіальна організація встановлені в Законі України «Про державну

(центральне і регіональне управління), 2) роз- службу», є моделлю (еталоном) для всіх ін-

межування   праці, 3) галузева   організація, ших законодавчих та нормативних актів, які

4) ієрархія організації, 5) розмежування пов- також визначають систему принципів публіч-

новажень і компетенції між центральними і ної служби.

регіональними державними органами. Кожний окремий принцип державної служ-

Принципи державної служби визначають: би відображає не всі об'єктивні закономірнос-

- сутність державної служби, її найважли- ті діяльності державних органів і службовців, віші риси; а лише деякі із них. Але всі принципи взаємо-

- загальний характер управлінської, законо- пов'язані: додержання одних спонукає до реа-творчої, організаційно-розпорядчої, консульта- лізації інших, і навпаки, порушення одного із тивно-дорадчої та іншої діяльності державних принципів негативно відображається на вико-сл–жбовців; нанні інших.

закономірності в системі організації та

Література:

1. Дубенко С. Д. Державна служба і державні службовці в Україні: навч.-метод. посіб. / С. Д. Дубенко ; за заг. ред. Н. Р. Нижник. - К. : Ін Юре, 1999. - 244 с.

2. Бахрах Д. Н. Актуальные проблемы государственной и муниципальной службы / Д. Н. Бахрах //

Проблемы становления государственной и муниципальной власти в России : науч.-практ. семинар. - Ека-теринбург, 1995. - С. 15-17.

3. Бахрах Д. Н. Административное право / Д. Н. Бахрах. - М., 1993. - 527 с.

4. Манохин В. М. Советская государственная служба / В. М. Манохин. - М., 1966. - 416 с.

5. Манохин В. М. Государственная служба / В. М. Манохин // Советское административное право. Государственное управление и административное право. - М., 1978. - С. 293-294.

6. Маліновський В. Я. Державна служба : навч. посіб. / В. Я. Маліновський. - К. : Атіка, 2003. - 156 с.

7. Маліновський В. Я. Державне управління : навч. посіб. / В. Я. Маліновський. - Луцьк : Вежа, 2000. - 558 с.

8. Атаманчук Г. В. Теория государственного управления : курс лекций / Г. В. Атаманчук. - М. : Юрид. лит., 1977. - 263 с.

Надійшла до редколегії 20.11.2009 Анотації

Розглянуто різні точки зору авторів щодо визначення поняття «принципи державної служби». Виходячи з аналізу існуючих напрацювань у галузі державної служби, всі принципи організації і діяльності державної служби в Україні розподілено на конституційні та функціонально-організаційні. Сформульовано значен-ня принципів державної служби, їх місце в структурі інституту державної служби та правової системи України.

Рассмотрены разные точки зрения авторов относительно определения понятия «принципы государствен-ной службы». Исходя из анализа существующих наработок в отрасли государственной службы, все принципы организации и деятельности государственной службы в Украине разделены на конституцион­ные и организационно-функциональные. Сформулированы значение принципов государственной служ-бы, их место в структуре государственной службы и правовой системе Украины.

Different points of view about giving definition to the notion «public service principles» are researched. The author divides all principles of Ukrainian state service organization and activity on constitutional and organiza­tional and functional on the basis of existing materials’ analysis in the sphere of state service. The meaning of state service principles, their place in the structure of state service and legal system of Ukraine is formulated < Попередня   Наступна >