Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України ЛЕГЕЗА Є.О. ХАРАКТЕРИСТИКА АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ МІЛІЦІЄЮ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

ЛЕГЕЗА Є.О. ХАРАКТЕРИСТИКА АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ МІЛІЦІЄЮ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

Адміністративне право - Адміністративне право України

ЛЕГЕЗА Є.О.

ХАРАКТЕРИСТИКА АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ МІЛІЦІЄЮ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

Стаття присвячена висвітленню категорії адміністративних послуг, що надаються міліцією громадської безпеки. Розглядаються основні підходи до дефініції адміністративних послуг та пропонується власне визначення поняття „адміністративні послуги, що надаються міліцією громадської безпеки”.

Ключові слова: послуга, адміністративна послуга, адміністративні послуги, що на-даються органами внутрішніх справ.

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави [1]. Усе це вимагає переосмислення ролі держави в суспільстві та радикальної зміни відносин між владою та населенням. Держава є найвищою формою організації суспільства. Усі державні інститути (державний апарат, армія, міліція, суд, прокуратура, контролюючі структури тощо) повинні слугувати суспільству.

Нині, завдяки науковим працям В.Б. Авер’янова, Ю.П. Битяка, В.М. Гаращука, І.П. Голоснічeнка, К.К. Афанасьєва, С.В. Ківалова, І.Б. Коліушка, А.Т. Комзюка, О.В. Кузьменко, Г.М. Писаренко, В.П. Тимощука та інших науковців, досліджено ряд ос

обливостей діяльності органів публічної влади з надання адміністративних (управлінських) послуг населенню. Сфера надання адміністративних послуг стосується органів внутрішніх справ, зокрема, діяльності міліції громадської безпеки. На цей час у наукових дослідженнях питання надання адміністративних послуг міліцією громадської безпеки майже не вивчались.

Метою цієї статті є формування поняття та визначення ознак адміністративних послуг, що надаються міліцією громадської безпеки.

Для вирішення мети автором поставлені такі завдання:

1) дослідити наукові підходи та нормативно-правові акти, що розкривають розуміння категорій „адміністративні послуги”, „адміністративні послуги, що надаються органами внутрішніх справ”;

2) на основі вищезазначених понять дати власну дефініцію адміністративних послуг, що надаються міліцією громадської безпеки.

Сфера послуг сьогодні – це одна з найперспективніших галузей економіки, яка до того ж швидко розвивається. Вона охоплює торгівлю і транспорт, фінанси і страхування, комунальне господарство, освітні та медичні установи, шоу-бізнес тощо. Практично всі організації тією або іншою мірою надають послуги. Проте протягом багатьох років проблемам надання послуг не приділялось достатньої уваги. Незалежно від власного бажання кожен громадянин періодично вимушений звертатися до органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування за отриманням паспорта для виїзду за кордон чи оформленням субсидії, за реєстрацією себе як суб’єкта підприємницької діяльності, для отримання посвідчення водія, дозволу на зберігання та носіння вогнепальної зброї тощо.

На сьогодні, на жаль, ні в нормативно-правових актах, ні в науковій літературі немає єдиного підходу щодо розуміння категорії „адміністративні послуги”.

Відповідно до Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 р. № 90-р, адміністративна послуга – це результат здійснення владних повноважень уповноваженим суб’єктом, що, відповідно до закону, забезпечує юридичне оформлення умов реалізації фізичними та юридичними особами прав, свобод і законних інтересів за їх заявою (видача дозволів (ліцензій), сертифікатів, посвідчень, проведення реєстрації тощо) [2]. Тотожне визначення адміністративної послуги закріплюється в Наказах Міністерства аграрної політики України від 28.03.2008 р. № 195; Міністерства економіки України від 12.07.2007 р. № 219; Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31.08.2007 р. № 49.

Інше визначення адміністративних послуг викладається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.09 № 737 „Про заходи упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг”: адміністративна послуга – це державна послуга, яка є результатом здійснення суб’єктом повноважень щодо прийняття згідно з нормативно-правовими актами на звернення фізичної або юридичної особи адміністративного акта, спрямованого на реалізацію та захист її прав і законних інтересів та/або на виконання особою визначених законом обов’язків (отримання дозволу (ліцензії), сертифіката, посвідчення та інших документів, реєстрація тощо) [3].

Згідно зі ст. 2 Проекту Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. № 2789) адміністративна послуга – це прийняття на підставі закону за зверненням конкретної фізичної або юридичної особи адміністративного акта, спрямованого на реалізацію та захист її прав і законних інтересів та/або на виконання особою визначених законом обов’язків (отримання дозволу (ліцензії), сертифікати, посвідчення, інших документів, реєстрації тощо) [4]. Тобто бачимо, що законодавцем та різними вченими викладено різне тлумачення категорії „адміністративні послуги”, і цей момент потребує свого доопрацювання.

Показовим в аспекті недосконалості сучасної нормотворчої діяльності є законопроект „Про адміністративні послуги” (реєстр. № 6020), поданий до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України, в якому взагалі відсутні поняття та ознаки адміністративних послуг, а наводиться лише їх перелік (ст. 3 цього законопроекту) [5].

Аналогічна проблема міститься в Постанові Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ” від 4 червня 2007 р. № 795, де йдеться про перелік платних послуг, які надаються органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ [6].

На жаль, у чинних законодавчих нормативно-правових актах нашої держави немає визначення адміністративних послуг, що надаються органами внутрішніх справ, зокрема міліцією громадської безпеки. Тому наведемо думки науковців з цього приводу.

К.К. Афанасьєв зазначає, що державні адміністративні послуги органів внутрішніх справ є систематичним і цілеспрямованим здійсненням органами внутрішніх справ (посадовими особами) на підставі норм і з урахуванням принципів адміністративного права комплексу різноманітних заходів правового й організаційного характеру зі створення належних умов для реалізації громадянами або іншими суб’єктами адміністративно-правових відносин своїх прав, свобод і законних інтересів у сфері громадського порядку та громадської безпеки, результатом якої є адміністративний акт, що має індивідуальний характер (свідоцтво, ліцензія, дозвіл тощо) [7, с. 155].

С.О. Шатрова дає інше визначення категорії «адміністративна послуга, що надається органами внутрішніх справ», а саме: це результат публічно-владної діяльності органу чи підрозділу Міністерства внутрішніх справ, що відповідно до закону забезпечує юридичне оформлення умов реалізації фізичними та юридичними особами прав, свобод і законних інтересів за їх заявою (видача дозволів (ліцензій), сертифікатів, посвідчень, проведення реєстрації тощо) [8, с. 163].

Слід погодитись з ознаками поняття адміністративних послуг, які надаються органами внутрішніх справ, що наводяться В.П. Тимощуком: по-перше, адміністративна послуга надається за заявою особи; по-друге, надання адміністративних послуг пов’язане із забезпеченням умов для реа-лізації суб’єктивних прав конкретної особи; по-третє, адміністративні послуги надаються адміністративними органами (насамперед органами виконавчої влади) і обов’язково через реалізацію владних повноважень. Тобто отримати конкретну адміністративну послугу можна лише у відповідному (як правило, тільки одному) адміністративному органі. По-четверте, результатом адміністративної послуги в процедурному значенні є адміністративний акт (рішення або дія адміністративного органу, яким задовольняється заява особи). Такий адміністративний акт має конкретного адресата – споживача адміністративної послуги, який звернувся за цією послугою [9, с. 119].

Так, на думку О.О. Сосновика, адміністративні послуги, які надаються органами внутрішніх справ, мають такі ознаки: як правило, оплатний характер за визначеними нормативними актами розцінками; ці послуги надаються конкретним приватним (фізичним і юридичним) особам за їх ініціативою (тобто за їх зверненням) з приводу задоволення їх правомірних вимог, потреб та інтересів; результатом адміністративної послуги є адміністративний акт – рішення або дія адміністративного органу; такі послуги безпосередньо пов’язані з реалізацією владних повноважень ОВС; в силу важливості предмету цих послуг (зброя, вибухові пристрої, печатки, штампи, паспорта тощо), а інколи і їх небезпеки, держава має монопольний характер на їх надання; наданню конкретної адміністративної послуги, як правило, реєстрації, видачі дозволу, ліцензії, передує перевірка приватної особи; для отримання адміністративних послуг фізичним та юридичним особам необхідно виконати певні вимоги; приватні особи мають право на свій розсуд (окрім вчинення ними неправомірних дій) користуватись результатами наданих їм послуг; надання цих послуг спрямоване на створення (дотримання) нормативно передбачуваних умов для належної реалізації приватними особами належних їм прав та виконання покладених на них обов’язків. Підсумовуючи, О.О. Сосновик під адміністративними послугами ОВС розуміє публічну діяльність, пов’язану з реалізацією владних повноважень органу (підрозділу, служби) чи окремої посадової особи, яка здійснюється за ініціативою фізичної (юридичної) особи, як правило, має чітко фіксований оплатний характер, спрямована на охорону, захист та реалізацію її прав, свобод і законних інтересів, і результатом її є адміністративний акт [10].

З вищевикладеного, на нашу думку, витікає, що, по-перше, слід було б почати визначення з таких слів: «державна послуга…», по-друге, доцільно замінити слово «закону» на «нормативно-правових актів», так як нормативно-правові акти є більш широкою за змістом категорією (включають у себе закони та підзаконні акти), по-третє, доповнити визначення фразою «чітко фіксований оплатний характер».

Таким чином, адміністративні послуги, що надаються міліцією громадської безпеки, – це державні послуги, які є результатом публічно-владної діяльності підрозділу міліції громадської безпеки, яка відповідно до нормативно-правових актів здійснюється за ініціативою фізичної (юридичної) особи, як правило, має чітко фіксований оплатний характер, спрямована на охорону, захист та реалізацію прав, свобод і законних інтересів громадян і результатом якої є адміністративний акт (видача дозволів (ліцензій), сертифікатів, посвідчень, проведення реєстрації тощо).

Список використаної літератури:

1.Конституція України // ВВР. – 1996. – № 30. – С. 141.

2.Концепція розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 р. № 90-р. // Офіційний вісник України. – 2006. – № 7. – С. 168-170.

3.Про заходи упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг: Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.09 № // http://rada.gov.ua/

4.Проект Адміністративно-процедурного кодексу України (реєстр. № 2789 від 18.07.2008 р.) // http://rada.gov.ua/

5.Про адміністративні послуги: Законопроект № 6020 від 29.01.2010 р. // http://rada.gov.ua/

6. Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ: Постанова Кабінету Міністрів України від 04.06.2007 № 795 // http://rada.gov.ua/

7.Бойко І.В. Поняття та ознаки державних адміністративних послуг, що надаються органами внутрішніх справ // Теорія та практика забезпечення якісного управління у сфері діяльності Міністерства внутрішніх справ: Матеріали Міжнар. наук.-практ. конференції / Упор.: Т.О. Проценко, І.П. Голосніченко, О.Г. Циганов, П.П. Кульчицький / За заг. ред. Т.О. Проценка. – К., 2009.

8.Шатрова С.О. Адміністративні послуги в діяльності органів внутрішніх справ у контексті систе-ми управління якістю // Теорія та практика забезпечення якісного управління у сфері діяльності Міністер-ства внутрішніх справ: Матеріали Міжнар. наук.-практ. конференції / Упор.: Т.О. Проценко, І.П. Голосні-ченко, О.Г. Циганов, П.П. Кульчицький / За заг. ред. Т.О. Проценка. – К., 2009.

9. Адміністративна процедура та адміністративні послуги: Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Авт.-уклад. В.П. Тимощук; Центр політико-правових реформ. – К., 2003.

10. Сосновик О.О. Поняття та ознаки адміністративних послуг, які надаються органами внутрішніх справ // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності: Зб. наук. праць. – Донецьк, 2006. – № 2. – С. 78-88.

< Попередня   Наступна >