Головне меню
Головна Підручники Адміністративне право Адміністративне право України ІНСТИТУТ ПРОЦЕСУАЛЬНОЇ СПІВУЧАСТІ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ УКРАЇНИ: СУТНІСТЬ ТА ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕВЗЕНКО В. М.

ІНСТИТУТ ПРОЦЕСУАЛЬНОЇ СПІВУЧАСТІ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ УКРАЇНИ: СУТНІСТЬ ТА ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕВЗЕНКО В. М.

Адміністративне право - Адміністративне право України

БЕВЗЕНКО В. М.

ІНСТИТУТ ПРОЦЕСУАЛЬНОЇ СПІВУЧАСТІ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ УКРАЇНИ: СУТНІСТЬ ТА ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ

Сформульовано поняття процесуальної співучасті. Розкрито передумови виникнен­ня процесуальної співучасті та її види. Запропоновані доповнення до вітчизняного адміністративного процесуального законодавства

Ключові слова: процесуальна співучасть, адміністративне судочинство.

Сучасному адміністративному судочинству України притаманні процесуаль­но-правові інститути, які належним чином не перевірені вітчизняною судовою практикою й не достатньо обгрунтовані сучасною наукою адміністративного про­цесуального права. Одним із таких інститутів є процесуальна співучасть, яка з моменту прийняття Кодексу адміністративного судочинства України та з почат­ком здійснення правосуддя в адміністративних справах доволі часто виникає під час розгляду та вирішення публічно-правових спорів. Існуючі ж знання щодо про­цесуальної співучасті - переважно надбання науки цивільного процесуального права й не дають вичерпної відповіді щодо особливостей участі в адміністратив­ному судочинстві фізичних осіб, суб'єктів владних повноважень.

0001pt; margin-left: 0cm; text-align: justify; text-indent: 14.15pt; background: white;">Разом із тим говорити нині про цілковиту відсутність наукових розробок, при­свячених вивченню інституту процесуальної співучасті в адміністративному су­дочинстві України - невиправдано, оскільки певна увага адміністративним про­цесуальним інститутам приділялася, як провідними сучасниками адміністратив­но-правової науки і практики - В.Б. Авер'яновим, Т.О. Коломоєць, А.Т. Комзюком, О.В. Кузьменко, Д.М. Лук'янцем, Р.С. Мельником, О.М. Пасенюком, Ю.С. Педьком, так і автором1. Однак ці праці переважно присвячені проблемам застосування понять і категорій в адміністративному судочинстві, підвідомчості публічно-правових спорів або ж загальним складнощам адміністративного проце­су й адміністративного процесуального права. Втім, задля забезпечення якісного та однозначного застосування норм Кодексу адміністративного судочинства Ук­раїни, переконані, що науковому аналізу безпосередньо мають бути піддані адміністративні процесуальні інститути, їх дія та застосування в національному адміністративному судочинстві.

Виникненню співучасті в адміністративному судочинстві мають передувати обставини, залежно від змісту та виду яких й утворюється відповідний вид співу­часті. У нашому розумінні такими обставинами є матеріальні правовідносини, котрі характеризуються низкою ознак2. По-перше, такі відносини мають виключ­но публічно-правовий характер, а отже, їм притаманні: 1) можливість неоднора­зового виникнення й повторюваності; 2) через такі відносини здійснюються публічні права (виборчі права, права щодо публічних речей), виконуються публічні обов'язки (обов'язки суб'єктів владних повноважень, передбачені чин­ним законодавством) або ж 3) суб'єктами публічних повноважень порушуються, обмежуються чи не визнаються приватні повноваження інших осіб. По-друге, у матеріальних (публічно-правових) відносинах нерідко здійснюються функції та застосовуються методи державного управління; через публічно-правові відноси­ни реалізується державне регулювання. По-третє, матеріальні (публічно-правові) відносини, які є передумовою виникнення процесуальної співучасті, - це завжди суспільні відносини, урегульовані нормами публічного права (нормами консти­туційного, адміністративного або ж адміністративного процесуального права). По-четверте, матеріальні правовідносини, які обумовлюють співучасть в адміністративному судочинстві завжди складні за суб'єктним складом: учасників у таких відносинах на одній із сторін завжди декілька, принаймні дві, а то й більше. Так, колегією суддів Печерського районного суду міста Києва розглядала­ся справа за адміністративним позовом територіальної виборчої комісії селища міського типу Козин, Козинської селищної ради та Горобець Валентини Іванівни до Центральної виборчої комісії, територіальної виборчої комісії селища Козин, Державного реєстратора Обухівської районної державної адміністрації Київської області Дуплин Світлани Іванівни та Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київській області в особі Управління адміністратив­ної служби міліції про визнання незаконною бездіяльності Центральної виборчої

комісії, визнання незаконним та скасування рішення № 3 від 24 грудня 2005 p., рішення № 2 від 8 січня 2006 р. про визнання незаконними дій державного реєстратора, визнання недійсним запису про реєстрацію № 13421020000000928 від 24 лютого 2006 р. та зобов'язання вчинити дії3.

У квітні 2005 р. товариством з обмеженою відповідальністю сільськогоспо­дарського підприємства «Нібулон» одночасно було подано позов до: 1) Державної податкової інспекції у м. Миколаєві (правонаступник - Спеціалізована державна податкова інспекція по роботі з великими платниками податків у місті Миколаєві) та 2) Відділення Державного казначейства у м. Миколаєві (правонаступник - Го­ловне управління Державного казначейства України у Миколаївській області) за участю прокуратури Миколаївської області про стягнення бюджетної заборгова­ності з податку на додану вартість4. Зокрема, згідно зі ст. 11 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»5 гро­мадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону про­водять свою діяльність під контролем органів внутрішніх справ, підрозділів Дер­жавної прикордонної служби України шляхом: спільного з працівниками органів внутрішніх справ, прикордонниками патрулювання і виставлення постів на вули­цях, майданах, залізничних вокзалах, в аеропортах, морських і річкових портах, у місцях компактного проживання громадян, розташування підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, а також у місцях можливої появи порушників кордону в межах району, що контролюється Державною прикордонною службою України, прикордонної смуги; участі в забезпеченні охорони громадського поряд­ку під час проведення масових заходів, погоджених у випадках, передбачених за­коном, з виконавчими органами місцевого самоврядування; проведення разом з прикордонниками огляду на маршрутах можливого руху порушників державного кордону, місць їх укриття, транспортних засобів, суміжної з державним кордоном місцевості з метою встановлення причин та умов перебування невідомих осіб; участі у заходах правоохоронних органів, спрямованих на боротьбу з окремими видами правопорушень.

По-п'яте, матеріальні правовідносини, як обставина, за якої може виникнути процесуальна співучасть, завжди мають спірний характер. Такого характеру пра­вовідносини набувають внаслідок конкуренції застосування фізичними (юридичними) особами наданих їм публічних прав або виконання ними обов'язків публічно-правового характеру, а також у зв'язку із зіткненням (конфліктом) пра­вових інтересів цих осіб. Така конкуренція може виникнути як наслідок одночас­ного здійснення двома і більше фізичними особами: 1) права обирати на певній територіальній дільниці до органів державної влади та органів місцевого само­врядування (ст. 38 Конституція України), 2) права направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих ор­ганів (ст. 40 Конституція України), 3) здійснення інших конституційних прав, 4) обов'язку сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених зако­ном (ст. 67 Конституції України)7. Втім, вказаний перелік підстав виникнення публічно-правових відносин між фізичними особами далеко не вичерпний. На­приклад, як доводять російські правники8, ситуації, за яких виникає чи можуть виникнути конфлікт інтересів, наслідки його виникнення умовно можна поділити на декілька груп: 1) виникнення конфлікту інтересів під час правомірного отри­мання прибутку; 2) виникнення конфлікту інтересів під час виконання посадових обов'язків.

Отже, розгляду та вирішенню в адміністративному суді спору за участю суб'єкта владних повноважень обов'язково передують правовідносини, які урегу­льовані нормами матеріального публічного права й характеризуються зіткненням суб'єктивних законних інтересів, наявністю спору щодо взаємного розподілу прав та обов'язків між фізичною (юридичною) особою та суб'єктом владних по­вноважень.

Відтак нагальним є розкриття та обгрунтування критеріїв, які б однозначно дозволили визначати хто саме із суб'єктів владних повноважень-учасників публічно-правового спору має набувати відповідний процесуальний статус у зв'язку із порушенням адміністративної справи.

Непоодинокими для публічної діяльності органів виконавчої влади є спільне видання ними правових актів. Прикладом такого акту може бути Наказ Міністер­ства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 p., яким затверджено Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій9. Проте, враховуючи зміст ст. 47, 50, 51 Кодексу адміністративного судочинства України, визначення відповідача, наприклад, виходячи із обставин зазначеної ситуації, ви­дається нам дещо ускладненим, оскільки обов'язок відповідати, безумовно, має бути покладений на всіх вказаних суб'єктів (Міністерство праці України, Міністерство юстиції України, Міністерство фінансів України), що, однак, не зовсім відповідає зазначеним нормам процесуального законодавства, які не пе­редбачають інститут співучасті в адміністративному процесі.

Хоча Кодексом адміністративного судочинства України і не передбачено такий процесуальний інститут, як співучасть (або як його ще свого часу нази­вали10 - позовне товариство), котрий, до речі, є традиційним процесуальним інститутом у цивільному та господарському процесі, у судовій практиці, як було вже доведено, нерідко виникає об'єктивна потреба залучення до участі у адміністративній справі декількох позивачів чи відповідачів, тобто розгляд адміністративної справи може відбуватися за участю декількох співучасників. Звернімо увагу, що процесуальна співучасть - участь в одній справі декількох по­зивачів або відповідачів, інтереси та вимоги яких не виключають один одного; процесуальна співучасть - інститут процесуального права, завданням якого є правильне застосування норм матеріального права11. Важливо, що під час залучення в справу належних сторін (позивачів й відповідачів), так само, як і під час вступу у процес третіх осіб із самостійними вимогами, процесуальна співучасть не ви­никає, хоча у справі й бере участь декілька позивачів та відповідачів12.

Висновок про існування процесуальної співучасті в адміністративному судо­чинстві України також стає можливим в результаті аналізу норм адміністративно­го процесуального права. По-перше, як передбачено ч. З ст. 106 КАС України, се­ред інших до позовної заяви додаються її копії та копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів. По-друге, особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, у будь-який час до закінчення апеляційного чи касаційного розгляду мають право приєднатися до апеляційної скарги, підтримавши її вимоги (ст. 192, ч. 1 ст. 217 Кодексу адміністративного судочинства України)13.

Тож, КАС України слід доповнити нормою, яка б закріплювала:

1) інститут співучасті для однакових за статусом суб'єктів владних повнова­жень. На нашу думку, у КАС України доцільно закріпити інститут співучасті суб'єктів владних повноважень виключно із однаковим статусом. Співучасть у адміністративному процесі різнопорядкових суб'єктів владних повноважень не можлива з огляду на те, що нормами матеріального права такі суб'єкти (напри­клад, місцева державна адміністрація та начальник її відділу) не наділені однако­вим обсягом владних повноважень, а відтак не можуть бути одночасно паритет­ними учасниками публічно-правових відносин;інститут співучасті для однакових за статусом суб'єктів владних повноважень*;

2) повноваження та особливості участі співучасників у адміністративному процесі (порядок подання адміністративного позову співучасниками, розпоряд­ження процесуальними повноваженнями, ведення справи у адміністративному суді тощо).

Вищевикладене свідчить про нагальність, подібно до ЦПК України14, допов­нення КАС України нормою (зокрема, ст. 511), яка б закріплювала інститут співу­часті в адміністративному судочинстві:

«Стаття 511. Участь у справі кількох позивачів або відповідачів

1. Позов може бути пред'явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в адміністративному процесі самостійно.

2. Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співу­часть) допускається, якщо: 1) предметом спору є спільні права чи обов'язки кіль­кох позивачів або відповідачів; 2) права і обов'язки кількох позивачів чи відпові­дачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права і обов'язки.

3.Співучасники можуть доручити вести справу одному із співучасників, якщо він має повну адміністративну процесуальну дієздатність».

4.На нашу думку, у КАС України доцільно закріпити інститут співучасті суб'єктів владних повноважень виключно із однаковим статусом. Співучасть у адміністративно­му процесі різнопорядкових суб'єктів владних повноважень неможлива з огляду на те, що нормами матеріального права такі суб'єкти (наприклад, місцева державна адміністрація та начальник її відділу) не наділені однаковим обсягом владних повнова­жень, а відтак не можуть бути одночасно паритетними учасниками публічно-правових відносин.

Зваживши на викладені доводи, процесуальна співучасть в адміністративному судочинстві - це урегульована нормами адміністративного процесуального зако­нодавства участь в адміністративній справі двох і більше позивачів або відповіда­чів. З огляду на чисельний склад на стороні позивача або відповідача варто роз­різняти таку співучасть: а) дійова (активна); б) бездіяльна (пасивна); в) змішана.

Дослідженням інституту процесуальної співучасті в адміністративному судо­чинстві України, його сутності та правового регулювання проблеми адміністра­тивного процесуального права й процесу не вичерпуються. Науково-теоретично­го обгрунтування потребують підстави вступу (залучення) у адміністративну справу декількох суб'єктів владних повноважень, форми здійснення ними адміністративної процесуальної правосуб'єктності в адміністративних справах різних видів. Наступним напрямом наукових досліджень участі суб'єктів владних повноважень в адміністративному судочинстві має стати вивчення особливостей здійснення та розподілу адміністративних процесуальних повноважень співучас­никами в адміністративній справі.

1. Бевзенко В.М. Адміністративні суди України: Навч. посіб. - К., 2006. -271 с; Бевзенко В.М. Суб'єкти владних повноважень у адміністративному процесі // Актуальні пи­тання цивільного та господарського права. - 2007. - № 4-5 (5-6). - С. 38^4. 2. Бевзен­ко В.М. Публічно-правові відносини: сутність та ознаки // Право і Безпека. - 2009. -№ 1. - С. 6-12. 3. Збірник рішень судів за результатами розгляду скарг і заяв суб'єктів виборчого процесу з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 2006 року / Редкол.: В.Я. Давидович (голова), М.І. Мельник (заступник голови), М.І. Ставнійчук (заступник голови) та ін. -К., 2007. - С. 23. 4. Судова практика Вищого адміністративного суду України 2006-2008 / Вищ. адм. суд України; за заг. ред. О.М. Пасенюка. - К., 2008. - С. 280. 5. Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону: Закон України від 22 червня 2000 року № 1835-ІП // Відомості Верховної Ради України. - 2000. - № 40. -Ст. 338. 6. Адміністративна юстиція в Україні: Навч. посіб. / Пономаренко Г.О., Ком-зюк А.Т., Мельник PC, Бевзенко В.М.; за заг. ред. А.Т. Комзюка. - К., 2009. - 198 с. 7. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. -1996. - № ЗО. - Ст. 141. 8. Козаченкова О.В. Конфликт интересов на государственной гражданской службе //Журнал российского права. -2006. -№3(111).-С. 78-83. 9. По­ложення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, уста­нов і організацій: Затверджено Наказом Міністерства праці України, Міністерства юс­тиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 // Урядовий кур'єр. - 1993. - № 123. 10. Гольмстен А.Х. Учебник русскаго гражданского судопроиз­водства. - С.-Пб., 1907. - С. 92. 11. Процессуальное право: Энциклопедический словарь / Абова Т.Е., Бессарабов В.Г., Блажеев В.В. и др. - М., 2003. - С. 512; Шакарян М.С. Со­участие по советскому процессуальному праву // Вопросы науки советского граждан­ского процессуального права. Труды. - Т. 38. - 1975. - С. 120. 12. Шакарян М.С. Цит. ра­бота. - С. 106. 13. Кодекс адміністративного судочинства України від 6 липня 2005 ро­ку № 2747-iV // Відомості Верховної Ради України. - 2005. - № 35-36. - Ст. 446; Відо­мості Верховної Ради України. - 2005. - № 37. - Ст. 446. 14. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 року № 1618-IV // Відомості Верховної Ради Украї­ни. - 2004. - № 40-41. - Ст. 492; Відомості Верховної Ради України. - 2004. - № 42. -Ст. 492.

< Попередня   Наступна >