Головна

 

 

Право інтелектуальної власності  Дахно, 2006

 

 

 

 

 

 

3.21. Конвенція про охорону виробників фонограм від не

уповноваженого тиражування їх фонограм

(Женевська конвенція)

Convention for the Protection of Producers of Phonograms

Against Unauthorized Duplication of Their Phonograms

{Geneva Convention)

Підписана 29 жовтня 1971 p. на Міжнародній конференції д

ер­жав з охорони фонограм {International Conference of States on the Protection of Phonograms). Конференцію спільно скликали ЮНЕСКО та ВОІВ. Відбувалася Конференція протягом 18-29 жовтня 1971 p. у Палаці націй у Женеві.

Конвенція за обсягом невелика, — складається з 13 статей. У офі­ційному тексті Конвенції статті заголовків не мають.

Конвенція спрямована на захист інтересів виробників звукоза­писів {sound recordings), інакше кажучи, — фонограм {phonograms). Держави-учасниці зобов'язалися присікати неуповноважене тиражу­вання або імпорт {unauthorized duplication or importation) звукозаписів. Конвенція встановила 20-річний термін захисту прав виробників звукозаписів.

Якщо копірайтне законодавство певної країни охороняє власне фонограми, а не предмет звукозаписів {subject matter of the recordings), то Женевська конвенція для такої країни може виявлятися «зайвою» з огляду на участь такої країни у Бернській конвенції з охорони літе­ратурних і наукових творів чи Всесвітній конвенції з авторського права.

Оскільки Бернська та Всесвітня конвенції не передбачають охо­рону виконань, зафіксованих у звукозаписі або фонограмі {perfo­rmance captured in a sound recording or phonogram), то дана Женевська конвенція є інструментом для охорони виробників фонограм у тих країнах, законодавство яких не визнає копірайтоспроможності {copyright ability) звукозаписів.

Стаття 2 Женевської корівєнції передбачає, що кожна держава-учасниця зобов'язується охороняти інтереси виробників фонограм, які є громадянами інших держав-учасниць, від виробництва при­мірників фонограм без згоди виробника і від ввезення таких при­мірників щоразу, коли згадані виробництво чи ввезення здійснюються

194

Black Ice Software LLC

Demo version

Міжнародна охорона інтелектуальної власності

з метою поширення серед публіки, а також від поширення таких примірників серед публіки.

31 держава вважається як така, що підписала Конвенцію. Кількість учасників — більша (наприкінці другого тисячоліття — понад 50). Конвенція була зареєстрована у Секретаріаті ООН 18 квітня 1973 р. і того ж дня набрала чинності.

Верховна Рада України 15 червня 1999 р. прийняла Закон № 738-XIV про приєднання до цієї Конвенції і вона набрала чинності для України 18 лютого 2000 р.

< Попередня   Наступна >