Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Навчальний посібник 37. Особливості укладення трудового договору з інвалідами

37. Особливості укладення трудового договору з інвалідами

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

Деякі особливості мають трудові договори, що укладаються з інвалідами.

Підбір робочого місця для інваліда здійснюється переважно на підприємстві, де настала інвалідність, незалежно від її при­чини. При цьому обов'язково враховуються побажання інваліда, наявні в нього професійні навички та знання, а також реко­мендації медико-соціальних експертних комісій.

Для працевлаштування інвалідів підприємствами встанов­люються нормативи робочих місць. Вони визначаються для всіх підприємств у розмірі не менше 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. На тих підприємствах, де працює 8 — 25 осіб, встановлюється норматив у межах 1 робочого місця.

Для працевлаштування інвалідів на підприємствах створю­ються робочі місця для інвалідів. Під ними розуміють окреме робоче місце або ділянку виробничої площі на підприємстві, де створено необхідні умови для праці інваліда. Робоче місце може бути звичайним або спеціалізованим.

Спеціалізоване місце інваліда обладнується спеціальним технічним оснащенням і пристосуваннями для праці інваліда з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії. Воно може бути створене як на виробництві, так і вдома. Таке робоче місце повинно бути атестоване спеціальною комісією, і до складу якої, крім представників роботодавця, входять пред­ставники органів медико-соціальних експертиз, нагляду за охороною праці і громадських організацій інвалідів.

Робоче місце для інваліда вважається створеним, якщо воно відповідає встановленим вимогам і введене в дію шляхом праце­влаштування на ньому інваліда.

< Попередня   Наступна >