Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Навчальний посібник 30. Контракт як різновид трудового договору. Зміст, форма та сфера його застосування

30. Контракт як різновид трудового договору. Зміст, форма та сфера його застосування

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

Серед договорів, які безпосередньо впливають на факт ви­никнення трудових правовідносин, особливе місце належить контракту.

Контракт визначається як особливий вид трудового дого­вору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідаль­ність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Контракт може містити положення щодо основної та додат­кової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсацій­них виплат (у формі винагороди за підсумками роботи за рік, премій за спеціальними системами і положеннями, компенса­ції та інші грошові матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які встановлюються понад передбачені зазначеними актами норми).

Сторонам надається право визначати порядок встановлення розміру заробітної плати. Для підвищення зацікавленості пра­цівника рекомендується встановлювати не мінімальний розмір майбутньої заробітної плати з подальшим її підвищенням, а передбачати середній рівень з визначенням підстав для її збіль­шення або зменшення. У будь-якому разі виплати, що вста­новлюються контрактом, не повинні бути меншими, ніж це передбачено чинним законодавством, угодами і колективним договором, та залежать від виконання умов контракту.

Строк контракту є однією з його умов, і оскільки контракт — це завжди строковий договір, то лише з огляду на цю обстави­ну його можна вважати угодою, що по суті погіршує правове становище працівника.

Термін контракту визначається угодою сторін. Тому в самому контракті вони вправі передбачити будь-яку тривалість тру­дових відносин, — аж до автоматичної пролонгації його на наступний строк, якщо жодна зі сторін не виявить бажання припинити контракт за п. 2 ст. 36 КЗпП після закінчення терміну договору.

Сплив строку, на який було укладено контракт, є лише однією з підстав для припинення існуючих на його

основі трудових правовідносин. Контракт може бути розірваний і достроково за наявності підстав, що визначені чинним законо­давством (статті 36, 37, 39, 40, 41 КЗпП). У ч. З ст. 21 КЗпП передбачено, що за угодою сторін у самому контракті можуть передбачатися умови розірвання договору, в тому числі до­строково.

Сфера застосування контрактів визначається законами України.

< Попередня   Наступна >