Головне меню

87. Системи оплати праці

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

Тарифна система передбачає 2 основні системи заробітної плати: відрядну і почасову. Система заробітної плати стано­вить собою спосіб визначення розміру винагороди за працю залежно від витрат і результатів роботи. Вибір тієї чи іншої системи оплати праці провадиться роботодавцем за погодженням з профспілковим органом.

Відрядна система передбачає оплату виробленої продукції за відрядними розцінками. Відрядна розцінка розраховується, ви­ходячи з тарифної ставки і встановленої норми праці. Така система застосовується у випадках, коли є можливість встанови­ти кількісні показники праці в одиницях продукції. Відрядна система оплати праці використовується переважно для стиму­лювання кількісних показників виробництва продукції.

На практиці застосовується кілька варіантів відрядної сис­теми: проста відрядна; відрядно-прогресивна; відрядно-акордна.

Проста відрядна система оплати праці передбачає простий спосіб обчислення заробітку кожного працівника шляхом мно­ження відрядної розцінки на кількість одиниць виготовленої продукції.

При відрядно-прогресивній системі розрахунок заробітної плати працівника в межах виробничого завдання здійснюється за звичайними відрядними розцінками, а за перевиконання норм виробітку розцінки підвищуються.

Якщо використовується відрядно-акордна система оплати праці, розрахунок відрядних розцінок проводиться не щодо окремої операції чи одиниці продукції, а стосовно усього обсягу роботи.

Почасова система оплати праці ставить розмір заробітної плати працівника в залежність від відпрацьованого ним часу. Вона широко застосовується для оплати праці спеціалістів і керівників, тобто тих категорій працівників, працю яких не­можливо обчислити одиницями виготовленої продукції. За розрахунок беруться годинні або місячні тарифні ставки.

Обидві вказані системи оплати праці на практиці застосову­ються у поєднанні з різними преміальними системами для стимулювання високопродуктивної, якісної праці.

П

реміальні системи використовуються для додаткового мате­ріального заохочення працівників. Вони передбачаються спе­ціальними положеннями про преміювання, що затверджуються роботодавцем за погодженням з профспілковим органом. На практиці положення про преміювання є додатками до колектив­ного договору.

Одним з видів стимулювання працівників є виплата вина­городи за результатами роботи підприємства за рік. Положення про порядок виплати винагороди за результатами річної роботи затверджується роботодавцем за погодженням з профспілковим органом і може так само бути додатком до колективного дого­вору. У положенні визначається розмір винагороди за підсум­ками річної роботи та умови її виплати.

< Попередня   Наступна >