Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Навчальний посібник 55. Звільнення працівників за розкрадання майна на підприємствах, в установах, організаціях

55. Звільнення працівників за розкрадання майна на підприємствах, в установах, організаціях

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

Трудовий договір може бути розірваний з працівниками, які вчинили за місцем роботи розкрадання майна, що на­лежить роботодавцю. Така підстава розірвання трудового договору передбачена п. 8 ст. 40 КЗпП. Розмір викраденого при застосуванні цієї підстави для звільнення жодного значен­ня не має. Однак для застосування цього пункту при розірванні трудового договору необхідно, щоб факт розкрадання був вста­новлений вироком суду, що набрав законної сили, або постано­вою органу, до компетенції якого належить застосування адміністративного стягнення чи заходів громадського впливу, якщо відповідно до ст. 21 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП) матеріали про розкрадання передано на розгляд товариського суду, громадської організації або тру­дового колективу. За правилами ст. 221 КпАП органом, що має право розглядати адміністративні справи про розкрадання майна, є суд.

Не є підставою для застосування п. 8 ст. 40 акти органів позавідомчої охорони, що, як правило, фіксують факт розкра­дання майна, оскільки вони не мають права накладати адмі­ністративні стягнення.

Оскільки звільнення за підставою, передбаченою п. 8 ст. 40 КЗпП, є дисциплінарним стягненням, то роботодавець зо­бов'язаний дотримуватися правил накладення дисциплінарних стягнень.

< Попередня   Наступна >