Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Навчальний посібник 118. Порядок утворення КТС та організація її роботи

118. Порядок утворення КТС та організація її роботи

Трудове право - Трудове право України: Навчальний посібник

За загальним правилом індивідуальні трудові спори вирішу­ються судом після їх розгляду у КТС. Тобто первинним органом розгляду індивідуальних трудових спорів є комісія по розгляду трудових спорів. При цьому необхідно пам'ятати, що Кон­ституція України надає кожному громадянину право без­посереднього звернення до суду за захистом порушеного права, і працівник може звертатися безпосередньо до суду, не звер­таючись до КТС.

КТС обирається загальними зборами (конференцією) тру­дового колективу підприємства, установи, організації з числом працюючих не менше 15 осіб у складі голови, його заступників, секретаря комісії та інших членів. Цими ж зборами (конферен­цією) визначається порядок обрання, чисельність і строк повно­важень комісії. Але необхідно врахувати, що кількість праців­ників у складі КТС підприємства має бути не менше половини від її загального складу, хоч це застереження закону видається зайвим і не зовсім доцільним.

Стаття 223 КЗпП передбачає також створення КТС у цехах та інших аналогічних підрозділах. Такі комісії обираються колек­тивами підрозділів, розглядають трудові спори, що виникають у цих підрозділах, і діють на тих же підставах, що й КТС підприємств, установ і організацій. Якщо створюється така цехова КТС, то саме вона буде первинним органом при роз­гляді трудових спорів, а не КТС підприємства.

Організаційно-технічне забезпечення КТС здійснюється роботодавцем.

Важливою передумовою розгляду спору у КТС є необхід­ність проведення попередніх переговорів між працівником і роботодавцем з метою врегулювання розбіжностей. Інтереси працівника тут може представляти і профспілкова організація. Якщо такі переговори не дали позитивного результату, спір підлягає розгляду в КТС.

< Попередня  
adok-ukladennya-trudovogo-dogovoru-faktichnij-dopusk-do-roboti.html">Наступна >