Головне меню
Головна Підручники Трудове право Трудове право України: Академічний курс 2.6. Принцип визнання незаконними умов договорів про працю, які погіршують правове становище працівників

2.6. Принцип визнання незаконними умов договорів про працю, які погіршують правове становище працівників

Трудове право - Трудове право України: Академічний курс

Останнім у переліку принципів трудового права стоїть принцип визнання незаконними умов договорів про працю, які погіршують правове становище працівників у трудових правовідносинах порівняно із нормативно встановленими умовами. Він тісно пов'язаний з попередніми принципами і полягає у тому, що ті норми — гарантії, державні стандарти в галузі регулювання трудових відносин, визначених на рівні держави, за жодних обставин не повинні погіршуватись при встановленні умов праці на галузевому, регіональному і локальному рівнях.

Термін договори про працю треба розглядати у широкому значенні. Це можуть бути як договори у прямому розумінні цього4 слова (трудовий, колективний, про повну матеріальну відповідальність), що виражаються у формі власне договору, так і угоди, які стосуються умов праці (про іспитовий строк, про переведення чи переміщення працівника, про встановлення неповного робочого часу та ін.).

Крім того, дія цього принципу поширюється і на акти локальної нормотворчості, які ухвалюються за погодженням між роботодавцем і виборним органом первинної профспілкової організації, чи іншим уповноваженим найманими працівниками органом. Більше того, очевидно, що і акти локального характеру, які приймаються роботодавцем одноособово або ж (як це передбачено тепер для «Правил внутрішнього трудового розпорядку») затверджуються трудовим колективом так само повинні визнаватися незаконними у тій своїй частині, яка містить норми, що погіршують становище працівників порівняно із законодавством України.

Наявність цього принципу є важливою гарантією трудових прав найманих працівників (що особливо відчувається в умовах переходу до ринкових відносин) та утвердження приватного підприємництва в Україні. Не секрет, що зустрічаються випадки, коли приватні підприємці з метою одержання прибутків намагаються не дотримуватися при використанні праці найманих працівників загальних вимог трудового законодавства, погіршуючи при цьому права громадян. Такі трудові договори ма

ють визнаватися недійсними у тій частині, що суперечить чинному трудовому законодавству.

Трудове законодавство України не містить спеціальних правил, за якими б мало відбуватися визнання умов договорів про працю, що погіршують становище працівників, недійсними. Тому нерідко порушені трудові права захистити не вдається. І лише у випадку звернення до комісії по трудових спорах чи суду працівника, який вважає, що існує порушення його трудових прав з боку роботодавця, відкриває можливості для оцінки стану трудового договору та визнання недійсним тих його умов, які погіршують права працівника як учасника трудових правовідносин. Однак звернення до органів, що розглядають трудові спори, відбувається здебільшого тільки в разі незаконного звільнення працівника з роботи, переведення без його згоди на іншу роботу, невиплати зарплати або накладення дисциплінарного стягнення. Що ж до звернення з метою визнання тих чи інших умов трудового договору недійсними, то судова практика тут є не дуже багатою.

Запитання для самоконтролю

1.  Як співвідносяться між собою право як загальносоціальне явище та принципи юридичного права?

2.  Принципи трудового права і правові принципи цієї галузі — чи йдеться про одне і те саме, чи це різні за своїм значенням і природою явища? Обґрунтуйте.

3.  Спробуйте віднайти спільні риси, притаманні принципам трудового права і методу правового регулювання цієї галузі.

4.   Чи можуть норми трудового законодавства суперечити принципам трудового права?

5. Віднайдіть у КЗпП України норми, які, на Вашу думку, можуть мати значення правових принципів трудового права.

Рекомендована література

1.  Колодій А. М. Принципи права України. — К., 1998.

2.   Пилипенко П. Д. Проблеми теорії трудового права. — Львів, 1999.

3.  Прокопенко В. И. Основные принципы трудового права. — К„ 1969.

4.  Смирнов О. В. Основные принципы советского трудового права. — М., 1977.

< Попередня   Наступна >