Головне меню

2.2. Порядок утворення судів

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
81

2.2. Порядок утворення судів

Законом України «Про судоустрій України» визначений порядок утворення і ліквідації судів. Вказаний порядок поширюється на всі суди, окрім Конституційного Суду України і Верховного Суду України, назва і наявність яких закріплені Конституцією України (Розділ VІІІ ч. 3 ст. 124, ч. 2 ст. 125, ч.ч. 1 і 2 ст. 128, Розділ XІІ). А тому їхня ліквідація можлива лише шляхом внесення змін до Конституції України.

У процедурі з утворення судів беруть участь у різних формах усі гілки державної влади: виконавча, законодавча та судова.

Суди утворюються або ліквідуються Президентом України, який видає з цього приводу відповідний указ, однак пропозиції щодо необхідності утворення чи ліквідації суду вносяться Міністром юстиції України у формі подання, яке заздалегідь має бути погодженим з Головою Верховного Суду України (якщо мова йде про загальний суд) або з головою відповідного вищого спеціалізованого суду (якщо мова йде про спеціалізований суд).

В указі Президента України про створення суду вказуються його місцезнаходження і статус, які визначаються з урахуванням принципів територіальності та спеціалізації.

Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна адміністративно­територіального устрою, передислокація військ або реорганізація Збройних Сил України, зміна визначеної законом системи судів, а також інші підстави, передбачені законом.

Кількість суддів в судах визначається Президентом України за поданням Голови Державної судової адміністрації України, погодженим із Головою Верховного Суду України (якщо вирішується питання щодо загальних судів) або з головою відповідного вищого суду (якщо вирішується питання щодо спеціалізованого суду). Критеріями визначення необхідної кількості суддів є обсяг роботи

суду, який залежить від чисельності населення території, на яку поширюється юрисдикція цього суду, її економічної характеристики, со­ціального складу мешканців тощо. Фактором, що обмежує кількісний склад суддів, є обсяг видатків, затверджених на поточний рік у Державному бюджеті України на утримання судів.

Після етапу утворення суду наступним є етап формування його керівного складу. Кандидатури на посади голів судів обираються, як правило, з найбільш кваліфікованих суддів, які мають великий професійний досвід, користуються авторитетом, мають організаційні здібності, високі ділові й моральні якості. Передбачений законом порядок призначення на посаду голови суду та його заступників є загальним для всіх судів, окрім Конституційного Суду України та Верховного Суду України, в яких обіймання посад голів врегульовано Конституцією України і здійснюється не шляхом призначення, а шляхом обрання самими суддями на пленарних засіданнях відповідних судів.

Отже, голови всіх інших судів та їх заступники призначаються на посаду з числа суддів та звільняються з посади Президентом України. Строк призначення — п’ять років. Законом передбачена можливість призначення на вказані посади повторно.

Ініціатива щодо призначення певного судді на адміністративну посаду голови або його заступника або звільнення виходить від Голови Верховного Суду України (а щодо спеціалізованих судів — голови відповідного вищого спеціалізованого суду) у формі подання до Президента України, якому передує рекомендація Ради суддів України (щодо спеціалізованих судів — рекомендація відповідної ради суддів).

Суддя може бути звільнений з адміністративної посади (крім адміністративних посад у Верховному Суді України) також за ініціативою Вищої ради юстиції.

Перебування судді на адміністративній посаді у суді будь­якого рівня не звільняє його від виконання повноважень судді відповідного суду.

Звільнення судді з адміністративної посади не припиняє його повноважень судді. Однак припинення повноважень судді має своїм безумовним наслідком припинення його повноважень на адміністративній посаді.

 

< Попередня   Наступна >