Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів Розділ VІІІ Кваліфікаційні комісії суддів // § 1. Статус кваліфікаційних комісій суддів: поняття, статус, види, склад, порядок формування

Розділ VІІІ Кваліфікаційні комісії суддів // § 1. Статус кваліфікаційних комісій суддів: поняття, статус, види, склад, порядок формування

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
52

Розділ VІІІ

Кваліфікаційні комісії суддів

§ 1. Статус кваліфікаційних комісій суддів: поняття, статус, види, склад, порядок формування

Кваліфікаційні комісії суддів — це спеціально створені колегіальні атестаційно­дисциплінарні органи, завданнями яких є: по­перше, забезпечен­ня формування корпусу професійних суддів, здатних кваліфіковано, сумлін­но й неупереджено здійснювати правосуддя, шляхом відбору і ре­комен­дуван­ня осіб для зайняття посади професійного судді; по­друге, визначення рівня фахової підготовки професійних суддів; по­третє, розгляд питань про дисциплінарну відпо­ві­дальність суддів.

Статус та діяльність кваліфікаційних комісій суддів ви­значаються Конституцією України, указами Президента України та законами України «Про судоустрій України» та «Про ста­тус суддів».

Кваліфікаційні комісії, що діють в системі судоустрою України, поділяються на такі види:

— кваліфікаційні комісії суддів загальних судів;

— кваліфікаційну комісію суддів військових судів;

— кваліфікаційні комісії суддів відповідних спеціалізованих судів;

— Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

Кваліфікаційні комісії суддів загальних судів здійснюють свою дія­льність у центрах апеляційних округів, які утворюються відповідно до Указу Президента України. Усі інші кваліфікаційні комісії здійснюють свою діяль­ність у місті Києві.

Кваліфікаційні комісії суддів діють у складі 11 членів, які мають вищу юридичну освіту. До складу кваліфікаційної комісії входять:

— шість суддів, обраних таємним або відкритим голосуванням кон

ференція­ми суддів відповідних судів;

— дві особи від Міністерства юстиції України;

— дві особи, уповноважені відповідною обласною (Київ­ською міською) радою за місцезнаходженням квалі­фікаційної комісії суддів;

— одна особа від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє у складі 13 членів, які мають вищу юридичну освіту. До її складу входять:

— сім суддів, обраних до Комісії з’їздом суддів України;

— дві особи, призначені Верховною Радою України;

— дві особи, призначені Президентом України;

— одна особа від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

— одна особа від Міністерства юстиції України.

До складу кваліфікаційних комісій суддів та Вищої ква­ліфікаційної комісії суддів України не можуть бути обрані Голова Верховного Суду України, голови вищих спеціалізованих та апеляційних судів, а також їхні заступники, члени Вищої ради юстиції України.

Як бачимо, більшість складу кваліфікаційних комісій та Вищої ква­ліфікаційної комісії суддів становлять саме судді. Таке становище, врахову­ючи коло питань, які вирішують ці ор­гани, що постійно діють в системі судоустрою, пояснюється необхідністю забезпечення незалежності суддів. До того ж це повністю відповідає міжнародним стандартам. Так, згідно з пунктами 1.3 та 5.1 Європейської хартії про статус суддів будь­яке рішення щодо ви­бору, підбору, призначення, проходження служби, дисциплінарної відпові­дальності та припинення повноважень має прийматися ін­­стан­­цією, яку складають щонайменше половина суддів. У той же час наявність у складі представників юридичної громад­­­сько­сті (не суддів) сприяє подо­ланню корпоративної замкненості суддівського корпусу.

Члени кваліфікаційних комісій суддів здійснюють свої повноваження на громадських засадах і на час роботи в комісіях звільняються від виконання службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням середнього заро­бітку. Строк повноважень кваліфікаційних комісій суд­дів становить три роки з дня їхнього утворення.

 

< Попередня   Наступна >