Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів § 3. Система, структура та порядок утворення органів прокуратури

§ 3. Система, структура та порядок утворення органів прокуратури

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
149

§ 3. Система, структура та порядок утворення органів прокуратури

Відповідно до ст.ст. 121 і 122 Конституції України і ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» прокуратура України становить собою єдину централізовану систему органів, об’єд­­наних спільними завданнями, функціями, основними принципами організації й діяльності. Прокурорська система Укра­ї­ни очолюється Генеральним прокурором України з підпоряд­куванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим і складається з ланок, що створені та функціонують за адміністра­­тивно­територіальним і предметно­функціональним прин­ципами. Утворення, реорганізація та ліквідація органів і установ прокуратури, визначення їх статусу й компетенції здійснюються Генеральним прокурором України.

Систему органів прокуратури складають: Генеральна прокуратура України, прокуратури АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), міські, районні, міжрайонні, інші прирівняні до них прокуратури, а також військові, транспортні, природоохоронні прокуратури та прокуратури по нагляду за виконанням кримінально­виконавчого законодавства.

Таким чином, систему органів прокуратури складають територіальні та спеціалізовані прокуратури.

Територіальні прокуратури створені відповідно до адміні­стративно­територіального устрою України, а спеціалізовані — за предметно­галузевим принципом. Останні функціонують в окремих сферах життєдіяльності.

Територіальні, а також спеціалізовані прокуратури у сво­їй сукупності становлять злагоджену трьохланкову систему органів прокуратури. На верхівці прокурорської системи знаходиться Генеральна прокуратура України. Другу ланку системи органів прокуратури утворюють прокуратури АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), а також прирівняні до них спеціалізовані прокуратури (ві

йськові прокуратури регіонів і військова прокуратура Військово­Морських Сил України). Третю ланку прокурор­ської системи складають міські, районні, районні у містах, міжрайонні та інші прирівняні до них прокуратури (військо­ві прокуратури гарнізонів, транспортні, природоохоронні прокуратури та прокуратури по нагляду за виконанням кримінально­виконавчого законодавства).

 

 

< Попередня   Наступна >