Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи Організація судових та правоохоронних органів Розділ ХІІ Органи досудового розслідування // § 1. Організація виявлення і розслідування злочинів: поняття, види

Розділ ХІІ Органи досудового розслідування // § 1. Організація виявлення і розслідування злочинів: поняття, види

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
51

Розділ ХІІ

Органи досудового розслідування

§ 1. Організація виявлення і розслідування злочинів: поняття, види

Найбільш небезпечними для суспільства порушеннями закону є вчинення злочинів, тому боротьба зі злочинністю — це важлива складова правоохоронної діяльності.

Виявлення і розслідування злочинів — напрямки правоохоронної діяльності, які тісно пов’язані між собою, у зв’язку з чим їх дуже важко розмежувати.

Так, виявлення злочину полягає у встановленні дії або без­діяльності, яка кримінальним законодавством квалі­фіку­ється як злочин.

Джерелами інформації про подію злочину можуть бути фізичні або юридичні особи, засоби масової інформації, доку­менти тощо.

Нерідко факти вчинення злочинів є очевидними: запо­діяння тілесних ушкоджень, вбивство, пограбування та ін. Про ці факти повідомляють потерпілі, їх родичі, свідки, працівники медичних установ та інші фізичні або юридичні особи. Як правило, заяви і повідомлення про злочини надходять до міліції, яка проводить їх реєстрацію і перевірку у встановленому законом порядку. Якщо інформація про вчинення злочину підтверджується, порушується кримінальна справа і проводиться розслідування цього злочину.

В той же час у багатьох випадках факти вчинення злочинів ретельно приховуються, і для їх виявлення потрібні значні зусилля органів, що ведуть боротьбу зі злочинністю. Так, для виявлення злочинів у сфері банківської діяльності або фактів ухилення від сплати податків необхідно провести цілу низку цілеспрямованих висококваліфікованих дій, ви­вчити і проаналізувати необхідні документи, нерідко із залученням відповідних спеціалістів.

Найчастіше виявлення злочину передує

розслідуванню, оскільки у разі отримання достатніх даних, які вказують на наявність ознак злочину, порушується кримінальна справа і проводиться її розслідування. Але нерідко під час розслідування кримінальної справи виявляються інші злочини, і в такому випадку діяльність по виявленню злочинів є складовою частиною досудового розслідування.

Досудове розслідування — це діяльність спеціально уповноважених органів держави по виявленню злочинів та осіб, які їх скоїли, збиранню, перевірці, всебічному, повному й об’єктивному дослідженню та оцінці доказів, виявленню причин та умов вчинення злочинів.

Виконання цієї складної та відповідальної роботи покладається законом на спеціальні державні органи — органи досудового розслідування, які поділяються на органи дізнання та органи досудового слідства. Завданнями органів досудового розслідування є швидке та повне розкриття злочинів, викриття винних у вчиненні злочинів осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності, запобігання та припинення злочинів.

Органи досудового розслідування покликані забезпечити дієвість принципу невідворотності покарання за вчинений злочин.

Завдання досудового розслідування виконуються різними органами із застосуванням різних повноважень, у зв’язку з чим досудове розслідування поділяється на два види: дізнання та досудове слідство.

 

< Попередня   Наступна >