Головне меню

2.2. Дисциплінарна відповідальність адвоката

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
113

2.2. Дисциплінарна відповідальність адвоката

Дисциплінарна відповідальність адвоката настає за порушення вимог Закону України «Про адвокатуру», інших законодавчих актів, що регулюють діяльність адвокатури, у тому числі — міжнародних актів про права і свободи людини, правил адвокатської етики, а також принципів адвокатської діяльності, вказаних у Присязі адвоката України, — принциповості, чесності, поваги до професії тощо.

У введених Указом Президента України від 30 вересня 1999 р. змінах до Положення про кваліфікаційно­дисциплінарну комісію адвокатури (далі — КДКА) йдеться про відповідальність адвокатів за грубе порушення вимог Закону «Про адвокатуру», інших актів законодавства і присяги адвоката України (ч. 2 ст. 13­1), тобто адвокат відповідає за порушення будь­якого акту законодавства, а також тих правових норм та професійних правил, про які йдеться у Присязі.

Законодавець встановлює перелік дисциплінарних стягнень :

— попередження;

— зупинення дії свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю на строк до одного року;

— анулювання свідоцтва про право на зайняття адвокат­ською діяльністю.

Застосування кожного з дисциплінарних стягнень у конкрет­ній справі є компетенцією дисциплінарної палати ква­ліфікаційно­дисциплінарної комісії адвокатури, яка утворюється в складі 9 членів. До неї входять 5 адвокатів, 2 судді, по одному представнику від Головного управління юстиції Міністерства юстиції в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського і Севастопольського міських управлінь юсти­ції, відділення Спілки адвокатів України. Формується склад палати за тими ж принципами, що і склад атестаційної палати.

Дисциплінарна палата вирішує пита

ння про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та розглядає порушені з цих питань справи, приймає рішення про застосування дисциплінарного стягнення або про відмову у притягненні адвоката до дисциплінарної відповідальності. Рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної від­повідальності приймається відкритим голосуванням двома третинами голосів від загальної кількості членів палати.

Оскаржити рішення про накладення дисциплінарного стягнення можна незалежно від того, ким воно було прийняте — кваліфікаційно­дисциплінарної комісією, дисциплінарною палатою чи адвокатським об’єднанням. Оскаржується таке рішення до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури (далі — ВККА) або до суду. Оскаржуватися можуть також дії КДКА, їх палат та членів палат.

Вища кваліфікаційна комісія адвокатури утворюється при Кабінеті Міністрів і діє на підставі Положення про Вищу кваліфікаційну комісію, яке затверджується Президентом України, та Регламенту, схваленого ВККА 19 лютого 2003 р. До складу цієї комісії входять по одному представнику від кожної кваліфікаційно­дисциплінарної комісії адвокатури, Верховного Суду, Міністерства юстиції та Спілки адвокатів України.

Склад комісії формується таким чином: представник від кожної КДКА обирається таємним голосуванням на альтернативній основі при вільному висуненні кандидатів з числа членів КДКА; представник від Верховного Суду обирається Пленумом Верховного Суду, від Спілки адвокатів України — правлінням; від Міністерства юстиції — призначається міністром юстиції. ВККА щорічно має інформувати про свою роботу Кабінет Міністрів України. Строк її повноважень становить три роки.

За результатами розгляду справи Вища кваліфікаційна комісія адвокатури приймає такі рішення: залишити рішення палати або КДКА без зміни; змінити рішення; скасувати рішення і надіслати справу до КДКА для нового розгляду; закрити справу; прийняти її до свого провадження і розглянути по суті.

Окрім основного свого завдання — розгляду скарг на рішення КДКА, Вища кваліфікаційна комісія адвокатури здійснює контроль за діяльністю кваліфікаційно­дисциплі­нарних комісій, аналізує практику застосування ними законодавства та інших актів, перевіряє якість виконання покладених на них функцій, встановлює порядок організації і проведення перевірок КДКА скарг про порушення, вчинені адвокатами, або про низький рівень надання правової допомоги, координує роботу КДКА з підвищення кваліфікації адвокатів, визначає порядок складання кваліфікаційних іспитів, видачі та анулювання свідоцтв про право на зайняття адвокатською діяльністю, перевіряє цільове використання КДКА їх коштів, здійснює інші повноваження.

Указом Президента України «Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури» від 30 вересня 1999 р. на Вищу кваліфікаційну комісію покладено ведення та систематичне оприлюднення Єдиного реєстру адвокатів України, положення про який затверджено постановою ВККА від 10 березня 2000 р.

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів від загальної кількості членів комісії. Відповідно до п. 20 Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури її рішення є остаточним. Разом з тим норми Конституції України (статті 8, 55, 64, ч. 2 ст. 124) гарантують кожному право на оскарження в суді рішень органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, а юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Тому рішення ВККА можуть оскаржуватись і до суду.

 

< Попередня   Наступна >