Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СУДІВ §2. Обов’язки голови, суддів, працівників суду щодо ведення статистичної звітності.

§2. Обов’язки голови, суддів, працівників суду щодо ведення статистичної звітності.

Судові та правоохоронні органи - ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СУДІВ
185

§2. Обов’язки голови, суддів, працівників суду щодо ведення статистичної звітності.

Відповідно до Закону України "Про судоустрій України" та Положення про Державну судову адміністрацію України, затвердженого Указом Президента України від 03.03.2003 N 182 (із змінами), з метою удосконалення організації діловодства в місцевих загальних судах Наказом Державної судової адміністрації України від 17 лютого 2005 року N 20, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 березня 2005 р. за N 346/10626 затверджено Тимчасову інструкцію з діловодства в місцевому загальному суді (далі - Інструкція).

На юридичне управління покладено організацію вивчення Інструкції працівниками відповідних структурних підрозділів центрального апарату Державної судової адміністрації України.

На управлінню документального забезпечення та контролю за виконанням покладено доведення наказу до відома начальників територіальних управлінь державної судової адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - територіальні управління державної судової адміністрації), голів місцевих військових судів гарнізонів.

Начальникам територіальних управлінь державної судової адміністрації необхідно організувати вивчення Інструкції працівниками територіальних управлінь державної судової адміністрації та довести його до відома голів місцевих загальних судів (крім військових).

Рекомендовано головам місцевих загальних судів організувати вивчення Інструкції суддями та працівниками апарату судів.

Контроль за виконанням цього наказу покладено на першого заступника Голови Державної судової адміністрації України.

Тимчасова Інструкція з діловодства в місцевому загальному суді встановлює загальні прав

ила ведення судового діловодства в районних, районних у містах, міських, міськрайонних судах, військових судах гарнізонів (далі - суди) і регламентує порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення в суді до відправлення або передання в архів, звернення до виконання судових рішень.

Положення цієї Інструкції поширюються також і на організацію роботи з документами, що створюються і опрацьовуються засобами обчислювальної, комп'ютерної та електронної техніки. Комп'ютерні (автоматизовані) технології обробки документної інформації повинні відповідати вимогам державних стандартів та Інструкції.

Порядок ведення діловодства, що містить інформацію з обмеженим доступом, діловодства за зверненнями громадян і діловодства з питань роботи з кадрами визначається чинним законодавством України.

Прийняття вхідної кореспонденції з ознаками підозрілих вкладень здійснюється із суворим додержанням чинного законодавства України.

Установлена Інструкцією система судового діловодства є обов'язковою для всіх працівників суду. В окремих судах, перелік яких визначається Державною судовою адміністрацією України (модельні суди), судове діловодство може здійснюватися відповідно до іншого чинного законодавства України.

Організаційне керівництво діяльністю суду здійснює голова відповідного суду.

Організацію діловодства в суді відповідно до цієї Інструкції забезпечує керівник апарату (завідуючий секретаріатом) суду або інший працівник апарату суду, який виконує його обов'язки (далі - керівник апарату суду).

Керівник апарату суду підпорядковується голові суду і координує свою діяльність з відповідним територіальним управлінням державної судової адміністрації.

Керівник апарату суду ознайомлює всіх працівників апарату суду з нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства.

Усі працівники апарату суду зобов'язані виконувати вимоги Інструкції, є відповідальними за збереження процесуальних та інших документів, а також за нерозголошення інформації, що міститься в них.

Обов'язки, права і відповідальність працівників апарату суду визначаються їх посадовими інструкціями, що затверджуються наказом голови суду.

За порушення вимог Інструкції працівники апарату суду притягаються до відповідальності в порядку, установленому чинним законодавством України.

У разі звільнення працівника, а також у разі його відпустки, відрядження чи тривалої відсутності з різних причин усі одержані ним для виконання службові документи за вказівкою керівника апарату суду передаються особі, яка його заміщає.

Приймання громадян у суді здійснюється згідно з Правилами внутрішнього розпорядку суду, затвердженими наказом голови суду, та відповідними законами України. Графік приймання громадян і Правила внутрішнього розпорядку суду вивішуються в суді на спеціально пристосованому стенді (дошці об'яв суду).

Діловодство суду ведеться державною мовою.

Оформлення організаційно-розпорядчих документів, створюваних у результаті діяльності суду, здійснюється відповідно до Національного стандарту України, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 N 55.

Усі журнали прошнуровуються і скріплюються гербовою печаткою, а також підписом голови суду; кожен аркуш журналу повинен бути пронумерований.

Заповнення форм статистичної звітності, статистичних карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи, та карток обліку сум шкоди, заподіяної злочинами, регламентується відповідними інструкціями.

 

< Попередня   Наступна >