Головне меню
Головна Підручники Судові та провоохоронні органи ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СУДІВ § 3. Підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату суду.

§ 3. Підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату суду.

Судові та правоохоронні органи - ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СУДІВ
149

§ 3. Підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату суду.

В умовах, коли часто змінюється законодавство в Україні, вимоги до професійних знань суддів значно підвищуються. Вони повинні не тільки знати законодавство, практику його застосування, а й володіти тактикою та методикою розгляду цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних справ, кваліфіковано виконувати свої службові обов’язки.

Ці обставини вимагають значно поліпшити рівень професійної підготовки не тільки суддівського корпусу, а й усіх провідних працівників апаратів судів, що є найважливішим елементом, який впливає на оперативність і правильність судових рішень. Безперечно, що з виконанням завдань по відправленню правосуддя можуть справлятися лише кадри, які мають належний рівень професійної підготовки . В той же час слід відзначити, що цьому питанню не приділяється належної уваги. Досить вказати, що в системі судової влади не існує єдиного нормативного акту, який би регламентував підвищення професійного рівня працівників суддівського корпусу. Тому питання підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату суддів необхідно розглядати з урахуванням практики і тих початкових нормотворчих заходів, які здійснюються в даний період.

Аналіз практики підвищення кваліфікації суддів дає підстави стверджувати, що в системі судів запроваджуються такі форми підвищення кваліфікації: 1) самостійне навчання; 2) постійно діючі семінари та науково?практичні конференції: 3) стажування; 4) навчання в Академії суддів України.

Отже, в системі суддівського корпусу відпрацьовані названі форми навчання, які доцільно розглянути більш детально.

1) самостійне навчання суддів місцевих і апеляційних судів. Цією формою підвищення кваліфікації охоплюються всі судді незалежно від займаних посад і стан

у роботи. Це найбільш результативна форма навчання, яка здійснюється у кожному суді.

При цьому слід зауважити, що організація і проведення навчання цілком залежить від організаційної активності голів місцевих та апеляційних судів. Закон України „Про судоустрій України” зобов’язує керівників суду організовувати роботу по підвищенню кваліфікації. У Законі визначено, що голова місцевого суду організовує роботу щодо підвищення кваліфікації працівників апарату суду (п. 7 ст. 24 Закону). Аналогічні обов’язки закріплені в Законі і відносно голови апеляційного суду, який „організовує підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату відповідного суду” (п. 7 ст. 28 Закону). Отже, Закон „Про судоустрій України” зобов’язує голів місцевих судів підвищувати кваліфікацію працівників апарату суду, а голів апеляційних судів - суддів і працівників апарату суду.

Самостійне навчання здійснюється за планами, які складаються персонально суддею. Доцільно, щоб такі плани затверджувались безпосередньо головою суду. Кожен суддя самостійно визначає тему для вивчення з урахуванням своїх професійних та службових інтересів. План повинен бути коротким з визначенням тем і переліком літератури. Планами необхідно передбачити вивчення:

а) нових законодавчих та інших нормативних актів: б) постанов Пленуму Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів: в) рішень Конституційного Суду України: г) аналізи і узагальнення судової практики, які проводяться Верховним Судом України: д) нову юридичну літературу.

Контроль за станом самостійного навчання здійснює Голова місцевого суду та Голова Апеляційного суду.

2) Постійно діючі семінари є однією з форм підвищення кваліфікації суддів. Семінарські заняття проводяться з метою засвоєння методики розгляду судами конкретних кримінальних чи цивільних справ, а також обміном досвідом роботи суддів, обговорення узагальнень та по іншим питанням. Тематика і склад учасників семінару визначається керівництвом апеляційного суду. Як правило, на семінарські заняття запрошуються судді місцевих судів, апеляційного суду, а також вчені-юристи та інші провідні фахівці по різним галузям права.

Наприклад, 6?7 травня 2004 року апеляційним судом Харківської області проведений семінар на тему: „Захист від зловживань владою в процесі кримінального розслідування: національна судова практика у відповідності з міжнародними зобов’язаннями України”. В роботі семінару приймали участь суддя Верховного Суду України, зам. міністра юстиції України, вчені кафедри кримінального процесу Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, представники Харківської правозахисної групи, судді місцевих судів. на семінарі були обговорені такі питання: проблеми застосування міжнародних стандартів; вплив Європейської конвенції на національне право; роль судів в системі ефективного захисту від катувань. На семінарі також розглянуто ряд інших питань, пов’язаних з практикою судів Харківської області. Проведення семінарів сприяє доскональному вивченню теоретичних та практичних питань діяльності судів, особливо при розгляді кримінальних справ. Позитивний вплив на підвищення рівня професійної підготовки суддів мають семінарські заняття, на яких обговорюються результати узагальнень по кримінальним справам. При цьому вказується на недоліки та помилки, що допускаються суддями при розгляді кримінальних справ.

3) як позитивний досвід підвищення професійного рівня суддів слід назвати і проведення засідань круглого столу по конкретно визначеній тематиці. Наприклад, 30 травня 2005 р. у приміщенні Апеляційного суду Харківської області проведено засідання за темою: „Проблемні питання застосування судами запобіжного заходу у вигляді взяття під варту”. Засідання пройшло за участю суддів місцевих судів та апеляційного суду, провідних науковців Інституту вивчення проблем злочинності. В обговоренні порядку денного прийняли участь суддя Верховного Суду України, голова місцевого суду Київського району Харкова, вчені-юристи, судді апеляційного і місцевих судів Харківської області.

4) Поширеною формою підвищення кваліфікації суддів є науково-практичні конференції. Науково-практичні конференції проводяться на рівні апеляційних судів, вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України. На розгляд конференцій виносяться актуальні питання діяльності судів, теоретичні, практичні правові питання та інше. Конференції, як правило, проходять за участю суддів, вчених-юристів, працівників прокуратури та представників інших правоохоронних органів. Конференції проводяться під керівництвом голови відповідного суду, за участю не тільки суддів апеляційного чи спеціалізованого судів, але і суддів місцевих судів.

Слід визначити як позитивний фактор в роботі по підвищенню кваліфікації суддів ? це закріплення правової тематики за суддями судових палат з кримінальних та цивільних справ апеляційного суду. Наприклад, розпорядженням голови апеляційного суду Харківської області від 03.11.06 з метою удосконалення професійного та поглибленого вивчення проблемних питань по основних галузях матеріального, процесуального права закріплена тематика за суддями судової палати з кримінальних справ. Всього визначено 22 теми з кримінального процесу і 14 тем з кримінального права. Такий розподіл тем по кримінальному праву та кримінальному процесу надає можливість суддям підготуватись до проведення семінарських занять, підвищує результативність їх проведення.

Поряд з цим, слід відзначити, що в місцевих, а особливо в апеляційних судах, приділяється значна увага підвищенню кваліфікації працівників апарату судів. з цією метою складаються навчальні плани підвищення кваліфікації, де визначається тематика семінарських занять, дати їх проведення, а також склад слухачів і доповідачів. Такі плани, як правило, складають на квартальний період і затверджуються головою суду. Контроль за виконанням планів здійснює заступник голови суду.

Безперечно, рівень професійної підготовки суддівського корпусу й усіх провідних працівників апаратів судів є найважливішим елементом, що впливає на оперативність і правильність судових рішень, тому обов’язок кожного голови суду постійно приділяти увагу цим питанням.

Особливу роль в системі підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації суддів відводиться Академії суддів України.

Підвищення кваліфікації суддів працівників апарату судів постійно проходить в Академії суддів України, яка функціонує при Державній судовій адміністрації України. Це державний спеціалізований навчальний заклад в Україні, мета якого: формування кадрового потенціалу судової системи України, здатного ефективно реалізувати повноваження судової влади, а також сприяти впровадженню в Україні принципу верховенства права, становлення України, як правової, демократичної держави. Державна судова адміністрація України за погодженням із головою Верховного Суду України та Радою суддів України визначають потреби у суддях, що є підставою для фінансування Академії суддів із коштів Державного бюджету України. Академія суддів України здійснює підготовку та підвищення кваліфікації суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації, а також проводять наукові дослідження з питань вдосконалення організації діяльності судів, вивчає світовий досвід діяльності судів, здійснює науково-методичне забезпечення діяльності суддів загальної юрисдикції. З метою вирішення питання покращення доступу суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації Академія суддів України створила мережу регіональних відділень Академії. На 1 січня 2007 року діє 7 регіональних відділень: Дніпропетровське, Донецьке, Львівське, Одеське, Севастопольське, Харківське і Чернівецьке.

Навчальний процес в рамках національної системи суддівської освіти здійснюється відповідно до стандартів національної суддівської освіти та освітньо-професійних програм, розроблених з вимогами державних освітніх стандартів. Стандарти національної суддівської освіти та освітньо-професійних програм розробляються спеціально створеною групою експертів при Академії суддів із залученням представників суддівського корпусу та провідних фахівців у галузі юридичної освіти.

Навчальний процес в Академії складається з двох основних блоків:

а) підготовка та перепідготовка суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації;

б) підвищення кваліфікації суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації.

Перший блок - підготовка та перепідготовка суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації проходить у таких формах:

дворічна спеціалізована підготовка кандидатів на посаду професійного судді в Академії суддів України, яка передбачає поряд з теоретичною підготовкою, здобуття практичних навичок під час стажування кандидатів у судді, на посаді секретаря суду, помічника, консультанта судді тощо. Стажування проходить під керівництвом судді наставника (але не менше половини терміну навчання), стаж навчання в АСУ зараховується до стажу роботи в галузі права, який необхідний для призначення особи на посаду судді;

перепідготовку суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації унаслідок переведення їх з суду однієї юрисдикції до суду іншої юрисдикції (із загального суду до спеціалізованого і навпаки), а також суду вищої інстанції.

Такий порядок навчального процесу передбачений формою підготовки та перепідготовки суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації.

Другий блок навчального процесу – підвищення кваліфікації суддів, працівників апарату судів та державної судової адміністрації передбачає:

щорічне двотижневе навчання професійних суддів вперше призначених на посаду впродовж п’яти років перебування на посаді;

місячне навчання професійних суддів, обраних безстроково – не рідне одного разу на п’ять років;

двотижневе навчання працівників апарату судів та державної судової адміністрації не рідше одного разу на три роки;

тематичні семінари, що організовуються в рамках побочних навчальних планів Академії суддів України, в тому числі, за участі інших навчальних закладів, громадських організації тощо.

Таким чином, маємо конкретний перелік категорії слухачів і терміни їх навчання.

Підвищення кваліфікації слухачів Академії закінчується здачею відповідного заліку, іспиту, захисту реферату чи підсумкової роботи, чи виступом на проблемній конференції. Слухачі Академії, що успішно виконали усі вимоги навчального плану, одержують відповідний документ (посвідчення або свідоцтво про підвищення кваліфікації).

Навчальний процес в Академії суддів України та її регіональних відділеннях проводиться відповідно до затвердженого Графіку навчального процесу Академії та навчальних планів із підвищення кваліфікації.

Так, продовж 2006 року в Академії суддів підвищували кваліфікацію голови судів та їх заступники; судді місцевих загальних, господарських та адміністративних судів; судді загальних судів, призначених на посаду безстроково, що спеціалізуються на розгляді цивільних та кримінальних справ; консультанти суду, секретарі судового засідання, старші секретарі і секретарі суду; судові розпорядники, працівники статистики територіальних управлінь державної судової адміністрації. Отже, навчально-методичний відділ та регіональні відділення Академії забезпечили організацію навчального процесу у відповідності з навчальними планами.

Всього навчанням із підвищення кваліфікації у 2006 році охоплено 1740 осіб, серед них 698 суддів.

У рамках навчання з підвищення кваліфікації було проведено ряд «круглих столів», навчальних та спеціалізованих семінарів, а також конференцій.

Поряд з навчанням в Академії суддів України проводиться наукова на науково-методична робота. Основним завданням цієї роботи є забезпечення однакового застосування закону та удосконалення правозастосовчої діяльності.

Так, у 2006 році Академія спільно з Верховним Судом України проведено ряд узагальнень судової практики щодо особливостей розгляду кримінальних справ, пов’язаних з торгівлею людьми; застосування покарань у вигляді громадських робіт; постановлення виправдувальних вироків та інше.

Навчальний процес в Академії суддів України забезпечується науково-педагогічним складом кафедр академії, інших навчальних закладів, фахівцями установ і відомств, суддями – практиками та суддями у відставці.

Таким чином, судді, працівники апарату судів та державної судової адміністрації одержують в Академії знання з теорії і практики роботи судів, нового законодавства, а також вивчають актуальні проблеми застосування та тенденції розвитку чинного законодавства і судової практики інших країн.

 

< Попередня