Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 1.3.10. Недержавні джерела фінансування програм матеріального забезпечення фізичних осіб

1.3.10. Недержавні джерела фінансування програм матеріального забезпечення фізичних осіб

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
193

1.3.10. Недержавні джерела фінансування програм матеріального забезпечення фізичних осіб

Крім бюджетних коштів і коштів соціальних страхових фондів, до фінансування соціальних програм залучаються кош­ти юридичних осіб і, в деяких випадках, фізичних осіб.

Підприємства, установи й організації розробляють програ­ми соціального захисту своїх працівників і фінансують заходи з їх реалізації. Часто місцеві держадміністрації виступають ініціаторами розробки спільних соціальних програм і заохочу­ють підприємства до фінансування їх.

Фізичні особи беруть активну участь у відкладенні грошей на так званий чорний день, тобто створюють певний резерв для забезпечення себе в старості.

Закон України від 9 липня 2003 р. "Про недержавне пенсій­не забезпечення" встановлює порядок збору та використання коштів фізичних і юридичних осіб на додаткове пенсійне забез­печення людей після досягнення ними пенсійного віку чи на­стання інвалідності. Зазначений Закон передбачає механізм захисту цих коштів від знецінення, фінансових махінацій тощо.

Окремі форми матеріального забезпечення непрацездатних передбачені цивільним та сімейним законодавством, але вони здійснюються повністю за рахунок фізичних осіб.

 

< Попередня   Наступна >