Головне меню

Герасимів. Право соціального забезпечення, 2004. Вступ

Право соціального забезбечення - Право соціального забезпечення.

ВСТУП

Право соціального забезпечення України - галузь сучасного національного права України. Це відносно молода сфера регу-лювання суспільних відносин, що виникають між державою та її громадянами в процесі реалізації останніми своїх соціаль-них прав, таких, як право на достатній життєвий рівень, на за-безпечення у випадку настання повної чи часткової непрацез-датності, у випадку втрати годувальника, настання старості, ін-валідності тощо.

Виступаючи основним регулятором соціальних відносин, дана система встановлених або санкціонованих державою норм є га-рантом реалізації конституційного положення про те, що Ук­раїна є суверенна, незалежна, демократична, соціальна й право­ва держава. Отже, теза про соціальність нашої держави і стала поштовхом до трансформування даної галузі в самостійну.

Особливо це актуально в сучасних умовах розвитку націо­нально-правової системи та утвердження міжнародно-правових стандартів прав людини у внутрішньо-державному законодав­стві. Конституція, як основний закон держави, закріпила право громадян на соціальний захист. Це право гарантується загаль-нообов’язковим державним соціальним страхуванням за раху-нок страхових внесків громадян, підприємств, установ та орга-нізацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забез-печення і створення мережі державних, комунальних, приват­них закладів по догляду за непрацездатними.

Пенсії чи інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового

мінімуму, встановленого законом.

Виходячи із зазначеного, перед кожним громадянином Украї­ни взагалі, і перед студентами (курсантами) зокрема, стоїть про­блема (завдання), ознайомлення (вивчення) норм права соціаль-ного забезпечення, набуття теоретичних вмінь та практичних навиків в даній галузі.

Враховуючи наведене вище, в навчальних закладах, а особли­во з юридичними спеціальностями, введено навчальну дисцип-ліну «Право соціального забезпечення України».

Завданням даної навчальної дисципліни є глибоке вивчення законодавчих актів з права соціального забезпечення, а також вироблення практичних навичок щодо застосування законодав­ства при вирішенні конкретних ситуацій.

З метою реалізації студенти (курсанти) повинні: мати чітке уявлення про значення, місце і роль права соціального забезпе­чення в регулюванні пенсійних та інших правовідносин, про вза-ємозв’язок права соціального забезпечення з іншими галузями права і знати коло суспільних відносин, що охоплені сферою ре­гулювання соціального забезпечення, джерела і основну мету за-конодавства України про соціальне забезпечення; вміти відме­жовувати відносини, що регулюються нормами права соціально­го забезпечення від правовідносин, що регулюються іншими га-лузями права; аналізувати, грамотно та обґрунтовано застосову-вати норми про соціальне забезпечення в практичній діяльності.

Матеріал курсу тісно пов’язаний з іншими навчальними дис-циплінами з інших галузей права України, таких як Конститу-ційне право ( у сфері реалізації громадянами своїх прав та ви­конання обов’язків), адміністративне право (управління у сфері соціального забезпечення), трудове право (соціальне забезпечен­ня як результат трудової діяльності), фінансове право (видатки на сферу соціального страхування) та іншими (цивільне, кримі-нальне, сімейне).

Дійсна реалізація зазначеного можлива при послідовному та сумлінному опануванні системою знань, які сприяють творчому застосуванню плану навчальної дисципліни.

Навчальна дисципліна передбачає загальну та особливу дис-ципліни.

Загальна частина передбачає 15 тем, зокрема:

1. Суть та значення соціального забезпечення;

2. Право соціального забезпечення як галузь соціального права;

3. Принципи права соціального забезпечення;

4. Методи права соціального забезпечення;

5. Система права соціального забезпечення;

6. Принципи права соціального забезпечення;

7. Міжнародно-правові стандарти щодо прав людини у сфері соціального забезпечення;

8. Функції права соціального забезпечення;

9.           Джерела права соціального забезпечення; 10. Правові форми соціального забезпечення;

11. Права людини у сфері соціального забезпечення;

12. Соціальне забезпечення: історичний аспект;

13. Соціальне забезпечення в сучасних соціально-правових дер-жавах;

14. Європейська Спільнота: концепція соціального забезпечення;

15. Побудова соціальної держави в Україні: національна про­блема.

Особлива частина передбачена в наступних методичних мате-ріалах. Курс «Право соціального забезпечення» читається на всіх формах навчання і передбачає, крім лекцій, проведення се­мінарських та практичних занять. Вивчення дисципліни за-свідчується опитуванням у формі заліку або іспиту.

< Попередня   Наступна >