Головне меню

Вступ

Житлове право - Житлове право України: Навч. посіб.
42

Вступ

На даному етапі розвитку суспільних відносин згідно з Консти­туцією України та міжнародно-правовими стандартами наша держа­ва має поступово й послідовно забезпечувати своїх громадян житлом.

Проблеми, пов’язані з подальшим розвитком житлового законодавства, спричинюють стурбованість складною ситуацією, яка склалась у країні із забезпеченням населення житлом, вирішенням пи­тань, пов’язаних з приватизацією житла та їх врегулюванням на ринку житла. Саме житлове законодавство покликано забезпечити розв’язання проблем, пов’язаних з житлом, тому житлове право є однією з основних фундаментальних юридичних дисциплін, яка по­винна вивчатися в усіх вищих навчальних закладах юридичного профілю, оскільки саме житлове право покликане захищати законні інтереси як окремих громадян, так і всього суспільства.

Вивчення житлового права базується на структурі житлового законодавства з урахуванням досягнень науки житлового права, навчальнометодичних вимог, що відображають специфіку предмета вивчення.

За умови оновлення житлового законодавства в межах карди­нального реформування соціально-економічних відносин, внесення відповідних змін, що позначилися на практиці його застосування, навчальний посібник “Житлове право” допоможе не тільки вивчити основні засади, нормативні акти житлового законодавства, а й опа­нувати положення, породжені практикою, науково проаналізувати чинне законодавство, побачити перспективи розвитку житлового права як окремої самостійної галузі сучасного законодавства.

Житлове законодавство України спрямоване на реалізацію дер­жавної політики та права кожного громадянина на житло, на ефек­тивне використання й охорону житлового фонду. Динамічний розви­ток житлового законодавства зумовлює необхідність переходу від попередньої системи надання державного

житла громадянам у користування до нової системи, що ґрунтується в основному на за­безпеченні громадян житлом на праві власності, і це відповідає по­требам суспільства щодо вирішення житлових проблем за умов рин­кової економіки.

Відповідно до Основних засад і напрямів становлення економіки України в кризовий період, схвалених Постановою Верховної Ради України від 15 червня 1994 р. за № 61/94-ВР, утвердження Украї­ни як незалежної, демократичної, правової, соціальної, суверенної держави можливе лише за умови надійного функціонування еконо­міки. В основу економіки має бути покладена цілісна, ефективна економічна система. Розвиток житлового господарства — однієї з найважливіших сфер економіки — набуває особливого значення, оскільки є необхідною умовою практичного переходу до ринкової моделі економічного розвитку країни, і реалізується в нормативно-правових актах житлового права України.

Нині право громадян на власне житло забезпечується в основно­му шляхом приватизації квартир державного житлового фонду та розширення кооперативного й індивідуального житлового будів­ництва, надання пільгових кредитів молодим сім’ям для будівництва приватного житла. Але і на цьому шляху постає багато невирішених питань правового та економічного характеру.

Методологія розвитку житлового права в період розбудови рин­кової економіки передбачає необхідність системного, комплексного підходу для визначення сфери державного регулювання житловим фондом, врахування його органічного поєднання з ринковими само регуляторами та використанням досвіду посткомуністичних країн у цій сфері.

Розробка і реалізація програм житлового будівництва, розгор­тання соціальної та ринкової інфраструктур зі створенням умов для залучення фінансів підприємств недержавних форм власності з ме­тою будівництва житла є нагальними потребами, що вимагають сво­го вирішення як у правовому, так і в економічному плані.

Створенню соціальне спрямованої економічної системи в право­вому плані покликано сприяти реформування відносин власності та приватизація державного житлового фонду. Адже реформування економіки в житловій сфері передбачає:

формування багатоукладної економіки України з чітким розмежуванням державного та недержавного секторів;

надання широкої можливості для приватизації державного та комунального майна;

компенсацію державним майном вкладів громадян;

отримання чи побудову за власний кошт житла громадянами, особливо працівниками бюджетної сфери, пенсіонерами та молоддю.

Головна мета пропонованого читачеві навчального посібника — допомогти набути правових знань з питань житлового законодав­ства, особливостей правового регулювання житлових відносин в умовах переходу до ринкової економіки. Теоретичний матеріал у книзі підкріплено посиланнями на джерела житлового права, норма­тивними актами, судовими рішеннями з конкретних справ — усе це сприятиме цілісному уявленню питань, які стосуються житлового права України.

 

< Попередня   Наступна >