Головне меню

ПЕРЕДМОВА

Римське право - ОСНОВИ РИМСЬКОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА
50

ПЕРЕДМОВА

Римське право - унікальний витвір людського генію. Його вплив на законодавство багатьох західноєвропейських країн, здійснюваний або шляхом прямого запозичення, або шляхом сприйняття принципів цього права, пояснюється загальнолюдським характером останнього. Не випадково остання кодифікація цивільного законодавства України, що проходила в умовах відмови від адміністративно-командного характеру регулювання майнових відносин, відродила розвиток приватноправових інститутів і підходів, тобто відбулася на класичних римсько-правових засадах.

Римське приватне право характеризується чіткістю визначень і високою юридичною технікою, а тому в підготовці висококваліфікованих юристів не можна обійтися без його вивчення. Знайомство з основними постулатами римського приватного права і його системою допоможе сформувати у сучасного юриста юридичне мислення, створить передумови для наукового юридичного аналізу життєвих ситуацій, для пошуку юридичне обґрунтованих шляхів і способів вирішення тих чи інших казусів.

Метою вивчення основ римського приватного права є ознайомлення з засадами римського приватного права і засвоєння його загальних юридичних категорій та інститутів, які на сьогодні в більшості своїй рециповані в цивільному праві України.

Авторський колектив прагнув, щоб студенти не тільки успішно опанували основні питання курсу, а й отримали поради щодо пошуку літературних джерел для подальшої самостійної роботи.

 

< Попередня   Наступна >