Головне меню

1.3.2. Органи, які здійснюють провадження у кримінальних справах

Кримінально – процесуальне прав - Кримінальний процес: Україна, ФРН, Франція, Англія
146

1.3.2. Органи, які здійснюють провадження у кримінальних справах

1. Судові органи. 2.Прокуратура. 3. Органи попереднього розслідування. 4. Адвокатура.

1. Судоустрій.

Спеціальні суди

(Детальніше див.: Молдован В.В. Судоустрій: Україна, Велика Британія, Російська Федерація, США, ФРН, Франція. Судові органи ООН. - К., 2004. - С. 243).

2. Прокуратура є однією із найстаріших державних установ Франції, створена ще у XIV ст. Нинішня її назва "Публічне міністерство". Основні напрямки діяльності – здійснення кримінального переслідування, керівництво діяльністю судової поліції, порушення кримінальтого позову, підтримання обвинувачення в суді, забезпечення виконання судових рішень, які набрали законної сили.

Призначаються прокурори Президентом Франції за пропозицією Міністра юстиції і у відповіднеті з висновком Вищої Ради магістратури. При кожному трибуналі великої інстанції є прокурор республіки, його заступники і помічники. В апеляційних судах є генеральний прокурор і генеральні адвокати. При Касаційному суді Франції існують посади Генерального прокурора, Першого генерального авдоката і 18 генеральних адвокатів. Очолює прокуратуру міністр юстиції.

3. Органи попереднього розслідування. Попереднє

слідство проводять: слідчі судді, слідчі камери, "судді з волі та ув'язнення" (juge des libertes et de la detention). Слідчі судді та "судді з волі та ув'язнення" діють у складі трибуналів великої інстанції. До складу слідчих камер входять три члени апеляційного суду, один з яких виконує функцію голови слідчої камери. Ці камери здійснюють контроль за діяльністю слідчих суддів, нагляд за органами дізнання, займаються питаними екстрадиції, реабілітації. Спеціалізованими органами попереднього слідства є судді та слідчі судді зі справ неповнолітніх, слідчий суддя і палата з контролю за слідством при військових суда

х, слідчі комісії при Високій палаті правосуддя та Палаті правосуддя Республіки. Органами дізнання є національна поліція, яка підпорядкована Міністерству внутрішніх справ, і національна жандармерія – підпорядкована Міністерству оборони.

4. Адвокатура заснована ще ордонансом Філіпа НІ у 1274р. На неї покладені обов'язки забезпечення права на юридичну допомогу учасникам процесу (затриманому, обвинуваченому, потерпілому, свідкам). Якщо будь-який із цих учасників процесу висунув клопотання про безкоштовну допомогу, товін зобов'язаний надати обґрунтування того, що його щомісячний прибуток не перевищує відповідної грошової суми, розмір якої щорічно визначається спеціальним фінансовим законом.

Існують територіальні колегії адвокатів при трибуналах великої інстанції. Кожна колегія управляється Радою ордена адвокатів, що обирається на 3 роки всіма членами колегії, адвокатами-стажерами, і почесними членами колегії. Загальну координацію діяльності французької адвокатури здійснює Національна рада колегії адвокатів, що обирається представниками всіх територіальних колегій.

 

< Попередня   Наступна >