Головне меню
Головна Підручники Кримінально-процесуальне право Кримінально - процесуальне право ЛЕКЦІЯ 12 ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ. НАПРАВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ДО СУДУ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ОСОБИ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ // 1. ПОНЯТТЯ І ЗНАЧЕННЯ ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

ЛЕКЦІЯ 12 ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ. НАПРАВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ДО СУДУ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ОСОБИ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ // 1. ПОНЯТТЯ І ЗНАЧЕННЯ ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

Кримінально – процесуальне прав - Кримінально - процесуальне право
47

ЛЕКЦІЯ 12

ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ. НАПРАВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ДО СУДУ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ОСОБИ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

1. ПОНЯТТЯ І ЗНАЧЕННЯ ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

Кримінальний процес розпочинається з моменту прийняття компетентними органами держави заяв, повідомлень та іншої інформації про злочини і розвивається до повного виконання всіх його завдань (ст. 2 КПК). Кримінальний процес може бути припинено в будь-якій стадії.

У стадії порушення кримінальної справи він припиняється з прийняттям рішення про відмову в порушенні справи. У стадії досудового слідства — шляхом закриття кримінальної справи.

Закриття кримінальної справи — це одна із форм закінчення досудового слідства (дізнання або власне досудового слідства), що полягає у прийнятті органом дізнання, слідчим чи прокурором рішення про припинення провадження у кримінальній справі та вирішення інших процесуальних питань, як-от: вирішення долі речових доказів; скасування запобіжних та інших примусових заходів щодо обвинуваченого; скасування арешту на майно; роз'яснення заінтересованим учасникам досудового слідства прав, що виникають у них у зв'язку із закриттям справи.

Значення закриття кримінальної справи полягає у такому.

У справі припиняються кримінально-правові та кримінально-процесуальні відносини.

Постанова, у якій формулюють це рішення, має преюдиційнезначення, бо наявність нескасованої постанови органу дізнання,слідчого, прокурора про закриття кримінальної справи щодо певної особи є обставиною, що виключає провадження у справі щодоцієї самої особи і за тим самим обвинуваченням (п. 10 ч. 1 ст. 6КПК). Це положення процесуального закону цілко

м узгоджуєтьсязі ст. 61 Конституції України, згідно з якою "ніхто не може бутидвічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду заодне й те ж саме правопорушення".

Закриття справи свідчить про виконання стадією досудовогослідства всіх своїх завдань.

Рішення про закриття справи може бути підставою для відшкодування громадянинові шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури (в разі закриттясправи за підставами, що реабілітують, про що далі).

Закриття кримінальної справи зупиняє дію повноважень компетентних державних органів. З цього моменту вони втрачають правовикликати і допитувати свідків, призначати експертизи тощо. Своєючергою, учасники досудового слідства (обвинувачений, потерпілийта інші) звільняються від обов'язку підкорятися процесуальнимвимогам слідчого.

Прийняття цього рішення покладає на слідчого (орган дізнання, прокурора) обов'язок ліквідувати наслідки застосування примусових заходів і реалізувати прийняте рішення (зняти арешт ізмайна, звільнити затриманого, скасувати запобіжні заходи тощо).

Рішення про закриття справи є правоустановним юридичнимфактом. З моменту його прийняття суб'єкти досудового слідства,заінтересовані у правильному вирішенні справи, отримують правона його оскарження.

ВИСНОВКИ З ПИТАННЯ 1:

Закриття кримінальної справи є однією з форм закінченнядосудового слідства.

Із прийняттям рішення про закриття кримінальної справи уній припиняються як кримінально-процесуальні, так і кримінально-правові відносини.

 

< Попередня   Наступна >