Головне меню
Головна Підручники Кримінально-процесуальне право Кримінально - процесуальне право 3. ОСОБЛИВОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРИВАТНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ

3. ОСОБЛИВОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРИВАТНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ

Кримінально – процесуальне прав - Кримінально - процесуальне право
175

3. ОСОБЛИВОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРИВАТНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ

Судовий розгляд кримінальних справ приватного обвинувачення відбувається за загальними правилами, передбаченими главами 24—28 КПК. Особливості розгляду цих справ полягають у такому.

Оскільки прокурор не бере участі в судовому розгляді, то правопідтримувати (ч. 1 ст. 267 КПК) і змінювати (ст. 277 КПК) обвинувачення надано потерпілому. Він може змінювати обвинуваченнятільки в межах статей кримінального закону, якими передбаченовідповідальність за вчинення злочинів, справи про які розглядаютьу порядку справ приватного обвинувачення. Якщо ж у судовомузасіданні буде встановлено дані, що вказують на вчинення підсудним злочину, який слід розглядати в публічному порядку, то суддямає діяти згідно з вимогами ст. 276 КПК — не зупиняючи розглядусправи, винести постанову, якою про вчинення цього злочинуповідомити прокурора. Так само має діяти суддя і в разі встановлення під час судового слідства, що злочин, який переслідується впублічному порядку, вчинила інша особа (ст. 278 КПК).

Оскільки в судових дебатах беруть участь особи, які не маютьюридичної освіти (потерпілий, підсудний), головуючий перед початком дебатів повинен роз'яснити їх учасникам суть і значенняцієї процесуальної дії.

При об'єднанні в одному провадженні зустрічних обвинувачень слово для виголошення промови під час судових дебатів надається учасникам судового розгляду один раз, причому спочатку особі, яка першою подала скаргу про порушення кримінальної справи. Це не позбавляє їх права обмінятися репліками.

 

< Попередня   Наступна >