Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні РОЗДІЛ ІІ. СИСТЕМА ТА СТРУКТУРА ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ // §1. Система органів прокуратури України

РОЗДІЛ ІІ. СИСТЕМА ТА СТРУКТУРА ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ // §1. Система органів прокуратури України

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
142

РОЗДІЛ ІІ. СИСТЕМА ТА СТРУКТУРА ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

§1. Система органів прокуратури України

Відповідно до Конституції України (статті 121, 122) та Закону «Про прокуратуру» (ст. 6) органи прокуратури України ста­новлять єдину централізовану систему, яку очолює Гене­ральний прокурор України, з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим.

Систему органів прокуратури становлять: Генеральна прокуратура України, прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах облас­них), міські, районні, міжрайонні, інші прирівняні до них прокуратури, а також військові, транспортні, природоохо­ронні та інші спеціалізовані прокуратури. Таким чином, сис­тема органів прокуратури складається з територіальних та спеціалізованих прокуратур. Територіальні прокуратури ство­рені відповідно до адміністративно-територі­ального устрою України, а спеціалізовані – за предметно-галузевим принципом і функціонують в окремих сферах життєдіяльності. На даний час в системі органів прокуратури діють такі спеціалізовані прокуратури: військові, транспортні, природоохоронні та прокуратури з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень.

Територіальні а також інші зазначені прокуратури у сукупності утворюють злагоджену трьохланкову систе­му органів прокуратури, вершину якої складає Генеральна прокуратура України. Другою ланкою системи органів прокуратури є прокуратури Авто­номної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а також прирівняні до них спеціалізовані прокуратури (на правах обласних), наприклад, військові прокуратури регіонів, військова прокуратура Військово-Морських Сил України. Третю ланку прокурорської системи складають міські, рай­онні, міжрайонні та інші прирівняні до них прокуратури (наприклад, військові прокуратури гарнізонів).

le="text-align: justify;">Очолює систему органів прокуратури з притаманними тільки йому повноваженнями Генеральний прокурор України, який призначається на посаду Президентом України за зго­дою Верховної Ради України, і очолює Генеральну прокуратуру України.

 

< Попередня   Наступна >