Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 5.3. Перевірка додержання законів при виконанні покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

5.3. Перевірка додержання законів при виконанні покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
290

5.3. Перевірка додержання законів при виконанні покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю може бути призначене як основне покарання на строк від двох до п’яти років, або як додаткове покарання на строк від одно­го до трьох років (ст.. 55 КВК). Виконання цього покарання, як основного, покладається на кримінально-виконавчу інспекцію, а проведення індивідуально - профілактичної роботи за місцем проживання - на органи внутрішніх справ (п. 1 ст. 30 КВК).

Основними напрямками прокурорської перевірки є:

- перевірка додержання законності в діяльності кримінально-виконавчої інспекції та органів внутрішніх справ при постановці та обліку засуджених, своєчасність направлення копій вироку суду ад­міністрації підприємств, організацій та установ, де вони працюють, а також органу, правомочному анулювати дозвіл на зайняття певним видом діяльності;

- перевірка своєчасності виконання вироку суду власником підприємства, організації, установи, де працюють засуджені та стану контролю за його виконанням з боку кримінально-виконавчої інспекції (ст. 32 КВК);

- перевірка вжиття заходів, які б не дозволили засудженому займати аналогічні посади під час заміни місця роботи,

- перевірка заходів реагування стосовно тих засуджених, які ухиляються від відбування покарання, а також тих власників підпри­ємств, установ, організацій, які не виконують вирок суду щодо засудженої особи (ст. 34,35 КВК);

- перевірка виконання вироку суду органами, які мають право анулювати дозвіл на зайняття певним видом діяльності (ст. 33 КВК).

Поряд з цим прокурору доцільно про

вести перевірку правильності виконання даного виду покарання безпосередньо на підприємстві, де працювала засуджена особа. При цьому прокурор перевіряє законність внесення запису до трудових книжок, тобто виконання вимог ст. 32 КВК.

 

< Попередня   Наступна >